Ένα ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό της Λέσβου, με επίκεντρο τη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου.

13

Ειδικότερα, το Φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων του νησιού που αφορούν σε εκείνη και την ποίησή της στο ευρύ κοινό, με ενεργό συμμετοχή και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Το Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα με ομιλίες, επιστημονικές διαλέξεις, απαγγελίες, θέατρο και καλλιτεχνικά δρώμενα με καταξιωμένους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επί του παρόντος, τo πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Στις 20 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού, θα λάβει χώρα αφιέρωμα στην ποιήτρια Σαπφώ, όπου η κα Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα», ενώ η ομιλία της κας Τασούλας Καραγεωργίου, συγγραφέα μεταφράστριας ποιημάτων της Σαπφούς, έχει θέμα «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι». Επίσης, η κα Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité, θα μιλήσει για τις ηρωίδες του μοντερνισμού. Το ίδιο βράδυ, στο Μουσείο Ερεσού, η ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου συνοδευόμενη από τη μουσικό Σταυρούλα Σπανού, θα απαγγείλει ποιήματα της Σαπφούς.

Την επόμενη ημέρα του Φεστιβάλ, στις 21 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού, θα λάβει χώρα κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό, με ομιλητές τις κ.κ. Ευγενία Γιακουμοπούλου, Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος του Σωματείου Ουράνιο τόξο και Βενετία Καντσά, Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Ιερό των Μέσσων στην Αγία Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί το θεατρικό αναλόγιο Σιλουέτες, το οποίο έχει γραφτεί ειδικά για το Φεστιβάλ, με τις Στεφανία Γουλιώτη και Λουκία Μιχαλοπούλου και κείμενα εμπνευσμένα από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας όπως είναι η Αντιγόνη, η Φαίδρα, η Κλυταιμνήστρα και η Σαπφώ, με κοινό άξονα τον απόλυτο έρωτα, σαν αρρώστια και σαν προορισμό.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στο Κάτω Κάστρο-Σαπλιτζά, θα λάβει χώρα στη δύση του ηλίου ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο με τίτλο Hesperus- The lost Child, εμπνευσμένο από την ποιήτρια Σαπφώ, από τη διεθνώς βραβευμένη πολυσχιδή Γερμανίδα καλλιτέχνη Julia Krahn.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει το βράδυ, όπου ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ζήσης Ρούμπος παίζουν επί σκηνής και αυτοσχεδιάζουν μιλώντας για τη μαμά, τον μπαμπά και την οικογένεια σε ένα stand up comedy με τίτλο «Μια μάνα του χθες, του σήμερα και ένας πατέρας».

Στόχος του Φεστιβάλ, είναι να ενισχυθεί η τουριστική ταυτότητα του προορισμού, να διαφοροποιηθεί το τουριστικό του προϊόν και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Σημειώνεται ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε ακόμα:

Πλωμάρι: Tαξίδι στην «πρωτεύουσα του ούζου»

Λέσβος: Ένα ανεξερεύνητο πολύτιμο νησί

Στα βήματα του Αριστοτέλη: Ο υγρότοπος της Καλλονής με τα φλαμίνγκο και τη μεγάλη ιστορία