Την Παρασκευή 22 Ιουλίου το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας γιόρτασε τη συμπλήρωση 6 χρόνων λειτουργίας του με την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης «Στόλα – Ένδυμα Ψυχής», που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο έως τις 20 Σεπτεμβρίου και τη μεγάλη συναυλία «Τραγουδώντας την ποίηση στην αρχαία Ελεύθερνα» με την Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό, μια εκδήλωση με τη χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, που την ενέταξε στο Φεστιβάλ Κρήτης.

4

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που όπως και η συναυλία έγιναν με την υποστήριξη της Grecotel, παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Κρήτης. Όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, πρόκειται για συνδυασμό διαφορετικών μορφών τέχνης. «Είναι ο ιστός, το ύφασμα, που ξεκινάει από την 5η τουλάχιστον χιλιετία π.Χ. γιατί μέσα σε αυτό ενδυόμεθα, βυθιζόμαστε μέσα στο ρούχο για να φανεί το σώμα με έναν άλλο τρόπο και με αυτόν τον τρόπο ενεδύθησαν τα μοντέλα στολές από το ιστορικό μουσείο της Αθήνας και από τα άλλα μουσεία τη χώρας και φυσικά για πρώτη φορά και της Κρήτης, στη συνέχεια ήρθε το “κλικ” του Βαγγέλη Κύρη που είναι καλλιτέχνης φωτογράφος και με έναν καραβατζικό τρόπο αναδεικνύει το φως και το σκοτάδι όχι μόνο του ενδύματος αλλά και της ψυχής μας. Για αυτό είναι ένδυμα ψυχής. Πάνω σε αυτό κέντησε ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ αυτά τα σημάδια που άλλοτε είναι λουλούδια της άνοιξης και άλλοτε είναι χρυσοποίκιλτες στολές».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Πρόδρομος, ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, αντιδήμαρχοι και άνθρωποι του πολιτισμού από όλη την Κρήτη.

Ακολούθησε στον αύλειο χώρο του μουσείου μια συναυλία με κεντρικό «πρωταγωνιστή» την ποίηση. Και ήταν πάρα πολύς ο κόσμος, που δεν έχασε την ευκαιρία να παραβρεθεί και να ακούσει από κοντά την Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό σε μία βραδιά που ξεχώρισε το φετινό καλοκαίρι.