Τις θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ως προς την τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου καταθέτει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης.

10

Όπως αναφέρεται σχετικά ο τουρισμός, ως παραδοσιακά κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέρει διαχρονικά σημαντικά στο ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της εξωστρέφειας της χώρας, ενισχύει την εικόνα της διεθνώς και συνδέεται άμεσα με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση, οι μεταφορές, οι κατασκευές και στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Παράσχης υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι παρά τη σημαντική συμβολή του τομέα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες προσκλήσεις του καθεστώτος τουριστικών επενδύσεων, η πλειονότητα των αιτήσεων έμεινε χωρίς χρηματοδότηση λόγω ανεπάρκειας πόρων.

Εξάλλου, στο υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Αναπτυξιακού, το οποίο αναφέρεται στον σκοπό του νόμου, παρατηρείται ότι δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στον τουρισμό. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή ενώ σε σχετική διάταξη ορθώς αναδεικνύεται η σημασία της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο -με έμφαση στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και στην ενίσχυση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος- εντούτοις παραλείπεται αναφορά σε έναν τομέα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διαχρονικά στήριξε και εξακολουθεί και στηρίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα τους εν λόγω σκοπούς.

Κατά τον ΣΕΤΕ η έλλειψη ρητής ενσωμάτωσης του τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο υπονομεύει την πληρότητα και την ισορροπία της αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς παραγνωρίζεται το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία – τόσο μέσω επενδύσεων και καινοτομίας όσο και μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις.

Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο υπήρχε ρητή αναφορά στην περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, κάτι που, κατά την άποψή του ΣΕΤΕ, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια της πολιτικής, η διαφάνεια ως προς τις προτεραιότητες και η στήριξη ενός τομέα που συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι σημαντικότερες βελτιώσεις που προτείνονται αφορούν μεταξύ άλλων σε ειδική πρόβλεψη για μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για μικρές και πολύ μικρές τουριστικές μονάδες, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Επίσης, προτείνει σχετική πρόβλεψη για έναρξη εντός 18 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής να μην ισχύει για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις. Το χρονικό διάστημα αυτό ειδικά στον τουρισμό μπορεί να είναι απαγορευτικό σε κάποιες περιπτώσεις λόγω αδειοδοτικών θεμάτων ή λόγω εποχικότητας που απαγορεύει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών σε κάποιες περιοχές εντός της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα προτεινεται η ενίσχυση του θεματικού και βιώσιμου τουρισμού με ειδικά καθεστώτα ή μπόνους ενίσχυσης για επενδύσεις που αφορούν αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, πολιτιστικό ή γαστρονομικό τουρισμό. Επιπλέον ζητείται να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ. ενεργειακή αναβάθμιση μονάδων, χρήση ΑΠΕ). Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η ευελιξία στις επιλέξιμες δαπάνες. Ειδικότερα, προτείνεται η συμπερίληψη δαπανών για ψηφιακή αναβάθμιση (π.χ. κρατήσεις μέσω εφαρμογών, ψηφιακή εμπειρία επισκέπτη), η δυνατότητα ενίσχυσης /εκπαίδευσης δεξιοτήτων προσωπικού (φιλοξενία, εξυπηρέτηση πελατών, γλωσσικές δεξιότητες και η αναπροσαρμογή του πλαφόν για κτιριακές δαπάνες λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους των δομικών υλικών. Επίσης ζητείται η ενίσχυση επενδύσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η παροχή κινήτρων για δημιουργία ή αναβάθμιση εγκαταστάσεων που ενισχύουν την επέκταση της τουριστικής περιόδου (συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιαματικός τουρισμός κ.ά.) και ενεργοποίηση του καθεστώτος εναλλακτικού τουρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στην ταχύτερη αξιολόγηση και εκταμίευση ενισχύσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία fast track διαδικασιών για τουριστικές επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, την καθιέρωση ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης και υποστήριξης επενδυτών.

Τέλος, προτείνεται να ενταχθεί ο τουριστικός τομέας στο καθεστώς ειδικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να καθοριστεί ανώτατο όριο ενισχύσεων ανά περιοχή ή είδος δραστηριότητας και επενδύσεις με γνώμονα κριτήρια που συμβάλουν στη στρατηγική ανάπτυξη προορισμών, κλάδων οικονομίας, ή και προϊόντων με όρους βιωσιμότητας. Κατά τον ΣΕΤΕ η ορθολογική ανακατανομή του προϋπολογισμού και η ένταξη σε αυτό περισσότερων επενδυτικών σχεδίων θα έχει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας της χώρας, καθώς τα ανωτέρω επενδυτικά σχέδια κατά το στάδιο της υλοποίησης τους δίνουν παράλληλη ώθηση στον κλάδο της βιομηχανίας των δομικών υλικών, των τεχνικών επαγγελμάτων και μια σειρά άλλων επαγγελματικών κλάδων, μετά δε την ολοκλήρωσή τους θα συμβάλλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και της απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμα:

Αναβιώνει το μοντέλο ξενοδοχείο-εκπαιδευτήριο με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

ΕΟΤ: Επισκέψεις influencers και δημοσιογράφων από Βρετανία και Γαλλία στη Σαντορίνη για τουριστική προβολή