Οι Βενετσιάνοι ονόμασαν τη Ζάκυνθο Fiore di Levante, που σημαίνει Λουλούδι της Ανατολής, καθώς θαύμαζαν το νησί για την πλούσια φυσική ομορφιά του. Το νησί όμως εκτός από τις παραλίες και τα φυσικά αξιοθέατα έχει και μεγάλη ιστορία που μπορείτε να μάθετε στα μουσεία και τα μνημεία του τόπου.

5

Ενετικό Κάστρο Ζακύνθου

Στα χρόνια της Ενετοκρατίας, τα τείχη του κάστρου της Μπόχαλης περιέκλειαν την πρωτεύουσα του νησιού, τις διοικητικές υπηρεσίες και το στρατό και ήταν το σημείο όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι της παραλίας, στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων ή επιδρομών από πειρατές. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού και υπολογίζεται ότι χτίστηκε γύρω στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. Για τη μεσαιωνική οχύρωση του δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες. Σήμερα σώζεται μόνο ένα τμήμα με εντειχισμένα ανάγλυφα οικόσημα και το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Οι επαναλαμβανόμενοι μεγάλοι σεισμοί που έπλητταν το νησί, κατέστρεφαν τα οχυρωματικά έργα με αποτέλεσμα να ανακατασκευάζονται συχνά. Σήμερα τα επιβλητικά τείχη του διατηρούνται σε πολλά σημεία σχεδόν ανέπαφα από τις καταστροφές και τον χρόνο και η τοποθεσία του είναι μοναδική αφού απ’ όλες τις μεριές του μπορείς να απολαύσεις μία πανοραμική θέα του νησιού. (Μπόχαλη, Τηλ.2695 048099)

Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου

Βρίσκεται στην πλατεία Δ. Σολωμού και αναπτύσσεται σε επτά αίθουσες, δύο στο ισόγειο και πέντε στον όροφο, ενώ πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους. Μεταξύ των εκθεμάτων θα δείτε αριστουργήματα περιώνυμων ζωγράφων της μεταβυζαντινής περιόδου και αντιπροσωπευτικά έργα δημοφιλών και μη επτανήσιων ζωγράφων. Επίσης υπάρχουν έργα ζωγράφων του 17ου κ 18ου αι. μ.Χ. Η στοά που οδηγεί στην είσοδο του Μουσείου, κοσμείται με κιονόκρανα, και στον εξωτερικό περίβολο στέκει το άγαλμα του Διονύσιου Σολωμού, αντίγραφο πρωτότυπου έργου του Αθηναίου γλύπτη Γεωργίου Βρούτου. (Πλατεία Σολωμού, Τηλ. 2695 042714)

Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Στο ισόγειο του μουσείου φιλοξενούνται τα οστά των δύο εθνικών ποιητών, Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του δευτέρου. Στις αίθουσες εκτίθενται φορητές εικόνες κρητικής και κρητικοεπτανησιακής σχολής 17ου-18ου αιώνα προσωπογραφίες επιφανών Ζακυνθίων 17ου-20ου αιώνα μπρούτζινες προτομές Ζακυνθίων ιεραρχών και ανθρώπων του πνεύματος, έπιπλα εποχής προερχόμενα από ζακυνθινά αρχοντικά, μουσικά όργανα, έργα πλαστικής-κεραμικής, αντικείμενα ξυλοτεχνίας-ξυλογλυπτικής, έργα μεταλλουργίας, εκμαγεία νομισμάτων, κεντήματα, πλεκτά, κοσμήματα, γκραβούρες, μελανογραφίες, φωτογραφίες και οικόσημα. Από τη συλλογή ξεχωρίζουν τα διασωθέντα χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού, του Νικολάου Μάντζαρου, του Γρηγορίου Ξενόπουλου κ.α. (Πλατεία Αγίου Μάρκου 15, Τηλ. 26950 48982)

Λόφος Μπόχαλη

Είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, με υπέροχη θέα ειδικά τις βράδινές ώρες που η πόλη και το λιμάνι φωτίζονται. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει το Κάστρο της Ζακύνθου στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε και να δείτε τα απομεινάρια του Ενετικού πολιτισμού. Η συνοικία της Μπόχαλης είναι η πιο παραδοσιακή, με στενά σοκάκια, παλιά σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές. Πολλά αρχοντικά κατέρρευσαν με το σεισμό του 1953, αλλά η Μπόχαλη κρατάει ακόμα την ατμόσφαιρα της γειτονιάς. Θα βρείτε αρκετά καφέ και εστιατόρια για να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας με θέα το νησί.