Με δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις, χορηγός των οποίων είναι η Grecotel, θα εορταστεί η συμπλήρωση 6 χρόνων  λειτουργίας του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας.

16

Πρόκειται για ένα μουσείο στολίδι που από την ημέρα των εγκαινίων του, το 2016, μέχρι και το 2019 φιλοξένησε πολλές εκδηλώσεις αλλά η πανδημία ανέκοψε τον προγραμμ

Πρόκειται για ένα μουσείο στολίδι που από την ημέρα των εγκαινίων του, το 2016, μέχρι και το 2019 φιλοξένησε πολλές εκδηλώσεις αλλά η πανδημία ανέκοψε τον προγραμματισμό των καλλιτεχνικών του δράσεων. Έτσι τώρα, που οι ρυθμοί της κοινωνίας επανέρχονται σε μία κανονικότητα, το Μουσείο προσπαθεί να βρει τα βήματά του στο ρυθμό της επιστήμης, της γνώσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ μουσικοποιητική βραδιά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο τίτλος της μεγάλης αυτής συναυλίας που εντάσσεται στις δράσεις του Φεστιβάλ Κρήτης και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας με πρωταγωνιστές, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό είναι «Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα». Παράλληλα, στον ίδιο χώρο του Μουσείου της Ελεύθερνας φιλοξενείται η Έκθεση «ΣΤΟΛΑ Ένδυμα Ψυχής» με έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργίεφ.

Οι παράλληλες αυτές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, αφορούν σύμφωνα με τον κ. Σταμπολίδη: «Το να ξαναβρούμε τα βήματά μας, μετά την πανδημία, στο ρυθμό που γνωρίζουμε δηλαδή, στα βήματα της επιστήμης, της γνώσης και της τέχνης».

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα υπάρξει, σύμφωνα με τον καθηγητή, μία μουσική πανδαισία «κάτω από το λίκνο του Δία, τον Ψηλορείτη. Την έκθεση, την ύλη δηλαδή και την μουσική, το άυλο δηλαδή που αφήνουμε στις επόμενες γενιές, θα μπορέσει ο κόσμος να παρακολουθήσει, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό που έχουν μέσα τους την ποίηση, τη μουσική σε έναν χώρο όπου πίσω από τα αρχαία, είναι ο άνθρωπος. Αυτός δηλαδή που δημιούργησε τα μνημεία, αυτός δηλαδή που συμμετέχει στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες. Δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες και τα εικαστικά έργα. Πολύ σημαντικό στη ζωή είναι οι ανθρώπινες σχέσεις».

Ο κ. Σταμπολίδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν τη διοργάνωση. «Την έκθεση την έχει χορηγήσει η Μαρία Εμπειρίκου η οποία θα έρθει με τη φίλη μου Παλόμα Πικάσο, τη πριγκίπισσα Τορλονι από τη Ρώμη, τη Ναζάν Ολτσέρ, διευθύντρια Μουσείου Σαμπαντζί από την Κωνσταντινούπολη, φίλοι από τη Γένοβα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μαζί με τους εργάτες μας, τους φοιτητές μας, τους φίλους μας από όλη την Κρήτη θα απολαύσουν την εκδήλωση. Για όλη αυτή την οργάνωση θα πρέπει από καρδιάς να ευχαριστήσω από καρδιάς την Grecotel, τη Μάρι Δασκαλαντωνάκη και τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη που πάντα μας επιδαψιλεύουν όλες αυτές τις δικές τους ψυχικές και υλικές αρετές και φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει γίνει η διοργάνωση αλλιώς χωρίς την αγαστή συνεργασία της αρχαιολογικής μας υπηρεσίας, της Διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη. Έχουμε μαζί μας επίσης τον πρόεδρο του Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ελεύθερνας Δημήτρη Καλαιτζιδάκη, τον Παναγιώτη Κολοβό, τη Μαρία Λουλούδη-Τζανιδάκη. Στις τοπικές κοινωνίες η ανάπτυξη αυτής της ανθρώπινης σχέσης είναι πάρα πολύ σημαντική. Όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Μουσείο, τόλμησα να του πως ότι είναι πολύ ωραίο το Μουσείο αλλά ακόμη και πάνω από τα αρχαία για μένα το πιο σημαντικό είναι ο άνθρωπος. Είναι αυτοί που δημιούργησαν εκείνο τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Αυτό είναι πολιτισμός».

Ο νέος πρόεδρος του σωματείου Φίλων του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, Δημήτρης Καλιτζιδάκης τόνισε: «Μετά από ένα διάλειμμα δυο ετών λόγω covid, δεν μπορούσαμε να γιορτάσουμε με καλύτερο τρόπο την επέτειο των 6 ετών από τα εγκαίνια του Μουσείου, με δυο πολύ ξεχωριστές εκδηλώσεις και με την παρουσία τόσο σημαντικών ανθρώπων που θα τιμήσουν το χώρο και το έργο του καθηγητή Σταμπολίδη. Από τη μεριά μας ευχαριστούμε τον καθηγητή για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και την καθοδήγηση όλα αυτά τα χρόνια, καθώς παρόλο τον τεράστιο φόρτο του ως διευθυντής στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν μπορεί να αποκοπεί από το παιδί του. Ευχαριστώ όλα τα μέλη και να επισημάνω ότι το νέο Δ.Σ. αποτελείται από άτομα με μεγάλη όρεξη και εμπειρία στο χώρο αυτό. Θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για να στηρίξουμε το έργο, τις δράσεις και τις δραστηριότητες του Μουσείου. Οι εκδηλώσεις θα βάλουν πάλι το Μουσείο στο χάρτη της Ελλάδας».

 Για τη γλώσσα της ποίησης και τις νότες της μουσικής που δεν έχει σύνορα, ούτε στους λαούς ούτε στο χρόνο, μίλησε η Μαρία Φαραντούρη κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων στην Αρχαία Ελεύθερνα, η οποία θα σηκώσει το βάρος αυτού του πολιτιστικού ανταμώματος του χθες με το σήμερα, με τους ανθρώπους, την ποίηση και τη μουσική. «Γλώσσα και νότες θα συνυπάρξουν, είπε η Μαρία Φαραντούρη, «μέσα σε ένα απαράμιλλο αρχαίο τοπίο αυτό της Αρχαίας Ελεύθερνας, υπό τη σκέπη του Θεού της Ελεύθερνας που καθόλου τυχαία, ήταν ο Απόλλων, θεός της μουσικής και του φωτός». Μιλώντας για τον Ν. Σταμπολίδη, η κ. Φαραντούρη είπε ότι: «Χάρη στη μαγική σκαπάνη, την έμπνευση και την επιμονή του Νίκου Σταμπολίδη, που δεν είναι μόνο ένας μεγάλος και αναγνωρισμένος αρχαιολόγος, αλλά άνθρωπος της γνώσης της δημιουργίας και της ποιητικής ευαισθησίας, η Ελεύθερνα απέκτησε Μουσείο και σήμερα στην καρδιά της Κρήτης είναι ένας πόλος έλξης και μεγάλου ενδιαφέροντος για όλο τον κόσμο».

Στη συναυλία, η οποία έχει τη στήριξη του Ομίλου Grecotel και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, θα παρουσιαστούν έργα ποίησης και μελοποιημένα από τους ποιητές όπως, ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης, ο Λειβαδίτης και ο μεγάλος Κρητικός της λογοτεχνίας Νίκος Καζαντζάκης, οι οποίοι ενέπνευσαν όπως είπε η Μαρία Φαραντούρη «τους σύγχρονους μεγάλους Έλληνες συνθέτες τον Μίκη Θεοδωράκη τον Μάνο Χατζιδάκι και συνέθεσαν τραγούδια που μένουν στο χρόνο και τιμούν και προβάλλουν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».

Παράλληλα, στην Αρχαία Ελεύθερνα θα φιλοξενηθεί, όπως προαναφέρθηκε, η έκθεση «ΣΤΟΛΑ Ένδυμα Ψυχής» με έργα του φωτογράφου καλλιτέχνη Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργίεφ οι οποίοι δημιούργησαν μέσα από ένα άλλο πρίσμα, την αποτύπωση από αυθεντικές στολές του προπερασμένου αιώνα, που έχουν διαφυλαχθεί κυρίως στο Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας αλλά και σε άλλα μουσεία.

Ο κ. Σταμπολίδης -ο οποίος ώθησε τους δύο καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν 27 έργα σε τρεις ενότητες, 11 έργα με στολές και ενδυμασίες της Κρήτης, 10 έργα από διάφορα μέρη της μητροπολιτικής και νησιωτικής Ελλάδας και 6 έργα με ενδύματα και φορεσιές της Μικράς Ασίας, μνήμη για τα 100 χρόνια από την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού- περιέγραψε κατά την παρουσίαση των καλλιτεχνών, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα έργα λέγοντας τα εξής: «Τα έργα, τα ενδύματα, οι στολές επώνυμων και ανώνυμων ανδρών και γυναικών που ξεχώριζαν τον κάθε τόπο στην Ελλάδα, αποτυπώθηκαν με τρόπο μαγικό από το χέρι του καλλιτέχνη φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη, χαρίζοντας αθανασία όχι μόνο στα παράγωγα της υφαντικής τέχνης του 19ου αιώνα, αλλά απαθανατίζοντάς τα, με την ψυχή σημερινών σωμάτων που ενέδυσαν δύναμη και αιχμαλωτίστηκαν για την αιωνιότητα».

Διαβάστε ακόμα:

“Attica. Culture in a Word”: Nέο video για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού

Grecotel: Το νέο ξενοδοχείο του ομίλου στην ΚέρκυραΗ Ελλάδα του Κρασιού -Ρέθυμνο: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες