Δύο δράσεις με επίκεντρο τη βιωσιμότητα στον τουρισμό πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με διοργανωτές την Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης Τουρισμού Αττικής και τον DMMO της Περιφέρειας Αττικής.

16

Ειδικότερα, η Σχολή Ανώτερη Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Αττικής πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της στην Ανάβυσσο ημερίδα με τίτλο: «Βιώσιμος Τουρισμός: Βέλτιστες Πρακτικές – Κυκλική Οικονομία – Σπατάλη Τροφίμων – Βιωσιμότητα Προορισμών». Σκοπός της ημερίδας και των παράλληλων εκδηλώσεων ήταν να εισάγει τους καταρτιζόμενους σε βασικές έννοιες και ζητήματα του βιώσιμου τουρισμού, να τους εκπαιδεύσει στις πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης και να τους ευαισθητοποιήσει όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Ομιλητές από τον ακαδημαϊκό και ξενοδοχειακό κλάδο, το WWF και εκπαιδευτικοί της σχολής μίλησαν στους καταρτιζόμενους της Σχολής για τον βιώσιμο τουρισμό, για τις πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης στα ξενοδοχεία καθώς και για τα προγράμματα πρόληψης σπατάλης τροφίμων. Την ημερίδα άνοιξαν με τις ομιλίες τους ο Δρ. Δημήτρης Προκοπίου, εκπαιδευτικός της Σχολής, Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος παρουσίασε την περίπτωση της Μυκόνου και ο Δρ. Γιάννης Σπιλάνης, Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, σε βασικές έννοιες, όπως η φέρουσα ικανότητα και παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολουθείται κατά τον σχεδιασμό στρατηγικής βιώσιμου τουρισμού σε επίπεδο προορισμού. Ο κ. Σπιλάνης, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία και την αναγκαιότητα της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό βιώσιμου τουρισμού. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα πρέπει και ο τόπος να είναι ελκυστικός, όχι μόνο το κατάλυμα.

Ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων μείωσης αποτυπώματος της WWF Hellas αναφέρθηκε σε στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Hotel Kitchen. Όπως σημείωσε κατά μέσο όρο μία ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα αποβάλλει 867 κιλά τροφίμων. Τα μεγαλύτερα μεγέθη στη σπατάλη τροφίμων καταγράφηκαν στην παρασκευή των εδεσμάτων καθώς και στην παράθεση τους σε μπουφέ. Για την έλλειψη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τόσο όσον αφορά τους εργαζόμενους στον τουρισμό όσο και στους πολίτες, μίλησε, μεταξύ άλλων ο κ. Φώτης Κοκοτός, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της reHORECA Sustainability System.

Πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης στα ξενοδοχεία

Ο κ. Κοκοτός, αφού εξέφρασε την επιθυμία του η περιβαλλοντική εκπαίδευση να είναι ενσωματωμένη στην τουριστική εκπαίδευση, μίλησε για τις δράσεις του συστήματος βιωσιμότητας reHORECΑ, τις πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης στα ξενοδοχεία καθώς και για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα. Την ημερίδα έκλεισε με την ομιλία της η εκπαιδευτικός της ΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής και Σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας, κα Ήρα Θεοφίλου, η οποία επεξήγησε όρους που αφορούν τη βιωσιμότητα και ανέφερε παραδείγματα και βασικές πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης στα ξενοδοχεία και στον κλάδο της HORECA γενικότερα. Επικεντρώθηκε ειδικότερα στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό και στην εφαρμογή πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και τη συμμετοχή των καταρτιζομένων της Σχολής πραγματοποιήθηκε, η δράση εθελοντικού καθαρισμού της παραλίας πλησίον της σχολής και του υγρότοπου Αγίου Νικολάου Αναβύσσου. Συνολικά, συμμετείχαν στη δράση 58 καταρτιζόμενοι και συνέλεξαν 1.125 λίτρα απορριμμάτων. Οι καταρτιζόμενοι είχαν την εμπειρία να συμμετέχουν σε μία περιβαλλοντική δράση ανάλογης όσων πραγματοποιούνται στα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και διαχείριση.

Η εμπειρία του Αττικού Αμπελώνα είναι μοναδική

Στο μεταξύ, ο DMMO της Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσε ένα εξειδικευμένο webinar με θέμα Athens Wine Routes – Ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην Αττική με όρους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η διαδικτυακή εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον επαγγελματιών του τουρισμού, οινοποιών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενδιαφερόμενων φορέων, αναδεικνύοντας το δυναμικό της Αττικής ως οινοτουριστικό προορισμό. Σκοπός του webinar ήταν η ανάδειξη των προοπτικών ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην Αττική, η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και η ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οινοτουριστικού προϊόντος.

Το webinar άνοιξε με χαιρετισμό ο Δημήτρης Φραγκάκης, Πρόεδρος της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής, αναδεικνύοντας τη σημασία του DMMO στην τουριστική διαχείριση και την προβολή του Αττικού Αμπελώνα. Όπως ανέφερε σχετικά: «Η εμπειρία του Αττικού Αμπελώνα είναι μοναδική. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής τουριστικής εμπειρίας και ισχυρό πλεονέκτημα για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Στο webinar που διοργάνωσε ο DMMO της Περιφέρειας Αττικής, είχαμε την ευκαιρια να συζητήσουμε για τα ανοιχτά θέματα και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Να συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες μας με την Περιφέρεια, τους οινοπαραγωγούς, τους ξενοδόχους, τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της παρουσίας μας στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα».

Aφήγημα για τον Οινοτουρισμό στην Αττική

Κατά τη διάρκεια του webinar έγινε συζήτηση για το τουριστικό αφήγημα του Οινοτουρισμού στην Αττική (Athens Wine Routes) με ειδική αναφορά στην ενσωμάτωση των κριτηρίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και διακυβέρνησης από τον Ιωάννη Παππά, Regional Director του GSTC (Global Sustainable Tourism Council). Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ευρωπαϊκών προορισμών αλλά και δράσεις τοπικών φορέων, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο κ. Παππάς, στην τοποθέτησή του επεσήμανε την ανάγκη για στοχευμένη και βιώσιμη διαχείριση στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Εστίασε στην ανάδειξη της αυθεντικής εμπειρίας του επισκέπτη, την αξιοποίηση των υπαίθριων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, αλλά και στη μετάβαση των προορισμών σε σύγχρονα πρότυπα οινοτουρισμού, βασισμένα στην καινοτομία, την αειφορία και την πράσινη μετάβαση. Όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού παίζει η ύπαρξη DMMO στην Αττική, καθώς θα συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη υποδομών, αλλά και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πράσινης εμπειρίας, που θα ενσωματώνει τις αρχές της βιωσιμότητας και θα ενισχύει την ταυτότητα του τόπου, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Εισήγηση για τις διεθνείς προοπτικές του Αττικού Αμπελώνα και τις δράσεις εξωστρέφειας, έκανε ο Γιάννης Καρακάσης MW, ιδρυτής του Great Greek Wines. Αναφέρθηκε στις διεθνείς προοπτικές του Αττικού Αμπελώνα μέσα από στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας. Παρουσίασε μάλιστα δύο καθοριστικά masterclasses σε Παρίσι και Λονδίνο με επίκεντρο ποικιλίες όπως το Σαββατιανό και η Ρετσίνα, δίνοντας έμφαση στα αυθεντικά χαρακτηριστικά των κρασιών της Αττικής. Ακολούθησαν εισηγήσεις από την Δήμητρα Αγγελάκη, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για τον Τουρισμό της Περιφέρειας Αττικής, τον Ευδόκιμο Φρεγκόγλου, Συντονιστή Έργου DMMO που έκανε την παρουσίαση του DMMO από τη θεσμοθέτηση μέχρι σήμερα και τον Ιωσήφ Πάρσαλη, Υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Δικτύωσης DMMO που ανέδειξε τη σημασία του οινοτουρισμού ως στρατηγικού θεματικού πυλώνα για την τουριστική ανάπτυξη της Αττικής.

Συζητήθηκαν θέματα όπως η σημασία της ανάδειξης του αττικού αμπελώνα και των μοναδικών ποικιλιών του και οι τρόποι σύνδεσης της οινοπαραγωγής με την τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό. Επίσης, έγινε αναφορά στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες για την ανάπτυξη βιώσιμων οινοτουριστικών διαδρομών. Επιπλέον, αναλύθηκαν η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και των νέων τεχνολογιών για την προβολή των οινοποιείων και των οινοτουριστικών εμπειριών και η συμβολή του οινοτουρισμού στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την επιμήκυνση της περιόδου.

Ακολούθησε διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς. Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, από τον κ. Μυλωνά, εκ μέρους της κας Αναστασίας Φράγκου (ΕΝΟΑΑ), από εκπροσώπους οινοποιείων όπως το Οινοποιείο Γεώργα και ο Πύργος Πετρέζα, καθώς και από τον Ευγένιο Βασιλικό, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού και τον Ευστάθιο Γρηγοριάδη, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού – αμφότεροι μέλη της Ειδικής Επιτροπής Τουρισμού του DMMO.

Διαβάστε ακόμα:

Η βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή των δράσεων για τον κλάδο της Φιλοξενίας

Προβολή της Δήλου στο Λονδίνο ως σύμβολο διαχρονικής πολιτιστικής αξίας

Bravecation: Η νέα τολμηρή ταξιδιωτική τάση που κερδίζει έδαφος