Ταύροι, κατσίκες, τράγοι, μια γοργόνα και μια κουκουβάγια συνδιαλέγονται με τους ντόπιους αλλά και τους περαστικούς που κατεβαίνουν από το άλσος της Αρμάτας προς την πλευρά της θάλασσας του παλιού Λιμανιού στις Σπέτσες.

7

Πρόκειται για το εικαστικό πάρκο των Σπετσών ή όπως είναι πιο γνωστό, «τον περίπατο» που φιλοξενεί τα πρωτότυπα γλυπτά από χάλυβα της σπουδαίας Ελληνίδας γλύπτριας Ναταλίας Μελά. 11 στο σύνολό τους, δημιουργήματα όλα της εγγονής του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη που έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου του 2019.

Τα γλυπτά είναι δωρεά της Γαλλίδας ευεργέτριας και προσωπικής φίλης του Φρανσουά Μιτεράν, Ανέτ Σλουμπερζέ, στο νησί το 1993. Μόλις το 2021 ωστόσο ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης των γλυπτών τα οποία και στερεώθηκαν σε τσιμεντένιες βάσεις. Στον «περίπατο» των Σπετσών μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν ανενόχλητοι τα γλυπτά, να παίξουν μαζί τους και να φωτογραφηθούν. Αυτόν τον γόνιμο διάλογο του επισκέπτη τόσο με την Τέχνη όσο και με τη Φύση, αποτύπωσε με τον φωτογραφικό της φακό, η φωτογράφος Μαρία Τούλτσα, δίνοντας μια αίσθηση για όσα περιμένουν τον επισκέπτη στο αγαπημένο νησί της γλύπτριας.

Να αναφέρουμε εδώ ότι το κατσικάκι που θηλάζει τη μητέρα του είναι σχετικά νέα προσθήκη (προστέθηκε όταν έγιναν οι εργασίες συντήρησης) καθώς το είχε δωρίσει η γλύπτρια στον Δήμο Σπετσών και βρισκόταν στο Δημαρχείο.

Η Ελληνίδα γλύπτρια έχει φιλοτεχνήσει και την Μπουμπουλίνα μπροστά στο Ποσειδώνιο «Η Μπουμπουλίνα έβλεπε μακριά, γι’ αυτό εσκίασα τα μάτια της με το αριστερό χέρι, να μην την τυφλώνει ο ήλιος», είχε πει η Ναταλία Μελά.

Η Ναταλία Μελά (1923-2019), ήταν εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες γλύπτριες. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μαθήτευσε δίπλα στον Κώστα Δημητριάδη και στον Μιχάλη Τόμπρο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της απέκτησε το δικό της εργαστήριο, που εξελίχθηκε πολύ σύντομα σε στέκι καλλιτεχνών της γενιάς του ’30. Από εκεί πέρασαν ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιάννης Μόραλης.

Παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη το 1951 και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Το έργο της ήταν βαθιά επηρεασμένο από τον Πικιώνη και αργότερα από τον Picasso και τον Duchamp. Έγινε παγκοσμίως γνωστή με τις θεματικές της γύρω από το ζωικό βασίλειο με χαρακτηριστικότερο το έργο «Κόκκορας».