Το αγαπημένο νησί των Κυκλάδων αποτελεί ιδανικό προορισμό και για την άνοιξη και φυσικά για την περίοδο του Πάσχα, συνδυάζοντας την κυκλαδίτικη μαγεία με πλήθος εθίμων. Η φήμη αυτή επιβεβαιώνεται διαχρονικά, από τον πολύ κόσμο που διαλέγει τη Σαντορίνη για να περάσει εκεί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Το γεγονός ότι μπορεί να χαρεί κανείς τα πανέμορφα τοπία του νησιού χωρίς τα πλήθη των τουριστών, που το κατακλύζουν τους καλοκαιρινούς μήνες, και να γνωρίσει από κοντά τα μοναδικά του έθιμα, μετατρέπουν τη Σαντορίνη σε ιδανικό τόπο για μια αξέχαστη πασχαλινή εμπειρία.

11

Ναός της Υπαπαντής, Σαντορίνη

Η Υπαπαντή της Θεοτόκου, παλαιότερα γνωστή ως «Παναγία του Μπελώνια», έχει ιστορική σημασία ως Μητρόπολη του νησιού. Αρχικά, ιδρύθηκε ως ιδιοκτησία της οικογένειας Μπελώνια, κατασκευάστηκε το 1827 και υπέστη ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956. Η ολόλευκη εκκλησία βρίσκεται μέσα στην καλντέρα των Φηρών και χαρακτηρίζεται από τις αψίδες που κοσμούν την πρόσοψή της, η οποία συμπληρώνεται από μια αυλή γεμάτη μωσαϊκά που προσφέρει μια εκπληκτική θέα στη θάλασσα και το ηφαίστειο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, οι επισκέπτες υποδέχονται υπέροχες τοιχογραφίες, αριστοτεχνικά φιλοτεχνημένες από τον ζωγράφο της Σαντορίνης Χριστόφορο Ασίμη. Η γιορτή της Υπαπαντής Θεοτόκου τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου. Είναι ο Καθεδρικός Ναός των Φηρών και παράλληλα η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και μικρών νήσων (Θηρασίας, Ίου, Ανάφης, Ηρακλειάς, Δονούσας, Σχοινούσας και Κουφονησίων).

Μονή Αγίου Νικολάου, Σαντορίνη

Μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Σαντορίνης, ανάμεσα στο Ημεροβίγλι και το Φηροστεφάνι, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο μοναστήρι, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Παντελεήμονα και την Ζωοδόχο Πηγή. Ιδρύθηκε το 1651 εντός του κάστρου του Σκάρου σε μία περιοχή, που η οικογένεια Γκύζη κατείχε μια ιδιωτική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Μετά από άδεια του τοπικού μητροπολίτη, η εκκλησία μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι, όπου αρχικά φιλοξενούνταν νεαρά κορίτσια της οικογένειας Γκύζη. Από το 1849, το μοναστήρι πέρασε στο ελληνικό κράτος και έκτοτε λειτουργεί αυτόνομα. Το πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι το τριώροφο Καθολικό του Αγίου Νικολάου, με ένα εκπληκτικής τεχνικής τέμπλο και βυζαντινή εικόνα του Αγίου Νικολάου. Η μονή είναι γυναικεία και γιορτάζει αρκετές φορές τον χρόνο.

Μονή Προφήτη Ηλία, Σαντορίνη

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη είναι μια σημαντική μονή που βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου ορεινού όγκου σε υψόμετρο περίπου 567 μέτρων, προσφέροντας εκπληκτική θέα στο νησί. Η μονή ιδρύθηκε το 1711 από τους ιερομονάχους Γαβριήλ και Ιωακείμ, οι οποίοι αποσύρθηκαν από τη γενέτειρά τους και ιδρύσανε το μοναστήρι, αξιοποιώντας οικογενειακά τους κτήματα. Η μονή έχει σημαντική προσφορά στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας πλούσια εκπαιδευτική, κοινωνική και εθνική προσφορά στη Σαντορίνη. Η μονή διαθέτει επίσης πολλά ιερά λείψανα αγίων, σημαντικά κειμήλια, ιστορικά χειρόγραφα μεγάλης αξίας και βέβαια την θαυματουργή εικόνα του προφήτη Ηλία. Η μονή έχει αρκετά παρεκκλήσια και μετόχια, έχει στην κατοχή της και 150 στρέμματα αμπελώνα, από τον οποίο παράγει τον παραδοσιακό εκκλησιαστικό οίνο της Θείας Λειτουργίας, το μοναστηριακό νάμα.

Εκκλησάκι Αγίων Επτά Παίδων, Σαντορίνη

Μέσα στο γεωλογικό και αισθητικό υπερθέαμα της Σαντορίνης κρύβονται κάποιες μικρές εκπλήξεις ιδιαίτερης ομορφιάς και -όσο είναι δυνατόν- απόστασης από την τουριστική τύρβη. Μία από αυτές είναι ένα μικρό ξωκλήσι, στα βόρεια του νησιού, αφιερωμένο στους Αγίους Επτά Παίδες της Εφέσου. Βρίσκεται καλά κρυμμένο μέσα σε μία σπηλιά στον κόλπο Μουζακιά, και είναι προσβάσιμο μόνο από την θάλασσα καθώς δεν υπάρχει μονοπάτι που να μπορεί να σταθεί στα απότομα βράχια της καλντέρας. Η κατασκευή του χρονολογείται πριν πάνω από 200 χρόνια και διακρίνεται για την λιτότητα της κατασκευής του. Γιορτάζει κάθε καλοκαίρι, στις 4 Αυγούστου, αποτελώντας το επίκεντρο ενός πολύ μεγάλου πανηγυριού, με τους ψαράδες να φθάνουν εκεί με στολισμένα τα καΐκια και να ακολουθεί και παραδοσιακό γλέντι.

Παναγία Επισκοπής, Σαντορίνη

Η εκκλησία της Παναγίας Επισκοπής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Σαντορίνης, που για χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης από Ορθόδοξους και Καθολικούς πιστούς. Πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, αλλά στο εσωτερικό της είναι ορατά υπολείμματα παλαιότερης κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων ενσωματωμένων γλυπτών από προϋπάρχοντα βυζαντινό ναό. Στο εσωτερικό υπήρχαν πολύ αξιόλογες εικόνες, οι οποίες όμως έγιναν αντικείμενο κλοπής το 1982. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο, που στο πέρασμα των χρόνων έχει δεχθεί διάφορες προσθήκες. Στο ναό φυλάσσεται μία ιδιαίτερα σημαντική εικόνα, η Παναγία Γλυκοφιλούσα, η οποία συμμετείχε στις λιτανείας της Κωνσταντινούπολης πριν δοθεί στο ναό της Επισκοπής τον 11ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται στη Μέσα Γωνιά, στο δρόμο προς Καμάρι και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με ένα λαμπρό πανηγύρι.

Παναγία Σέργενα, Σαντορίνη

Η Παναγία Σέργενα, γνωστή και με το όνομα Παναγία Τρύπα, είναι ένα κρυμμένο στολίδι μέσα στο ηφαιστειακό τοπίο κοντά στο χωριό Βόθωνας. Λαξευμένη σε έναν πανύψηλο βράχο, αυτή η υπόγεια εκκλησία του 1700 υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής. Ο ναός είναι εξ’ ολοκλήρου σκαμμένος μέσα στον βράχο σε ύψος 20 περίπου μέτρων από το έδαφος. Η είσοδος στο εσωτερικό γίνεται από ένα μικρό άνοιγμα σαν παράθυρο, γι’ αυτό και την ονομάζουν «Παναγία Τρύπα». Στο εσωτερικό είναι στολισμένη με εικόνες, στασίδια και κηροπήγια, δημιουργώντας ένα σκηνικό κατάνυξης. Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, όπου γίνεται και μεγάλη γιορτή από τους κατοίκους του Βόθωνα. Για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται περπάτημα περίπου 10 λεπτών σε ένα ήσυχο μονοπάτι μέσα στο ηφαιστειογενές έδαφος.

Διαβάστε ακόμα:

Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη Σαντορίνη

H Σαντορίνη του Πολιτισμού

Κολύμπι στις παραλίες της Σαντορίνης