Η Καβάλα διατηρεί πολλά στοιχεία από την παλιά της φυσιογνωμία και συνδέει το ένδοξο παρελθόν με το δραστήριο παρόν, μεταφέροντας τους ταξιδιώτες σε άλλους πολιτισμούς και εποχές. Από την αρχαιότητα και τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι την εποχή της οθωμανικής ακμής και τη μετάβαση στην πραγματικότητα της νέας Ελλάδας, η Καβάλα έχει πλήθος από ταυτότητες να συστήσει σε όσους την επισκέπτονται.

19

Ακολουθεί μια μικρή λίστα με όσα πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα βρεθείτε στην άκρως ενδιαφέρουσα πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Μια λίστα που περιλαμβάνει μια στάση στα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα της περιοχής και τα οποία αναδεικνύουν το ιδιαίτερο χρώμα μιας πόλης που κατορθώνει να συνθέτει τον άυλο πλούτο της και να τον προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Ξεκίνημα της επαφής σας με τον πολιτιστικό κόσμο της Καβάλας θα πρέπει να είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ο σημαντικότερος της ανατολικής Μακεδονίας και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχαία πόλη, με αρχικό όνομα Κρηνίδες, συνδέεται με εξαιρετικές ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Μοναδικά μνημεία, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Το θέατρο, η αγορά με το μοναδικό ψηφιδωτό, τα τείχη, η ακρόπολη, η παλαίστρα, η ρωμαϊκή δεξαμενή, όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι Ρωμαίοι φυλάκισαν τον Απόστολο Παύλο, είναι ορισμένα μόνο από το σημεία που κάνουν τον αρχαιολογικό χώρο μοναδικό.

Ιμαρέτ

Στη Χερσόνησο της Παναγίας, περίοπτη θέση εντός των τειχών της πόλης, έχει το εμβληματικό κτήριο του Ιμαρέτ. Πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, που χτίστηκε μεταξύ 1817 -1821, αλλά πήρε την τελική του μορφή στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτέλεσε θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το μέγεθός του είναι 4.200 τετραγωνικά μέτρα και το μήκος του είναι περίπου 120 μέτρα. Το κτήριο αποτελεί σήμερα ένα ξενοδοχείο-κόσμημα για την πόλη της Καβάλας, ενώ την ίδια στιγμή απολύτως εφικτή είναι μια περιήγηση στους χώρους του τέως ισλαμικού κέντρου, στον υπέροχο υδάτινο κήπο που εκπροσωπεί την ισορροπία του κήπου του Θεού, τους χώρους αποθήκευσης και παρασκευής φαγητού, τη μικρή αλλά πολύτιμη βιβλιοθήκη αλλά και στο πιο σύγχρονο χαμάμ.

Το Ιμαρέτ συνομιλεί με τις μεταβάσεις της πόλης και συστήνει την εικόνα της πόλης μέσα από ένα φίλτρο διαχρονικό και συγχρονικό συνάμα.

Παλαιό Υδραγωγείο – Καμάρες

Το τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες», αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα καλοδιατηρημένα μνημεία της πόλης και αγαπημένη στάση όσων θέλουν να συνοψίσουν την καβαλιώτικη εμπειρία φωτογραφικά.

Με μήκος τα 270 μέτρα και μέγιστο ύψος τα 25 μέτρα, το επιβλητικό έργο στηρίζεται σε 18 ογκώδη μεσόβαθρα και η σημερινή του δομή χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Οι καμάρες χτίστηκαν μεταξύ των ετών 1520-1530 στο πλαίσιο της ανακατασκευής της πόλης μετά την καταστροφή του 1391. Εικάζεται, ότι εντός του χώρου, υπήρχε ρωμαϊκό υδραγωγείο, το οποίο υδροδοτούσε την Καβάλα, στα ερείπια του οποίου χτίστηκαν οι Καμάρες.

Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή

Επόμενος προορισμός η οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA. Μια επίσκεψη σε αυτό θα σας δώσει πέρα από όλη την αίσθηση της μυθολογίας του προσώπου και της σχέσης του με την Καβάλα, μια πρακτική διάσταση για τη ζωή στους οθωμανικούς χρόνους. Εδώ θα δείτε σπαθιά και οντάδες από κοντά, θα πάρετε μια γεύση από οθωμανικά λουτρά και κήπους και θα πάρετε ταχύρρυθμα μαθήματα διπλωματίας μέσα από τη μελέτη της ζωής του εμβληματικού ηγέτη.

Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη)

Σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια βρίσκεστε στο επόμενο σημείο-σταθμός, το τζαμί Χαλίλ Μπέη, το οποίο υπολογίζεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1530. Το τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος που περιλάμβανε και μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο, με οκτώ δωμάτια για τους μαθητές), ο οποίος επίσης έχει σωθεί σε καλή κατάσταση.

Τη δεκαετία του 1930 στέγασε τη Φιλαρμονική του δήμου Καβάλας κι έτσι απέκτησε την επωνυμία «Τζαμί της Μουσικής». Σήμερα, αποκαλείται «Παλιά Μουσική» και φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις, τόσο εντός του κτίσματος όσο και στον προαύλιο χώρο.

Φρούριο Καβάλας

Στολίδι της Καβάλας είναι αναμφισβήτητα το επιβλητικό της φρούριο, η Ακρόπολη. Στέκει στην κορυφή της Παλιάς Πόλης και εντός των τειχών του εξωτερικού περιβόλου, υψώνονται εντυπωσιακοί δυο πύργοι, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί ένα υπαίθριο θέατρο που τη θερινή περίοδο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του φρουρίου, χτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα μ.Χ. και κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, δέχτηκε τροποποιήσεις και ενισχύσεις, με τη σημερινή του μορφή να οφείλεται στην Οθωμανική ανακατασκευή του 1425.

Οι καπναποθήκες της Καβάλας

Σήμα κατατεθέν του πλούσιου καπνικού παρελθόντος της Καβάλας είναι, φυσικά, οι καπναποθήκες. Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1950, η πόλη της Καβάλας υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Είναι η περίοδος της μεγάλης ακμής της, με μια λαμπερή αστική τάξη που βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Ευρώπη και κληροδοτεί στην πόλη μία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Είναι ακριβώς αυτή η πτυχή που αναδεικνύεται με την επίσκεψή σας στο «Μουσείο Καπνού» αλλά και στα κτίρια των καπναποθηκών: τη Δημοτική Καπναποθήκη, η οποία στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και χτίστηκε το 1910 και το εμπορικό κέντρο, δηλαδή την πρώην καπναποθήκη «Ρεζή», η οποία χτίστηκε το 1885 και στέγαζε το Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού.

Kouinta Pocket Theatre

Ευκαιρία είναι με την παραμονή σας στην Καβάλα να απολαύσετε το νέο και πρωτότυπο πολιτιστικό εγχείρημα του Kouinta Pocket Theatre, όπου οι ποιοτικές προδιαγραφές μιας κεντρικής θεατρικής σκηνής πραγματώνονται σε λίγα μόλις τετραγωνικά, χάριν στο πάθος και των επαγγελματισμό ανθρώπων με αγάπη για τη ιερή αποστολή του θεάτρου.

Διαβάστε ακόμα:

Περπάτημα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας και άλλες 9 εμπειρίες στην Ελλάδα για το 2024 

Απόδραση στην Καβάλα, μεταξύ παρελθόντος και παρόντος

Το διώροφο αρχοντικό του Μεχμέτ Αλή στην Καβάλα