Aνέκαθεν η τέχνη έκρυβε όλες τις απαντήσεις σε ό,τι δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, ως κομμάτι της ανθρώπινης νοημοσύνης, που άλλες φορές λειτουργεί υπέρ και άλλες φορές κατά της ανθρωπότητας. Ο Άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα της Φύσης που έχει δύναμη να θεραπεύσει τον Κόσμο που τραυμάτισε. Ο Κόσμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει την δύναμη να αντέχει, ακόμα κι αν δεν δέχεται κανενός είδους φροντίδα, «συντηρεί τις εσωτερικές του συνθήκες, σταθερές και όμοιες, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές μεταβολές, έχει, δηλαδή ομοιόσταση».

9

Στο Ρέθυμνο, στον ιστορικό χώρο του Πυροβολικού στη Φορτέτσα Ρεθύμνου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παρουσιάζει την έκθεση Ομοιόστασις | Homeostasis: Maelee Lee, για λίγες ακόμα ημέρες. Εκεί, η ευφυΐα και η βαθιά ψυχή της Κορεάτισσας καλλιτέχνιδος, Maelee Lee αποτυπώνει με ακρίβεια κρίσιμα νοήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από μοναδικά έργα. Έργα που εκφράζουν την ανησυχία για μια χαμένη ομοιόσταση ενός άρρωστου πλανήτη-οργανισμού από τις ανεξέλεγκτες ενέργειες των ανθρώπων.

Η καλλιτέχνις, Maelee Lee, αναφέρει χαρακτηριστικά: «To έργο μου αφορά στο οντολογικό ζήτημα, δηλαδή στα ερωτηματικά για τη ζωή και τον θάνατο καθώς και στη δημιουργία και την εξαφάνιση των λαών και των εθνών. Ξεκινά από το ζήτημα της οργανικής σχέσης μεταξύ της ανόδου και της παρακμής διαφόρων εθνών και της αντικατάστασης των λαών, της ιστορίας του πολιτισμού που έχει επαναλάβει τον κύκλο ολόκληρου του ανθρώπινου είδους και του πεπερασμένου της ζωής».

Η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ Θάλεια Βραχοπούλου, καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης εξηγεί στο Travel.gr γιατί η έκθεση είναι σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός. 4 λόγοι και άπειρες αλήθειες για την ανθρωπότητα κάνουν την έκθεση μια ευκαιρία να ανακαλύψετε την άλλη πλευρά των πράγμάτων.

1.«Η έκθεση θέλει να θεραπεύσει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ασθένειες του πλανήτη»

«Η έκθεση της Maelee Lee είναι για μένα μεγίστης σημασίας, όσον αφορά την παρούσα κατάσταση του πλανήτη μας. Η τέχνη συνενώνει τους λαούς και η δημιουργικότητα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να είναι καταστρεπτικοί. Παρομοίως, η καλλιτέχνις επιχειρεί να «θεραπεύσει» μέσω της τέχνης, τόσο τις κοινωνικές, όσο και τις περιβαλλοντικές ασθένειες του πλανήτη. Η χαμένη «ομοιόσταση» της γης, δηλαδή η πλήρης αποδιοργάνωση των φυσικών της λειτουργιών ένεκα ανθρωπογενών παραγόντων, πρέπει να αποκατασταθεί αν επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή συνέχειά της. Όπως ένα είδος «εναλλακτικής ιατρικής», η τέχνη μπορεί να συμβάλλει προς την συγκεκριμένη πορεία θεράπευσης του άρρωστου πλανήτη μας».

Η εικαστικός Maelee Lee μαζί με την επιμελήτρια της έκθεσης και καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης, Θάλεια Βραχοπούλου.

2. «Μέσα από αναφορά σε καταστροφικά γεγονότα, ο επισκέπτης θα δει την άμεση σχέση επιβίωσης και δημιουργικότητας»

«Μέσω της αναφοράς σε διάφορα καταστροφικά γεγονότα που έχουν συγκλονίσει την ανθρωπότητα κατά την διάρκεια της πολύχρονης ιστορίας της, η συγκεκριμένη έκθεση αποβλέπει στο να υπενθυμίσει στο κοινό την άμεση σχέση μεταξύ της ανθρώπινης επιβίωσης και της δημιουργικότητας. Για να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος, πρέπει να στραφεί προς τις κρυφές πηγές της δημιουργίας. Η καλλιτέχνις αποσκοπεί με το έργο της τόσο στην επαγρύπνηση, όσο και στην ευαισθητοποίηση».

3. «Ο πέτρινος χώρος του Πυροβολικού δίνει στα εικαστικά έργα μια νέα αισθητική διάσταση»

«Η έκθεση αποτελείται από πολλούς πίνακες, κυρίως λάδι σε καμβά σε μαύρο φόντο και φύλλα χρυσού, καθώς και από τρεις εγκαταστάσεις. Η πρώτη εγκατάσταση (Homeostasis I) βρίσκεται κοντά στην είσοδο του πρώτου ορόφου του Ενετικού Πυροβολικού της Φορτέτσα του Ρεθύμνου (16ος αιώνας), ενώ η δεύτερη, όπως και η τρίτη εγκατάσταση (Homeostasis II & Homeostasis III: Endless Scroll) εκτίθενται στον δεύτερο όροφο. Ο παλαιός πέτρινος -και ιστορικά φορτισμένος- χώρος του Πυροβολικού εμπλουτίζει εκ νέου το περιεχόμενο της έκθεσης, ενσωματώνοντας τα εικαστικά έργα σε μία νέα αισθητική διάσταση και διαπλάθοντας εκ των υστέρων ένα είδος «ολικού έργου τέχνης» σε άμεσο διάλογο με το συγκεκριμένο κτήριο του Ρεθύμνου».

4. «Μια έκθεση σαν όπλο ειρήνης έναντι των καταστροφικών τάσεων της ανθρωπότητας»

«Η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται μέσα σε μία διεθνή κινητοποίηση με κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές θεματικές που λαμβάνει χώρα σήμερα στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα. Ήδη αυτό το καλοκαίρι βιώνουμε τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες η τέχνη καλείται να αντιμετωπίσει. Επίσης, συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό, καθώς αποτελεί μία σημαντική κατάθεση υπέρ της δημιουργικότητας ως ένα όπλο ειρήνης έναντι των καταστροφικών τάσεων της ανθρωπότητας και δη ένα δημιουργικό πρότυπο, όπου η ιδέα και η εκτέλεση ενός έργου τέχνης ταυτίζονται πλήρως, τόσο για την ελληνική, όσο και για την διεθνή καλλιτεχνική σκηνή».

*Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Αυγούστου. Αίθουσα Πυροβολικού, Φορτέτσα, Ρέθυμνο