Το νησί της Αντιπάρου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν premium προορισμό για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Σε αυτό συντέλεσαν οι υπέροχες παραλίες του, η ίδρυση εκεί σημαντικών επιχειρήσεων στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης, η εγγύτητα στην Πάρο αλλά ίσως και το μικρό μέγεθος του νησιού, που το κάνει ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να πάρει μια γεύση από Κυκλάδες σε λίγες μέρες και δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του.

11

Στον χάρτη των Κυκλάδων βλέπει κανείς την Πάρο, λίγο δυτικότερα την μικρότερη Αντίπαρο, λίγο δυτικότερα το ακόμα μικρότερο Δεσποτικό, λίγο δυτικότερα την ακόμα μικρότερη Στρογγύλη. Σαν κούκλες μπαμπούσκα η μία δίπλα στην άλλη.

Το στενό που χωρίζει το Δεσποτικό από την Αντίπαρο έχει βάθος μόνο ένα μέτρο, ενώ ανάμεσα στα δύο νησιά παρεμβάλλεται η νησίδα Κοιμητήρι. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως το Δεσποτικό και η Αντίπαρος ήταν κάποτε ενωμένα με την Πάρο. Η Στρογγύλη και το Δεσποτικό είναι σήμερα ακατοίκητα, αλλά στο Δεσποτικό έχουν βρεθεί θαυμαστά κτίρια και αντικείμενα που επιβιώνουν την ανθρώπινη παρουσία για αιώνες.

Αυτό που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό για αυτό το μικρό μέρος είναι πως εδώ έχει βρεθεί το δεύτερο μεγαλύτερο ιερό της αρχαιότητας στις Κυκλάδες μετά από εκείνο της Δήλου. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή στο Δεσποτικό η οποία ξεκίνησε το 1997 και σταδιακά αποκάλυψε σημαντικό ιερό αφιερωμένο στο ναό Απόλλωνα, για το οποίο μάλιστα δεν υπήρχαν γραπτές αναφορές σε κείμενα της αρχαιότητας. Το βασικό συμπέρασμα των αρχαιολόγων αναφέρει πως το Δεσποτικό ήταν η «παριανή απάντηση» στην κυριαρχία της Νάξου και σταδιακά της Αθήνας στο ιερό νησί της Δήλου. Οπότε ετοίμασαν ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής λατρευτικών και άλλων μνημείων και κτιρίων ώστε να προβάλλουν τον πλούτο και την ισχύ τους.

Το νησί των Κούρων

Η επίπονη αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως ένα ιερό άρτια οργανωμένο με αίγλη το οποίο λειτούργησε ως τόπος λατρείας ήδη από τη Γεωμετρική Εποχή με τη μεγαλύτερη περίοδο ακμής του να υπολογίζεται στα αρχαϊκά χρόνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού το 2020 η ανασκαφή είχε αποκαλύψει 88 θραύσματα μαρμάρινων κούρων και 40 μαρμάρινες βάσεις αγαλμάτων διαφορετικών τύπων. Κάποια από τα ευρήματα αυτά φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου. Εδώ και λίγα χρόνια, ο χώρος του Δεσποτικού είναι εν μέρει επισκέψιμος κατά τη διάρκεια της περιόδου των ανασκαφών, η οποία φέτος -όπως κάθε χρόνο- έληξε μέσα στον Ιούλιο. Η αναστήλωση του ναού του Απόλλωνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ η αρχαιολογική έρευνα φέρνει συνεχώς στο φως νέα ευρήματα. Στόχος του υπουργείου και των τοπικών αρχών είναι στο μέλλον το Δεσποτικό να είναι ένας πλήρως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Αυτή τη στιγμή ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι επισκέψιμος. Αλλά ακόμα και έτσι αξίζει να επισκεφθείτε αυτό τον ξερό αλλά ιδιαίτερο τόπο είτε αν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε ιδιωτικό σκάφος, είτε με το καραβάκι που κάνει τις εκδρομές από τον Άγιο Γεώργιο.

Το Λιβάδι

Αν και μικρό στο μέγεθος το Δεσποτικό ξεχωρίζει για τις ιδιαίτερης ομορφιάς παραλίες του. Από αυτές η καλύτερη είναι κατά τη γνώμη μας το Λιβάδι. Η παραλία βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού πράγμα που σημαίνει πως είναι προστατευμένη από τους ανέμους και φυσικά έχει υπέροχα πεντακάθαρα νερά. Όμως, το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η ασημένια της άμμο. Πραγματικά, θα νομίζετε πως βρίσκεστε πάνω σε λιωμένο μέταλλο. Άλλη παραλία του νησιού είναι το Δεσποτάκι η οποία βέβαια όντας στο βόρειο τμήμα του νησιού μπορεί να «υποφέρει» από τους ανέμους.

Διαβάστε ακόμα:

Δήλος: Ένα νησί – αξιοθέατο αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Δοκός: Τιρκουάζ νερά στο άγνωστο νησάκι του Αργοσαρωνικού

5 απόμερα νησάκια κοντά στην Αθήνα –Προσβάσιμα μόνο με σκάφος