Υπάρχει άραγε το τέλειο νερό; Ποια είναι η πιο καθαρή πηγή στον κόσμο; Μπορούν να έχουν βάση τέτοια ερωτήματα σε καιρούς κλιματικής αλλαγής και σε μια εποχή όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μολύνει κάθε φυσική κοιτίδα στον πλανήτη;

16

H βιομηχανία του νερού, του πιο αναγκαίου για τον άνθρωπο στοιχείου της Φύσης, έχει αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κάθε brand αποθεώνει τα χαρακτηριστικά της περιοχής του και της πηγής του – κάτι αντίστοιχο με την έννοια του terroir που χρησιμοποιείται για το κρασί. Ποια είναι η σύσταση του εδάφους στην περιοχή της πηγής; Και πώς αυτό αντανακλάται στο τελικό προϊόν; Κάθε οινοπαραγωγός έχει την απάντησή του. Ομοίως και στον κλάδο του νερού.

Υπάρχουν νερά από παγετώνες, νερά υποθαλάσσια, νερά από όπου μπορεί κανείς να φανταστεί. Η προέλευση πολλές φορές μπορεί να ακούγεται εξωτική, ωστόσο το ζητούμενο είναι πάντοτε το εξής κρίσιμο: Πόσο καθαρό και πόσο υγιεινό είναι το νερό που επιλέγουμε για το τραπέζι μας;
Ανάμεσα σε όλες τις ιστορίες του κόσμου που σχετίζονται με πηγές και νερά, υπάρχει μια που δεν μοιάζει με τις άλλες και η οποία αποτελεί ένα διεθνές μυστήριο για το οποίο εκφράζονται διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις. Είναι μια αληθινή ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί ένας Ελληνας!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Οντας Ελληνας τρίτης γενιάς, ο Γιάννης Βάλβης μεγάλωσε στην Ελβετία όπου η κουλτούρα του μεταλλικού και του ανθρακούχου νερού ήταν και παραμένει κυρίαρχη. Η έμφυτη περιέργειά του και η έφεσή του στο να αναλύει και να εξερευνά τη γεύση του νερού τον οδήγησε στα μέσα της δεκαετίας του 90 στην Ρουμανία. Εκεί, όταν δοκίμασε ένα νερό της περιοχής αναφώνησε: «Πού το βρήκατε αυτό το διαμάντι;».

AQUA Carpatica
×
play button
PLAY FULL VIDEO

Αυτό το αναξιοποίητο «διαμάντι» έτρεχε από μια πηγή που βρισκόταν βαθιά μέσα στο πιο πυκνό, το πιο απροσπέλαστο και το πιο άγριο δάσος της Ευρώπης: Τα μυθικά Καρπάθια! Επρεπε να επιστρατευτεί ειδικό τρακτέρ για να μπορέσει να φτάσει τελικά στην πηγή, εκεί όπου μια κελαριστή μουσική συνδυασμένη και τα πουλιά του δάσους συνέθεταν το σάουντρακ μιας αληθινής αποκάλυψης.
Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός. Το σκηνικό, όμως, στην περιοχή της πηγής παραμένει αναλλοίωτο. Το αντιληφθήκαμε εσχάτως όταν το Travel.gr επισκέφθηκε τα σημεία απ’ όπου βγαίνει στην επιφάνεια τόσο το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica, όσο και το φυσικώς ανθρακούχο AQUA Carpatica.

To δάσος των Καρπαθίων είναι ένα αδιανόητα πυκνό δάσος από πανύψηλα έλατα που κρύβουν τον ήλιο. Οι ηλιαχτίδες που διασχίζουν τις φυλλωσιές δημιουργούν ένα φωτεινό πέπλο που θυμίζει ότι ο ήλιος είναι ακόμα ψηλά -δεν έχει σκοτεινιάσει ακόμα. Πολυάριθμα ρυάκια πρωταγωνιστούν σε κάθε τοπίο παντού.
Φτάνουμε στην πηγή του φυσικώς ανθρακούχου AQUA Carpatica. Ενας περιφραγμένος χώρος μέσα στο δάσος. Στη μέση μια μικρή ξύλινη κατασκευή, το προστατευτικό «σπιτάκι» της πηγής. Και μέσα σε αυτή η αντλία που ανεβάζει το νερό από το υπέδαφος. Το «φρέσκο» ανθρακούχο έχει έντονη γεύση σιδήρου. Είναι το μόνο σχεδόν στοιχείο που θα μειωθεί στην τελική επεξεργασία του πριν το νερό καταλήξει στη φιάλη. Η γεύση του είναι τόσο ξεχωριστή, όσο ένα τόσο σπάνιο φυσικό, αγνό νερό και τα bubbles είναι αριστοτεχνικά ενσωματωμένα στην υφή του.

Από τη στιγμή της μεγάλης ανακάλυψης ο Γιάννης Βάλβης δεν χρειάστηκε πολύ για να εδραιωθεί στη βιoμηχανία του νερού στη Ρουμανία. Aπό το 2010, το νερό που ονομάστηκε AQUA Carpatica και έμελλε να αντιπροσωπεύει τη Φύση των Καρπαθίων, είναι το Νο1 brand στη Ρουμανία, ενώ εξάγεται σε 16 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και φυσικά η Ελλάδα.

Πλέον το AQUA Carpatica μπαίνει σε νέες ράγες σε επιχειρηματικό επίπεδο: Το mega-deal του Γιάννη Βάλβη με την πολυεθνική Pepsico θα δώσει την δυνατότητα στο brand να διανεμηθεί στις ΒΑ Πολιτείες των ΗΠΑ που προσφέρει ένα «τεράστιο» αριθμό από σημεία πώλησης.

Οι λόγοι που το AQUA Carpatica αναρριχήθηκε τόσο γρήγορα στην κορυφή της προτίμησης του κόσμου είναι αποτέλεσμα μιας «μαγικής» ιδιότητας που έχει διαμορφώσει η Φύση μέσα στο χρόνο και κυρίως μέσα στη γη των Καρπαθίων.
Το δάσος των Καρπαθίων είναι το πιο αχανές στην Ευρώπη. Η έκτασή του πλησιάζει αυτή της Ελλάδας! Σφύζει από βλάστηση ελάτης και αποτελεί το σπίτι περίπου 10000 αρκούδων, αμέτρητων ζώων και σπάνιων φυτών. Οι άνθρωποι της περιοχής, φιλόξενοι, βαθιά θρησκευόμενοι με αυτή την αναπόφευκτη ηρεμία στο βλέμμα που διακρίνει τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Το υπέδαφoς του δάσους είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας της ποιότητάς του AQUA Carpatica. Δεδομένου ότι εμπεριέχει σβησμένα ηφαίστεια, είναι πλούσιο σε σπάνια μεταλλικά στοιχεία που φιλτράρουν το νερό της βροχής και (στην περίπτωση του ανθρακούχου AQUA Carpatica) τού προσθέτουν με τον πιο φυσικό τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα όταν ανεβαίνει και πάλι στην επιφάνεια της πηγής. «Tο νερό που καταναλώνουμε σήμερα είναι μια βροχούλα που έπεσε πριν 40 χρόνια», λέει ο Γιάννης Βάλβης. Είναι δηλαδή το αποτέλεσμα μιας διεργασίας που κάνει μόνη της η Φύση χαρίζοντάς μας ένα νερό με σπάνια, είναι η αλήθεια, χαρακτηριστικά. Ένα κρίσιμο στοιχείο της ιδιαίτερης σύστασης του AQUA Carpatica είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα κοντά στις πηγές του. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι αμόλυντος από την εξέλιξη, ενώ το μικροκλίμα της περιοχής δίνει την αίσθηση ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, ότι εκεί έχει σταματήσει ο χρόνος και η κλιματική αλλαγή δεν έχει επιδράσει στο οικοσύστημα.

Οι εγκαταστάσεις του AQUA Carpatica βρίσκονται 12 χιλιόμετρα μακριά από τις πηγές. Η αρτιότητα της οργάνωσης, οι ατσάλινοι κανόνες, η ακρίβεια και η ταχύτητα ξεδιπλώνουν την δυναμική ενός εργοστασίου που ξεχωρίζει μέσα στο πράσινο τοπίο. Ανάμεσα στις διάφορες γνωστές ή άγνωστες ακόμα στην Ελλάδα ετικέτες και συσκευασίες, κρατήσαμε την είδηση: Το AQUA Carpatica σύντομα σε μια νέα σειρά ανθρακούχων με γεύση σε συσκευασία αλουμινίου.

Ξέχωρα από την διαδρομή που ακολουθεί το AQUA Carpatica για να φτάσει στο τραπέζι μας, η σύστασή του είναι η δύναμή του. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Γιάννης Βάλβης «Αν ακούσετε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη μιας μάρκας νερού σίγουρα θα σας πει ότι το νερό του είναι το καλύτερο. Βέβαια οι αναφορές που κάνει ο καθένας είναι διαφορετικές. Άλλος μιλάει για το pH, άλλος μιλάει για το νάτριο, άλλος για το μαγνήσιο και το ασβέστιο, άλλος για τα νιτρικά. Η ειδοποιός διαφορά του AQUA Carpatica, αυτά που το κάνουν μοναδικό είναι, η παντελής έλλειψη νιτρικών, η εξαιρετική του απόδοση στο κάθε ένα από τα κριτήρια που αποτελούν αξία στο νερό (δηλαδή δεν έχει καθόλου νάτριο, έχει εξαιρετικά καλή αναλογία ασβεστίου-μαγνησίου διότι έχει πλούσιο μαγνήσιο αντίθετα με τα ελληνικά νερά. Και βεβαίως η εξαιρετική του γεύση. Διότι, ναι, το νερό έχει φυσικά γεύση».

Τί είναι, όμως, τα νιτρικά και γιατί έχει ξεκινήσει μια τόσο μεγάλη συζήτηση διεθνώς για την σημασία τους; Τα νιτρικά είναι φυσικά συστατικά, τα οποία θρέφουν τα φυτά, γι’ αυτό και περιέχονται και σε λιπάσματα. «Όταν τα συναντούμε, όμως, μέσα στο νερό τότε δεν πρέπει να μας αρέσει. Υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες στην Αμερική που συνδέουν τα νιτρικά με αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία για αυτό και εμείς επιμένουμε ότι το νερό μας είναι το πλέον κατάλληλο για εγκυμονούσες μητέρες και βρέφη. Και βεβαίως αυτός είναι ο λόγος που 8 χώρες της Ευρώπης στις οποίες η Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς μέσα σε αυτές, αποφάσισαν το όριο των νιτρικών στο νερό για τους ενήλικες, από τα 50 χιλιόγραμμα να μειωθεί δραστικά στα 10. Η Ελλάδα προτιμά να της επιβάλλονται πρόστιμα παρά να ακολουθεί την οδηγία».

Με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος του AQUA Carpatica παρουσιάζει τις επιστημονικές ερμηνείες του φαινομένου της έλλειψης νιτρικών στις συγκεκριμένες πηγές του νερού: «Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ο ένας λέει ότι τα βακτηρίδια που υπάρχουν στο υπέδαφος μη έχοντας οξυγόνο είναι υποχρεωμένα να τρώνε το οξυγόνο από τα νιτρικά. Αλλος λέει ότι υπάρχει στα Καρπάθια ένα στρώμα αργίλου κάτω από αυτά τα δάση που δεν αφήνει καμία μόλυνση και τίποτα που έχει νιτρικό να περάσει στο υπέδαφος. Και ο τρίτος επιστήμονας λέει ότι ακριβώς επειδή αποδείξαμε ότι η υπόγεια διαδρομή του νερού από τη στιγμή που μέσω της βροχής εισέρχεται στο υπέδαφος κάνει αυτή την συγκεκριμένη υπόγεια διαδρομή για να φτάσει στην πηγή».

Η γεύση του νερού, μετά την έλλειψη νιτρικών, είναι ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο στηρίζεται το αφήγημα του AQUA Carpatica.
«Γενικώς οι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στη γεύση του νερού. Εγώ πιστεύω ότι το νερό έχει γεύση και θέλω κάθε μέρα να το απολαμβάνω. Είναι μια υγιεινή απόλαυση», εξηγεί ο Γιάννης Βάλβης και περιγράφει το σκηνικό της αγοράς του νερού σήμερα παγκοσμίως:
«Σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται ότι τα αναψυκτικά με προσθήκη με τεχνητό τρόπο διοξειδίου του άνθρακα και ζάχαρης αρχίζουν και πέφτουν. Αντίθετα, η τάση κατανάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού είναι διαρκώς ανοδική».

Για τον ιδρυτή του AQUA Carpatica, το κλείσιμο κάθε συζήτησης περιστρέφεται γύρω από τα νιτρικά και την υποχρέωση κάθε Πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες της από αυτά. «Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει τα θέματα υγείας. Το κράτος πρέπει να είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας που επιβάλλει το σεβασμό ορισμένων κανόνων. Το κράτος είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσει και να πληροφορήσει τον κόσμο και ιδίως σε θέματα υγείας πρέπει να υιοθετήσει τα νομοθετήματα που έχουν ήδη υιοθετηθεί στην Ευρώπη».