Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας: εκεί που τα γράμματα συναντούν τη τέχνη σε μία «κοιτίδα» σύγχρονου πολιτισμού. Η Βέροια τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε ένα κέντρο δημιουργικότητας και γνώσης ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές αλλά και τηρώντας ευλαβικά τις παραδόσεις του τόπου.

13

Στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης βρίσκεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη η οποία μαγνητίζει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων και δικαιωματικά εντάσσεται στα «to do» κάθε επισκέπτη της πόλης.
Το 2010 η βιβλιοθήκη ξανασυστήθηκε στο κοινό της. Το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates ύψους 1 εκατ. δολαρίων που απέσπασε αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας εποχής συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της και στην ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Υπερσύγχρονος πολυχώρος στην καρδιά της Βέροιας, ο οποίος προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε όσους επιλέξουν να τον επισκεφθούν. Αποτελείται από τρεις ορόφους, ο καθένας από τους οποίους έχει να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία.

Κατά την είσοδό σας, ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των παιδιών, με την πολύχρωμη και παιχνιδιάρικη παιδική γωνιά, η οποία ξεχωρίζει για τα «έξυπνα» παιχνίδια που φιλοξενεί, την τεράστια ποικιλία παιδικών βιβλίων που διαθέτει και το εργαστήρι κατασκευών για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών φίλων. Παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης μεμονωμένων σχολικών τάξεων με τη συνοδεία εκπαιδευτικών, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια με τη βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού της βιβλιοθήκης.

Ο ημιώροφος αποτελεί το σημείο συνάντησης όσων επιθυμούν να ενημερωθούν για τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς καθώς εκεί φιλοξενείται μεγάλος αριθμός εφημερίδων και περιοδικών.


Αναμφίβολα κατά την είσοδο σας στον πρώτο όροφο θα εντυπωσιαστείτε από τον ανέλπιστα αρμονικό συνδυασμό της μάθησης με την τέχνη και την τεχνολογία. Περιέχει έναν ευχάριστο χώρο ανάγνωσης για φοιτητές, καθώς τα έντονα χρώματα «παντρεύονται» με το άπλετο φως από τα μεγάλα παράθυρα που διαθέτει.

Στον πρώτο όροφο επίσης έχετε τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε σύγχρονους σταθερούς και φορητούς υπολογιστές και tablets ενώ στα «δέλεαρ» συγκαταλέγεται η ευκαιρία χρήσης 3d printer και scanner. Σε κάθε βήμα σας, η υποστήριξη από το προσωπικό της βιβλιοθήκης είναι άξια αναφοράς. Ανάμεσα στα βιβλία και στους υπολογιστές μία ευχάριστη νότα προσδίδει το ενυδρείο που κοσμεί τον χώρο, με διάφορα είδη και μεγέθη ψαριών και σίγουρα αποτελεί σήμα κατατεθέν της βιβλιοθήκης. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον «Χώρο έμπνευσης» ο οποίος προσφέρει στιγμές συγκέντρωσης, χαλάρωσης και είναι έτσι σχεδιασμένος για να παρέχει απόλυτη ηχομόνωση ενώ οι αναπαυτικοί και πολύχρωμοι καναπέδες κάνουν την εμπειρία ανάγνωσης μοναδική. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, ένας τέτοιος χώρος δεν θα μπορούσε να μην πλαισιώνεται από τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για την πραγματοποίηση διαδικτυακών μαθημάτων ή επαγγελματικών συνδιαλέξεων. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί επίσης το studio ηχογράφησης, για φερέλπιδες καλλιτέχνες, που προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στον πολυδιάστατο καμβά υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.


Ο δεύτερος και τελευταίος όροφος κλείνει την πολύ όμορφη εμπειρία στη βιβλιοθήκη με μία ευάερη και ευήλια αίθουσα εκδηλώσεων και συνδιαλέξεων στον χώρο της οποίας διοργανώνονται συχνά διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και βραδιές κινηματογράφου ενώ πραγματοποιούνται μαθήματα ρομποτικής, τα οποία σαγηνεύουν τα παιδιά. Σε μια εποχή που το ενδιαφέρον των παιδιών για κλάδους όπως η ρομποτική βρίσκεται στο ζενίθ του, η παροχή δωρεάν μαθημάτων, εν τη απουσία αντίστοιχων υποδομών σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθιστά τη βιβλιοθήκη ένα «φυτώριο» εξερεύνησης νέων κόσμων.


Την καρδιά σας θα κερδίσει επίσης το υπαίθριο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης στο πίσω μέρος της, το οποίο διακρίνεται από τα πολύχρωμα παρτέρια και τους σκιερούς χώρους του προσφέροντας συνάμα μια ανάσα δροσιάς σε όσους επιθυμούν μία βουτιά στη γνώση.


Όπως επισημάνθηκε η συμβολή του βραβείου του ιδρύματος Bill and Melinda Gates για την αναβάθμιση και εξέλιξη της βιβλιοθήκης είναι καθοριστικής σημασίας. Ωστόσο, η ανάδειξη και η διατήρηση της βιβλιοθήκης σε μία σύγχρονη δομή με επίκεντρο τη γνώση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τις αδιάκοπες προσπάθειες και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων που το στελεχώνουν. Οι άοκνες ενέργειές τους κατά την περίοδο της πανδημίας είναι αξιοσημείωτες. Συνομιλώντας μαζί τους μας εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για τα «απόνερα» της πανδημίας στην ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης. Με την ευχή η γνώση να φέρει κοντά ξανά τους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:

Βέροια: Ένας φθινοπωρινός προορισμός με κατανυκτική ατμόσφαιρα

Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα: 5 κορυφαία εστιατόρια στις όμορφες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Έδεσσα: Φθινοπωρινό ταξίδι στην «υδάτινη» πόλη της Βόρειας Ελλάδας