Η αγγλική εξοχή αναδύθηκε ως πολυπαινεμένη αξία χάρη στις σελίδες των πιο διάσημων βρετανικών μυθιστορημάτων, καθώς αυτά γνώριζαν τη μία διεθνή μετάφραση μετά την άλλη. Σε χρόνια πιο κοντινά στα δικά μας, πάλι, ήταν ο κινηματογράφος και η τηλεόραση που έφεραν το παγκόσμιο κοινό σε επαφή με τις ομορφιές της.

20

Όλα αυτά, ασφαλώς, δεν άργησαν να «μεταφραστούν» και σε ζήτηση για ταξιδιωτικές εμπειρίες σε τέτοια τοπία. Βέβαια, αστικοί προορισμοί σαν το Λονδίνο ή το Εδιμβούργο διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις όσων αποφασίζουν να ταξιδέψουν στη Βρετανία. Σταθερά, όμως, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και για εκδρομές προς την ύπαιθρο.

Ιδανικότερο διάστημα για τέτοιες εξορμήσεις θεωρείται το καλοκαίρι, από την άποψη της θερμοκρασίας. Από την άποψη του φυσικού κάλλους, όμως, όλοι όσοι γνωρίζουν προτιμούν το φθινόπωρο –ειδικά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα κρύα του χειμώνα και τα κόκκινα, σκουροπράσινα και κίτρινα χρώματα των εξοχικών τοπίων βρίσκονται στη μεγαλύτερη ποικιλία τους.

Φυσικά, τα μέρη που μπορεί να διαλέξει κανείς να επισκεφθεί είναι πάμπολλα. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε λοιπόν μια ενδεικτική διαλογή από την «αφρόκρεμα» της αγγλικής υπαίθρου (δεν επεκτεινόμαστε δηλαδή ούτε προς την Ουαλία, ούτε προς τη Σκωτία), η οποία υπόσχεται να σας τη συστήσει στα πιο ειδυλλιακά της.

Ashridge Estate

Πρόκειται για μια έκταση (περίπου) 20 τ.χλμ. στους λόφους Chiltern, σε μια περιοχή που έχει επισήμως χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κι έχει πρωταγωνιστήσει συχνά στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο –εδώ, ας πούμε, έγιναν γυρίσματα για το «Κύπελλο της Φωτιάς» (2005), από τη σειρά ταινιών του Χάρι Πότερ.

Ερχόμενοι θα δείτε απέραντα λιβάδια, καθώς και δάση με κάποια παμπάλαια δέντρα, στα οποία βρίθει η άγρια ζωή. Η περιοχή είναι θαυμάσια οργανωμένη ως αξιοθέατο, οπότε προσφέρει στον επισκέπτη μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και σηματοδοτημένων μονοπατιών. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, δεν αποκλείεται να περπατήσετε και δίπλα από ελάφια.

Σημαντικό προνόμιο της τοποθεσίας είναι βέβαια και η εγγύτητά της στο Λονδίνο, αφού εντοπίζεται στα 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του, όντας εύκολα προσβάσιμη με διάφορους τρόπους (με αυτοκίνητο, με ποδήλατο, με λεωφορείο, με τρένο). Κοντινότερο κατοικημένο σημείο είναι η κωμόπολη Berkhamsted, στα 3,2 χιλιόμετρα.

Teign Gorge

Ίσως ο πιο διάσημος ανάμεσα στους προορισμούς της συγκεκριμένης λίστας, το φαράγγι του ποταμού Teign είναι μια περιοχή που προσελκύει σταθερά επισκέπτες, καθώς θεωρείται επιτομή της εξοχικής ομορφιάς της νότιας Αγγλίας, συνδυάζοντας πλούσια βλάστηση με τρεχούμενα νερά. Η προσέλευση κορυφώνεται το καλοκαίρι –όταν θα δείτε και αρκετό κόσμο να κάνει μπάνιο– αλλά το τοπίο παραμένει ειδυλλιακό και κατά το φθινόπωρο.

Όλη η περιοχή είναι καλά οργανωμένη με σηματοδοτημένες διαδρομές μέσα στο δάσος, συστήνεται όμως να ακολουθήσετε το λεγόμενο «Μονοπάτι των Κυνηγών», καθώς είναι αυτό που θα σας φέρει πιο κοντά στην άγρια πανίδα η οποία κατοικεί εδώ –ξεχωρίζουν τα μικρά αλογάκια που είναι γνωστά ως Dartmoor Ponies– ενώ θα σας προσφέρει και τα επιβλητικότερα σκηνικά, όσον αφορά τη θέα. Από την άποψη της γεωγραφίας, τώρα, βρίσκεστε στο Devon, στη νοτιοδυτική εσχατιά της Αγγλίας, έχοντας ως πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή το χωριό Drewsteignton.

Winkworth Arboretum

Στις αρχές του 20ού αιώνα δεν ήταν παρά ένας μεγάλος μα ήσυχος βοτανικός κήπος, οργανωμένος σε μια λοφώδη έκταση του χωριού Busbridge (στη νοτιοανατολική Αγγλία, κοντά στο Surrey) από τον διακεκριμένο δερματολόγο Wilfred Fox, ο οποίος είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φύση. Το 1952 τον παρουσίασε στο βρετανικό Δημόσιο, το οποίο ανέλαβε έκτοτε τη διαχείρισή του, μετατρέποντάς το σε εξοχικό προορισμό.

Ο δρ. Fox είχε ιδιαίτερη αγάπη για το φθινόπωρο και διάλεξε έτσι προσεκτικά τα δέντρα που φύτεψε, ώστε να πετύχει να έχει τα πιο ειδυλλιακά χρώματα στο Winkworth Arboretum κάθε που θα ξεκινούσε η συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Ο βασικός αυτός χαρακτήρας διατηρείται και στις μέρες μας μέσω συγκεκριμένων Φθινοπωρινών Μονοπατιών, παρότι πλέον ο κήπος φιλοξενεί πάνω από 1.000 είδη δέντρων. Μπορείτε να περπατήσετε στις παρεχόμενες διαδρομές είτε μόνοι, είτε συνοδεία των ειδημόνων που εργάζονται εκεί (κατόπιν προγενέστερης συνεννόησης), οι οποίοι θα σας ξεναγήσουν σε όλα τα «μυστικά» της πλούσιας χλωρίδας του.

Blickling Hall

Εδώ βρισκόμαστε στην ανατολική πλευρά της Αγγλίας, στην ευρύτερη περιοχή του Norfolk, όπου από το 1616 και μετά στέκεται το επιβλητικό Blickling Hall: κάποτε έδρα διαφόρων αριστοκρατικών οικογενειών, όπου συνεχίζει να στεγάζεται μία από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες στη Βρετανίας.

Πέρα από την έπαυλη, ο σύγχρονος επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί και στα πάρκα μα και στα δάση που ανήκουν στις εκτάσεις της, τα οποία έχουν οργανωθεί ως αξιοθέατα. Είναι εδώ, λοιπόν, όπου θα απολαύσετε την αγγλική εξοχή στα πιο μεγαλοπρεπή της, περπατώντας μέσα σε ένα φυσικό τοπίο γεμάτο βελανιδιές, καστανιές και οξιές, που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Και μια μικρή, μα χρήσιμη συμβουλή: καθώς το σύγχρονο χωριό Blickling έχει διαμορφωθεί ουσιαστικά στα καλλιεργήσιμα εδάφη του Blickling Hall, αν περπατήσετε το μάκρος της David Brady διαδρομής θα βγείτε στην παμπ «Buckinghamshire Arms». Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε μια κρύα μπύρα ή να δοκιμάσετε τα (αξιολογότατα) τοπικά ales.

Hardcastle Crags

Με το όνομα αυτό είναι γνωστή μια δασώδης κοιλάδα στο West Yorkshire, η οποία θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας και των μονοπατιών, αφού διαθέτει πάνω από 15 χιλιόμετρα διαδρομών –όλες καλά σηματοδοτημένες, με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας ώστε να καλύπτονται τόσο οι εντελώς αρχάριοι (ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά), όσο και οι πολύ προχωρημένοι. Σήμα κατατεθέν, πάντως, θεωρείται ο διατηρητέος μύλος Gibson, ο οποίος δεσπόζει στο τοπίο, φέρνοντας τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με την καθημερινή ζωή του 19ου αιώνα.

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αφού υπάρχει και τρένο και λεωφορείο, αλλά και δυνατότητα να προσεγγίσετε με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο. Υπολογίστε βέβαια ότι εδώ βρίσκεστε αρκετά μακριά από το Λονδίνο, στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας (πιο κοντά στη Σκωτία, δηλαδή). Κοντινότερη κατοικημένη περιοχή είναι η γραφική κωμόπολη Hebden Bridge, στα 3,2 χιλιόμετρα.

Διαβάστε ακόμα:

Τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου τώρα: Οι σεφ, οι γεύσεις, οι τάσεις

Hyde Park: Μια πράσινη όαση αναψυχής στο Λονδίνο -Ιδανικό σημείο για απολαυστικές βόλτες και άθληση

Brick Lane: Mία ανατρεπτική αγορά που μοιάζει με γιορτή στο Λονδίνο