Θεωρείται δικαίως το απόλυτο άθλημα του χειμώνα, ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε κάθε Χειμερινή Ολυμπιάδα, αλλά και μία από τις πιο «γκλάμορους» δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει κανείς.

37

Το σκι «κρύβει» αμέτρητα μυστικά τα οποία θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να τα ανακαλύψετε, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορούν όλοι να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους σε πίστες χαμηλής ή μέτριας δυσκολίας με την καθοδήγηση έμπειρων δασκάλων.

Συνυφασμένο με τα πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα του πλανήτη, αλλά και με τα πιο πολυτελή χειμερινά θέρετρα της κεντρικής Ευρώπης, μερικά σλάλομ σε ολόλευκες πίστες καλυμμένες με απαλό, παχύ χιόνι σίγουρα κοστίζουν ακριβά. Παρόλα αυτά, η λάμψη και ο κοσμοπολιτισμός των Άλπεων έχουν πάντα την δική τους εναλλακτική, η οποία, μάλιστα, δεν απέχει πολύ ούτε από τη φημισμένη Ελβετία της καλής κοινωνίας και των υπέροχων spa resorts, ούτε από την αριστοκρατική Αυστρία.

Στα Βαλκάνια δεκάδες χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν σε πολύ πιο προσιτές τιμές τις δικές τους υπηρεσίες και μερικές διασκεδαστικότατες πίστες κατάβασης, οι οποίες θα ικανοποιήσουν τόσο τους αρχάριους όσο και τους μετρ του αθλήματος ή άλλων αγαπημένων χειμωνιάτικων extreme sports.

Στα όμορφα βουνά των Βαλκανίων, στις περισσότερες χώρες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στην κοντινή μας Βουλγαρία όπου το Bansko παραμένει έτσι κι αλλιώς ανάμεσα στα πιο δημοφιλή resorts της Ευρώπης, τα χιονισμένα τοπία μαγεύουν σταθερά τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν μία νέα, πολύ πιο οικονομική εκδοχή χειμερινού τουρισμού στην Ευρώπη.

Kranjska Gora, Σλοβενία

Στα σύνορα της Αυστρίας και της Ιταλίας, το ορεινό θέρετρο Kranjska Gora στα βουνά της Σλοβενίας, είναι, δικαιολογημένα, ο πιο δημοφιλής προορισμός για σκι στη χώρα των δυτικών Βαλκανίων.

Το Kranjska Gora διαθέτει υπέροχες εγκαταστάσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις υποδομές σε αντίστοιχα χειμερινά θέρετρα των Άλπεων, αλλά σε πολύ καλύτερες τιμές.

Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείται από 18 διαδρόμους μικρής και μέτριας δυσκολίας κατάλληλους για αρχάριους σκιέρ, ενώ υπάρχει λύση ακόμα και για τους έμπειρους του αθλήματος, οι οποίοι διψούν για αδρεναλίνη και απότομες καταβάσεις. Μέσω ανελκυστήρα θα φτάσουν στην κορυφή Vitranc ή στην κορυφή Podkoren απ΄ όπου μπορούν να τολμήσουν πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα terrain συναρπαστικά σλάλομ στις χιονισμένες πλαγιές.

Μπορείτε να συνδυάσετε τις εξορμήσεις σας στο χιονοδρομικό κέντρο με διαμονή στη μικρή, καταπράσινη πόλη Bled πλάι στη ομώνυμη λίμνη, η οποία απέχει 40 περίπου λεπτά οδικώς από το Kranjska Gora και θεωρείται ένα από τα διασημότερα και πιο ελκυστικά τουριστικά κέντρα της Σλοβενίας, χάρη στα όμορφα και οικονομικά ξενοδοχεία σπα που διαθέτει.