Σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, διοργανωτές συνεδρίων και τοπικοί παράγοντες της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του πρώτου μεγάλου συνεδριακού κέντρου στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για το Theartemis Palace Conference Center συνολικής δυναμικότητας 600 θέσεων που λειτουργεί στο ξενοδοχείο Theartemis Palace, ιδιοκτησίας των οικογενειών Μπιρλιράκη και Τσουρλάκη. Ένας από τους βασικούς στόχους που καλείται να εξυπηρετήσει το νέο συνεδριακό κέντρο της πόλης είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τον δημοφιλή προορισμό της Κρήτης. Στην προσπάθεια άλλωστε για διεύρυνση της σεζόν αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση τόσο ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από τον επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης όπως η κ. Μάρι Δασκαλαντωνάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Grecotel και ο Μανόλης Τσακαλάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Τα οφέλη από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου ο νέος αυτός χώρος του Ρεθύμνου ξεκίνησε ως επένδυση με ένα όραμα για τον τουρισμό της Κρήτης που βασίζεται στον σεβασμό, στην αυθεντικότητα, στην εμπειρία. Σύμφωνα με την κ. Μπιρλιράκη, το συνεδριακό κέντρο είναι το μέσο για να γίνει το Ρέθυμνο ένας προορισμός για όλο το χρόνο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Και τα οφέλη της είναι πολλά και βαθιά. Δεν αφορούν μόνο εμάς, που θα φιλοξενούμε συνέδρια. Αφορούν τις επιχειρήσεις της πόλης, της επαρχίας, τους επαγγελματίες του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης. Αφορούν την τοπική αγορά, τις θέσεις εργασίας, τα προϊόντα μας, τη ζωή των ανθρώπων που μένουν εδώ όλο τον χρόνο. Ο συνεδριακός τουρισμός είναι μια ήπια, ποιοτική μορφή τουρισμού. Φέρνει ανθρώπους με υψηλό ενδιαφέρον, με ανοιχτούς ορίζοντες, με διάθεση να γνωρίσουν εις βάθος έναν τόπο. Είναι επισκέπτες που δεν έρχονται μόνο για τις διακοπές τους – έρχονται για να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν σχέσεις, να ζήσουν εμπειρίες. Και τις περισσότερες φορές, επιστρέφουν. Ως φίλοι πια».
Κρίκος στην αλυσίδα της προόδου
Η κ. Άρτεμη Τσουρλάκη Διευθύνουσα Σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «το νέο συνεδριακό κέντρο είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της προόδου. Ένας χώρος βιώσιμος, τεχνολογικά άρτιος, προσβάσιμος, λειτουργικός. Ένα σημείο συνάντησης ιδεών, όπου ο πολιτισμός και η γνώση θα ενισχύουν τον τουρισμό ποιότητας που θέλουμε να υπηρετούμε».
Ταυτόχρονη μετάδοση ακόμη και από τις τηλεοράσεις των δωματίων των συνέδρων
Από την πλευρά του, ο κ. Βαγγέλης Τσουρλάκης, μέτοχος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ανέφερε ότι το νέο συνεδριακό κέντρο απλώνεται σε πάνω από 1.000 τ.μ., με δυνατότητα φιλοξενίας έως 600 συνέδρων. Οι 4 ανεξάρτητες αίθουσες του λειτουργούν απολύτως αυτόνομα, ή ενοποιούνται σε μια ή και ανά δύο, για μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Ο σχεδιασμός και τα υλικά του κελύφους τους έχουν επιλεχθεί όχι μόνο για την αισθητική τους αλλά και για την ηχοαπορρόφηση και ηχομόνωση, σε πλήρη εφαρμογή της ακουστικής μελέτης που προηγήθηκε. Το μονωμένο κέλυφος των αιθουσών έχει αναρτηθεί με ειδικούς ηχομονωτικούς και αντικραδασμικούς συνδέσμους από το δομικό περίβλημα τους ώστε η λειτουργία τους να μην παρενοχλεί τις υπόλοιπες λειτουργίες του ξενοδοχείου αλλά ούτε και να επηρεάζεται απ’ αυτές. Επιπλέον, ο χώρος είναι εξοπλισμένος με οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη, από μια ήσυχη ομιλία μέχρι το πιο ζωντανό πάρτι, με την ένταση που απαιτεί κάθε περίσταση, ταυτόχρονα, ακόμα και σε διπλανές αίθουσες.
Στις τεχνολογικές λεπτομέρειες αξίζει να προστεθούν τα οπτικοακουστικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, που ο όλος χειρισμός τους γίνεται με ένα ταμπλέτ, η δυνατότητα live streaming, ακόμα και ταυτόχρονη μετάδοση στις τηλεοράσεις των δωματίων των συνέδρων και η δυνατότητα δορυφορικής πρόσβαση στο διαδίκτυο για την εξασφάλιση υψηλής ταχύτητας Wi-Fi και ενισχυμένου σήματος κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, ο χώρος είναι 100% προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία.
Όταν δύο οικογένειες ενώνουν τις δυνάμεις τους
Ο κ. Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, μέτοχος της ιδιοκτήτριας εταιρείας αναφέρθηκε στην ιστορία δημιουργίας του ξενοδοχείου Theartemis Palace όταν το 1988, δύο ρεθυμνιώτικες οικογένειες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να το δημιουργήσουν. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Στέλιος, ο Γιώργος και ο Κώστας Τσουρλάκης, επιχειρηματίες και οικοπεδούχοι, συνάντησαν τους έμπειρους ξενοδόχους Νίκο και Μανόλη Μπιρλιράκη και αποφασίζουν να συνεργαστούν, μία συνεργασία που εξελίσσεται αδιάλειπτα για 37 χρόνια, διαρκώς ενισχυμένη από τη δεύτερη και τρίτη γενιά των οικογενειών τους.
Για την κατασκευή του ξενοδοχείου κάλεσαν έναν από τους πιο καταξιωμένους αρχιτέκτονες της Ελλάδας, τον Άλκη Στραγάλη, και του εμπιστεύτηκαν τον σχεδιασμό του κτηρίου που θα έδινε ταυτότητα όχι μόνο στο ίδιο το ξενοδοχείο, αλλά και στο τοπίο της πόλης του Ρεθύμνου. Το όνομα Theartemis Palace γεννήθηκε ως φόρος τιμής στις μανάδες των δύο συνεταίρων: τη Θεοπίστη και την Άρτεμις. Σύμφωνα με τον κ. Μπιρλιράκη «το Theartemis Palace αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν δύο οικογένειες ενώνουν τις δυνάμεις τους, βλέπουν μπροστά, προχωρούν μαζί και αφήνουν πίσω τους κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους: ένα αποτύπωμα στον τόπο τους και στις ζωές των ανθρώπω».
Το οικονομικό αποτύπωμα του συνεδριακού τουρισμού
Στην ομιλία της η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES) κ. Τόνια Αλεξάνδρου επιδοκίμασε την πρωτοβουλία δημιουργίας συνεδριακού κέντρου στο Ρέθυμνο. Ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί περίπου 100 επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, από οργανωτές συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων μέχρι εκπροσώπους συνεδριακών χώρων και ξενοδοχειακών υποδομών, καθώς και πολλούς συνεργαζόμενους επαγγελματίες του κλάδου. Όπως υπογράμμισε η κ. Αλεξάνδρου ο συνεδριακός τουρισμός δεν αποτελεί μία ακόμη θεματική μορφή τουριστικής δραστηριότητας, αποτελεί από μόνος του έναν ιδιαίτερα δυναμικό τομέα, που ξεφεύγει από τα όρια του τουρισμού, καθώς συνδυάζει επιστημονικές και επαγγελματικές συναντήσεις με τουριστικό, αλλά και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα.
Μία διεθνής μελέτη του Oxford Economics αναφέρει ότι το άμεσο οικονομικό αποτύπωμα της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων σε παγκόσμια κλίμακα ξεπερνά το 1,07 τρισ. δολάρια, ενώ το έμμεσο φτάνει στα 1,6 τρισ. δολ. Στην Ελλάδα, το άμεσο οικονομικό αποτύπωμα αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία, χώρα συγκρίσιμη με την δική μας, ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ στην Ισπανία ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ, ποσό πάνω από το μισό του συνολικού τουριστικού οικονομικού αποτυπώματος της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πόσο δυναμικός και προσοδοφόρος είναι ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων και για αυτό χώρες εδραιωμένες στον διεθνή συνεδριακό χάρτη όπως είναι η Αυστρία, η Σουηδία, η Γερμανία, αλλά και χώρες του Νότου όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και άλλες επενδύουν αδιάκοπα σε υποδομές και προβολή.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, συμπλήρωσε ότι διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να καταστεί κορυφαίος προορισμός διεθνών συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων όπως φυσικό περιβάλλον, ιστορία, πλούσιο επιστημονικό δυναμικό, υποδομές φιλοξενίας και νέους χώρους όπως αυτός του Ρεθύμνου. Ωστόσο, λείπει η ανάπτυξη συνεδριακής κουλτούρας, καθώς η Κρήτη, αν και για χρόνια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών, δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της στον τομέα των συνεδρίων. Για να καταστεί εφικτό αυτό απαιτείται η ενίσχυση των υποδομών, τόσο σε επίπεδο οδικού δικτύου και συγκοινωνιών όσο και στη διευκόλυνση της πρόσβασης. Επίσης, απαιτείται η διασύνδεση με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του κόσμου, κάτι που υπάρχει προοπτική να επιτευχθεί με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου το οποίο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη διασύνδεση με διεθνείς πτήσεις και να βοηθήσει ώστε η Κρήτη να μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές διοργανώσεις και να αυξήσει κατακόρυφα τη συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση. Πάντως, θετικό είναι το γεγονός ότι πολλοί τοπικοί φορείς στην Κρήτη είναι θετικά διακείμενοι στο περαιτέρω άνοιγμα του συνεδριακού κλάδου και πρόθυμοι να συμβάλουν στη δυναμική του ανάπτυξη.
Η διασύνδεση του τουριστικού τομέα με τον πολιτισμό
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση παρουσίασης άφησε και το πολιτιστικό της αποτύπωμα καθώς οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι στην έναρξη με τη Δέσποινας Βαϊγκούση στο τσέλο, και στη συνέχεια με τον Γιώργο Μηναχείλη στο κανονάκι και τον Γιάννη Μελαμπιανάκη στο ούτι. Η μουσική διαδρομή συνεχίστηκε με τον Γιάννη Κιαγιαδάκη στο πιάνο και την φωνή της Μαριέλλας Βιτώρου και ολοκληρώθηκε με τους Ross Daly, Κέλυ Θωμά και Ζωή Παπαδαντωνάκη. Η καλλιτεχνική αφήγηση, είχε την υπογραφή του διακεκριμένου σκηνοθέτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλη Σειραγάκη.
Άλλωστε το Theartemis Palace έχει συνδεθεί απ΄ όταν χτίστηκε με την ανάδειξη του πολιτισμού καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους κατασκευής αφιερώθηκε σε έργα τέχνης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονται μεταξοτυπίες από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς όπως ο Αλέκος Φασιανός και η Όπη Ζούνη, έργα που στολίζουν τους χώρους και συνδέουν την τέχνη με την εμπειρία φιλοξενίας. Σήμερα φιλοξενούνται στην συνεδριακή αίθουσα, τρία έργα του Ρεθυμνιώτη, παγκοσμίως καταξιωμένου ζωγράφου του 20ου αιώνα Λευτέρη Κανακάκι. Παραχωρήθηκε από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, για να συμπληρώσουν την ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, μια ταυτότητα που ο επισκέπτης σύνεδρος μπορεί να συναντήσει ή να ανακαλύψει, σε κάθε βήμα του στο Ρέθυμνο.
Μεγάλο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 με 40,7 εκατ. διεθνείς αφίξεις επισκεπτών
Trip.com: Περιζήτητοι προορισμοί και κορυφαία ξενοδοχεία της Ελλάδας στις ταξιδιωτικές λίστες της