Η αρχή των Τουριστικών Πανεπιστημιακών Σπουδών στην Ελλάδα έγινε πριν 25 χρόνια, όταν από τους καθηγητές της κατεύθυνσης Τουρισμού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιουργήθηκε το πρώτο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που αφορούσε το σχεδιασμό, τη διοίκηση και τις πολιτικές του τουρισμού.

17

Στην πολύχρονη πορεία του το μεταπτυχιακό «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων» έχει απονείμει πάνω από 570 διπλώματα και σχεδόν 40 διδακτορικούς τίτλους, έχοντας κεντρικό ρόλο τόσο στη στελέχωση ιδιωτικών και δημόσιων τουριστικών φορέων όσο και στη συγκρότηση και στελέχωση της ελληνικής τουριστικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη συνεδριακή αίθουσα του Πανεπιστημίου στη Χίο εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα, όπως ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Μαρία Γάτσου και η Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, ανέδειξαν τη συμβολή του προγράμματος στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στην τουριστική αγορά, την ανάπτυξη νέων καταρτισμένων στελεχών για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και τη μελέτη και έρευνα κρίσιμων πτυχών της τουριστικής δραστηριότητας. Οι διατελέσαντες Διευθυντές του προγράμματος, Καθηγητές Γεράσιμος Ζαχαράτος, Πάρις Τσάρτας, Δημήτριος Λαγός, Ανδρέας Παπαθεοδώρου και ο νυν Διευθυντής Θεόδωρος Σταυρινούδης, αναφέρθηκαν στις συνθήκες που επέτρεψαν τη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος, στις καινοτομίες που υιοθετεί, τη διαρκή εξέλιξη και προσαρμογή του σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές καθώς και στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται διαχρονικά από τους ανθρώπους του τουρισμού.

Στενότερη συνεργασία τουριστικής αγοράς και ακαδημαϊκής κοινότητας

Αναλυτικά ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εστίασε στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της τουριστικής αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις να διατηρηθεί η αυθεντικότητα και η τοπική ταυτότητα των τουριστικών προορισμών μέσω της διασύνδεσης με τον πρωτογενή τομέα, στοιχείο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Συνέστησε στους νέους επιστήμονες του Τουρισμού να αξιοποιήσουν τις αξίες και τις γνώσεις που διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς αυτοί αποτελούν τη νέα γενιά που θα καθορίσει τις εξελίξεις και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα ταξίδια στο μέλλον.

130 επαγγέλματα συνδέονται με τον Τουρισμό

Η κ. Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που 25 χρόνια πριν οραματίστηκε και δημιούργησε το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Τουρισμό και συνεχώς καινοτομεί και εξελίσσεται δημιουργώντας νέα προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς. Αναφέροντας ότι ο ΙΝΣΕΤΕ έχει καταγράψει περισσότερα από 130 επαγγέλματα που συνδέονται με τον Τουρισμό, επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να έρθει κοντά στα Πανεπιστήμια, ώστε να επιτυγχάνεται η διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας και να λαμβάνει ανατροφοδότηση από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους αποφοίτους.

Τουριστικές σπουδές υψηλής ποιότητας

Η Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μοιράστηκε τις αναμνήσεις από την πρώτη περίοδο του μεταπτυχιακού και των σπουδών της. Αναφερόμενη στην πολυπλοκότητα και συνθετότητα του τουριστικού φαινομένου, υπογράμμισε τη σημασία των τουριστικών σπουδών υψηλής ποιότητας, ώστε να είναι εφικτή η διαμόρφωση συγκροτημένης στρατηγικής για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της λειτουργίας του τουριστικού οικοσυστήματος.

Το Πανεπιστημίου Αιγαίου ως κοιτίδα ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος τουριστικών σπουδών

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Σταυρινούδης, Διευθυντής του Προγράμματος, αναφέρθηκε στην διεπιστημονική προσέγγιση του Τουρισμού που υιοθετήθηκε εξαρχής από το μεταπτυχιακό «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», και η οποία συνεχίζει να παράγει αξιοσημείωτο, αναγνωρίσιμο επιστημονικό και διδακτικό έργο, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάδειξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως κοιτίδα ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος τουριστικών σπουδών, με την προσθήκη του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, αλλά και σειράς Ερευνητικών Εργαστηρίων.

Οι δυσκολίες ίδρυσης του μεταπτυχιακού

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεράσιμος Ζαχαράτος, πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, περιγράφοντας το ιστορικό πλαίσιο ίδρυσης του μεταπτυχιακού αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω των αντιλήψεων που επικρατούσαν την εποχή εκείνη για την τουριστική επιστήμη, αλλά και τις ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις που εξασφάλιζε η Χίος, ώστε να χωροθετηθεί και να λειτουργήσει το εν λόγω πρόγραμμα στην Πανεπιστημιακή Μονάδα της Χίου.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος διαπρέπουν

Ο Ομότιμος Καθηγητής Πάρις Τσάρτας, π. Διευθυντής του Προγράμματος και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επεσήμανε τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε και οργανώθηκε τότε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, δίνοντας έμφαση στη διαχρονικά επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των διδασκόντων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ανέφερε ότι σήμερα οι απόφοιτοι του προγράμματος είτε διαπρέπουν στον ακαδημαϊκό στίβο, είτε κατέχουν θέσεις ευθύνης σε σημαντικούς τουριστικούς φορείς και επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Η σημασία της τουριστικής εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού

Ο Ομότιμος Καθηγητής Δημήτρης Λαγός, π. Διευθυντής του Προγράμματος, υποστήριξε ότι η τουριστική εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει το Μεπταπτυχιακό Πρόγραμμα «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», το οποίο αποτελεί εχέγγυο για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική τουριστική εκπαίδευση.

Η μετάβαση του Προγράμματος στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής

Ο Καθηγητής Ανδρέας Παπαθεοδώρου, π. Διευθυντής του Προγράμματος, περιέγραψε τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μετάβασης του Προγράμματος στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Ο εμπλουτισμός με την προσθήκη μιας επιπλέον κατεύθυνσης σπουδών, η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων, είναι αλλαγές που ανέδειξαν το δυναμισμό και την ευελιξία που διαθέτει το Πρόγραμμα, ώστε να ανταποκρίνεται στις επιταγές των καιρών, ακόμα και σε δύσκολες εποχές όπως της πανδημίας.

Η συστηματική δικτύωση των αποφοίτων

Η κ. Μαριέττα Φραγκογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων «ΣΥΝΔΕΣΙΣ» απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της αδιάλειπτης λειτουργίας του πρώτου ιστορικά προγράμματος μεταπτυχιακών τουριστικών σπουδών στην Ελλάδα και της συστηματικής δικτύωσης των αποφοίτων απέναντι στις προκλήσεις που αναδύονται στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής.

Να σημειωθεί ότι η νέα προκήρυξη για υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι ήδη ανοιχτή και περισσότερες πληροφορίες για το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» είναι διαθέσιμές εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

ΙΝΣΕΤΕ: Ποια είναι η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας

Η δράση που σαρώνει τόνους απορριμμάτων από τη στεριά

Θετικές οι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το πρώτο τρίμηνο