Στη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται ο αγροδιατροφικός, πολιτιστικός και φυσικός πλούτος των νησιών του Βορείου Αιγαίου στοχεύει η Περιφέρεια, μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης.
Στο πλαίσιο αυτό θα σχεδιαστούν 10 ψηφιακές διαδρομές για τα 5 μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Για τη Σάμο θα σχεδιαστούν 2 διαδρομές «Γνωριμία με τα Σαμιακά αποστάγματα» και «Περιήγηση στους ελαιώνες της Σάμου» οι οποίες περιγράφονται ως εξής:
Γνωριμία με τα Σαμιακά αποστάγματα
Οι διαδρομές Σαμιακών αποσταγμάτων περιλαμβάνουν την παραγωγή του κρασιού, του παραδοσιακού ούζου και άλλων αποσταγμάτων, που παρασκευάζονται στη Σάμο, ένα ελληνικό νησί με ιστορία χρόνων στην παραγωγή αυτών των αποσταγμάτων. Το ούζο της Σάμου περιλαμβάνει αρωματικά φυτά, όπως το γλυκάνισο, για να δώσουν τον χαρακτηριστικό τους γεύση, καθώς υποβάλλονται σε απόσταξη για να παραχθεί ένα ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Για όσους αγαπούν το κρασί και τη φύση, το νησί είναι διάσημο για τα υπέροχα γλυκά και λευκά κρασιά του, ιδιαίτερα το Σάμιο γλυκό, το οποίο έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ΠΟΠ Σάμος – PDO Samos, από το 1970. Η Σάμος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον τοπικό αμπελώνα, να μάθουν για την ιστορία του και να δοκιμάσουν τα διαφορετικά είδη που παράγονται εκεί. Το νησί επιπλέον παράγει αλλά και προμηθεύει, ως πρώτη ύλη, μεγάλες εταιρίες Cognac και Brandy. Επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια μπήκε στο χάρτη των αποσταγμάτων και ένα μικροζυθοποιείο.
Ο αμπελώνας του μοσχάτου απλώνεται σε πεζούλες του νησιού, κυρίως γύρω από το κεντρικό βουνό της Σάμου, τον Καρβούνη, που λέγεται και Άμπελος. Ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των αμπελιών είναι στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε μέρη της περιοχής Βαθέος (Βαθύ, Άγιος Κωνσταντίνος, Άμπελος, Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Μανολάτες, Σταυρινήδες, Χώρα Σάμου) και της περιοχής Καρλοβασίου (Καρλόβασι, Άγιοι Θεόδωροι, Καστανιά, Κονταίικα, Κοντακαίικα, Κοσμαδαίοι, Λέκα, Πλάτανος, Υδρούσσα). Μικρό τμήμα βρίσκεται κεντρικά στο νησί, στην περιοχή Πυθαγορείου, στη βορειοδυτική πλευρά του (Κουμαδαραίοι, Μαυρατζαίοι, Μεσόγειο, Πάνδροσο, Πύργος), στη Βόρεια (Μυτιληνιοί) και στη νοτιοδυτική (Παγώνδας, Σπαθαραίοι).
Ξεκινώντας από το Βαθύ Σάμου, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, υπάρχουν πολλές επιλογές για περίπατο ή επίσκεψη στα μουσεία και τα αξιοθέατα της πόλης. Αντίστοιχα μέσα στην πόλη, υπάρχουν και παλιά ποτοποιεία, πλέον αποσταγματοποιεία, με ιστορία που ξεκινάει από τις αρχές του 20ου αιώνα, με κορυφαίας ποιότητας ούζο, αλλά και brandy. Λίγο έξω από το Βαθύ στο Μαλαγάρι, βρίσκεται ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1934 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Στην είσοδο του λειτουργεί και το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, φιλοξενώντας σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού.
Καθόλη τη διαδρομή έως το Καρλόβασι, το δεύτερο μεγάλο λιμάνι της Σάμου, κοντά σε χωριά είναι διάσπαρτα μεγάλα και μικρά οινοποιεία που προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας αποστάγματα, βραβευμένα, αλλά και βιολογικά κρασιά, προσφέροντας κάποια από αυτά ξεναγήσεις και γευσιγνωσία σε μοναδικής ομορφιάς κτίρια και τοποθεσίες. Σε μικρά χωριά όπως οι Βουρλιώτες, οι Σταυρινίδες, το Νέο Καρλόβασι, τοποθεσίες όπως Μεγάλη Λάκκα, το χωριό Κοντέικα, αλλά και ο γνωστός Μαραθόκαμπος, έχουν την τιμητική τους οινοποιεία με ποικιλία αρωμάτων και χρωμάτων. Αντίστοιχα από το Βαθύ προς το Πυθαγόρειο, κάνοντας στάση και στους Μυτιληνιούς, υπάρχουν και εκεί αξιόλογες στάσεις με οινοποιεία, αποσταγματοποιεία και του μοναδικού ζυθοποιείου στο νησί, με πολλά ιστορικά αξιοθέατα στις εκάστοτε τοποθεσίες.
Η Σάμος έχει μια μακρά παράδοση στην παραγωγή κρασιού και ούζου, με τις πρώτες αναφορές να πηγαίνουν πίσω στην αρχαιότητα. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει επισκέψεις σε οινοποιεία, ποτοποιεία, τοπικούς αμπελώνες και περιοχές παραγωγής, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν για τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, να δοκιμάσουν εξαιρετικές ποικιλίες και να περιηγηθούν σε μουσεία και τοποθεσίες και να μάθουν την ιστορία της περιοχής.
Περιήγηση στους ελαιώνες της Σάμου
Στο πλαίσιο αυτής της διαδρομής, οι επισκέπτες της Σάμου μπορούν να ανακαλύψουν τις περιοχές του νησιού όπου καλλιεργούνται ελαιόδεντρα και παράγεται το περίφημο Σαμιώτικο ελαιόλαδο. Η διαδρομή αυτή, συνδυάζει την παραγωγή με την εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου, που είναι γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επισκέψεις σε παραδοσιακούς ελαιώνες, ελαιοτριβεία, αλλά και ξεναγήσεις σε τοπικές αγροτικές περιοχές. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την καλλιέργεια της ελιάς, τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου και να δοκιμάσουν τα προϊόντα της περιοχής. Αυτή η εμπειρία συνδυάζει τη φυσική ομορφιά της Σάμου με την παράδοση και την κουλτούρα της, προσφέροντας έναν μοναδικό τρόπο να γνωρίσει κάποιος την τοπική ζωή και γαστρονομία.
Ο συγγραφέας της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας Αντιφάνης, έγραψε «Η άριστη ποιότητα του Σαμιακού ελαιόλαδου, είναι το μέτρο για το ελαιόλαδο της υπόλοιπης Ελλάδας», ενώ ο Αισχύλος ονομάζει τη Σάμο «ελαιόφυτον». Η καλλιέργεια της ελιάς στη Σάμο είναι αδιάκοπη και πολλά από τα υπάρχοντα παραδοσιακά δέντρα φανερώνουν από το πάχος των κορμών τους, ότι κουβαλούν ηλικία αιώνων. Η παραδοσιακή ελιά του νησιού, η Θρουμπολιά, κυριαρχεί στο νότιο τμήμα του νησιού, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη και αυτό οφείλεται στην ξηρότητα του περιβάλλοντος, στα φτωχά πετρώδη, χαλικώδη και έντονα διαβρωμένα εδάφη. Στο νότιο μέρος του νησιού καλλιεργείται το 66% και στο βόρειο τμήμα το υπόλοιπο 34% των ελαιόδεντρων. Εκτός από το λάδι, σπουδαίο προϊόν της θρουμπολιάς είναι και οι θρούμπες, ή αλλιώς ονομαζόμενες ως χαμάδες ή κουρμάδες στο νησί, που είναι ο καρπός της ελιάς που τρώγεται νωπός, μόλις πέσει από το δέντρο, χωρίς καμία επεξεργασία. Το λάδι της Σάμου είναι «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».
Ξεκινώντας από την το Βαθύ, έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει αναλλοίωτα τα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς η πόλη έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Διασχίζοντας το βόρειο τμήμα του νησιού ο επισκέπτης περνάει από πολλά παραλιακά χωριά με υπέροχες παραλίες Φλόκα, Αγία Μαρκέλλα, Κέδρο, Κοκκάρι, Κάμπος, Άγιος Κωνσταντίνος, Λιβαδάκι, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ηλίας έως τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη με λιμάνι της Σάμου, το Καρλόβασι. Κατά παράδοση, το Καρλόβασι είναι ένα από τα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου, επιπλέον υπάρχουν θερμές πηγές, ενώ ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση βρίσκονται καταρράκτες.
Κατευθυνόμενοι στο νότιο μέρος του νησιού που καλλιεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό ελαιόδεντρων, με μία στάση στην Υδρούσσα, τον Μαραθόκαμπο και τα Κουμέικα, υπάρχουν πρότυπες μονάδες που δραστηριοποιούνται χρόνια στην καλλιέργεια της ελιάς. Άξιοι συνεχιστές της παράδοσης αξιοποιούν τις σύγχρονες μεθόδους ελαιοκαλλιέργειας με βραβεία και πιστοποιήσεις. Στο χωριό Μύλοι, εκτός από ένα μικρό ελαιοτριβείο, κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια η «Ελιά της Εύας», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.
Η αιωνόβια αυτή ελιά, θεωρείται το αρχαιότερο δέντρο στο νησί. Ο κορμός του δέντρου αυτού, έχει περίμετρο 12,5 μέτρα, διάμετρο περίπου 4 μέτρα και ύψος τουλάχιστον 7 μέτρων, ενώ παράγει ακόμα ελιές. Καθοδόν προς το χωριό Μυτιληνιοί, έξω από τη Χώρα βρίσκεται το «Ευπαλίνειο Όρυγμα», ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής και χαρακτηρισμένο από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μια σήραγγα, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Εκτός από την έδρα του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σάμου και τα αρχαία λατομεία, στους Μυτιληνιούς βρίσκεται και το μοναδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου με το ξακουστό «Καπλάνι της βιτρίνας» της συγγραφέως Άλκης Ζέη, όπως επίσης και το γεφύρι των Μυτιληνιών χτισμένο από το 1870 και το Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών όπου κάποτε ήταν η περίφημη Ευθυμιάδα Σχολή. Η διαδρομή αυτή, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς την παραγωγή και προέλευση των ντόπιων προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, τις ελιές, αλλά και άλλες παραδοσιακές γεύσεις της Σάμου, θαυμάζοντας και απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη φύση και την ιστορία του νησιού.
Διαβάστε ακόμα:
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρωτοπορεί στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την τουριστική αγορά
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
ΙΝΣΕΤΕ: Ποια είναι η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας