Λέγεται ότι στο μέλλον τα ταξίδια μας θα είναι περισσότερα, αλλά θα κατευθυνόμαστε σε πιο κοντινούς προορισμούς. Ότι τα ταξίδια ακόμα και μέσα στην πόλη μας θα είναι μια εμπειρία που θα μας αποτοξινώνει όσο και μια μακρινή απόδραση.

32

Ήδη, άλλωστε, όσοι έχουν δοκιμάσει να ακολουθήσουν την οδηγία «γίνε τουρίστας στην πόλη σου» έχουν απολαύσει την «εξωτική» αίσθηση που προσφέρει ο τόπος τους. Μια από τις πιο υπέροχες αφορμές που έχουμε μέσα στο χρόνο για να ζήσει κανείς μια τέτοια εμπειρία είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η πρότασή μας; Η Θεσσαλονίκη είναι η κατάλληλη πόλη για να βιώσει κανείς φαγητό, διασκέδαση και χαλάρωση έχοντας μια ολόκληρη πόλη στα πόδια του.

Ξενοδοχείο Hyatt Regency

13o χλμ. Θεσσαλονίκης – Περαίας, τηλ: 231 0401234

Αν υπάρχει κάποιο ξενοδοχείο για να απολαύσει κανείς την εμπειρία «τουρίστας στη πόλη μου» αυτό είναι το Hyatt Regency Thessaloniki που βρίσκεται μακριά από το θόρυβο του κέντρου. Κι αν υπάρχει κάποιο ξενοδοχείο για να βιώσει κάποιος επισκέπτης την απόδραση στη Θεσσαλονίκη με την απαραίτητη χαλάρωση και ιδιωτικότητα, αυτό είναι πάλι το Hyatt Regency. Οι λόγοι είναι πολλοί.
Ο πρώτος είναι η αίσθηση που θα αποκομίσετε μόλις ανοίξετε την πόρτα του δωματίου. Η σχέση ποιότητας-τιμής και άνεσης-τιμής που υπάρχει στο Hyatt Regency είναι η πιο δελεαστική που μπορεί να βρει κανείς στα μεγάλα καλά ξενοδοχεία της χώρας.

Ένας ακόμα λόγος είναι το εστιατόριο Ambrosia. Ένα καταξιωμένο και βραβευμένο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας που έχει στο τιμόνι του τον σεφ Απόστολο Αλτάνη, που δημιουργεί πιάτα που ανοίγουν δρόμους και φωτίζουν πρώτες ύλες με έναν τρόπο που ενώνει την παράδοση με την high-end κουζίνα. Ειδικά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η εμπειρία που έχει οργανωθεί μοιάζει ιδανική.

Ιδού και το μενού:

-Βελουτέ κόκκινου μήλου με γαρίδα & ιβίσκο

-Δίδυμο σολομού με παντζάρι, αβοκάντο & αυγό ορτυκιού

-Ριζότο μανιταριών με τρούφα, σοκολάτα & κάστανα

-Σορμπέ μανταρίνι, ζελέ αψέντι

-Μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος, γλυκοπατάτα & σος μαρσάλα

-Σοκολάτα ναμελάκα & ντούλσε παγωτό από φρούτα του πάθους

-Μια φιάλη κρασί ανά 2 άτομα

-60.00 Euro/ ανά άτομο

Την επόμενη μέρα μπορείτε να πάρετε πρωινό στο king size κρεβάτι σας και να δοκιμάσετε ένα couples yoga session στο Harmonia Spa & Wellness, μια διαδικασία που, υπόσχεται ότι θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά, μέσα από μια συναρπαστική πνευματική τελετουργική διαδικασία.

Regency Casino Thessaloniki

12ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλ: 2310-491234

Εάν δεν έχετε ζήσει ποτέ με το ταίρι σας την κορυφαία εμπειρία καζίνο στην Ελλάδα, τότε οι ημέρες του Φεβρουαρίου δίνουν την αφορμή. Tα slot machines που δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που εντυπώνεται στη μνήμη για πάντα. Σε έναν χώρο, με ατσάλινους κανόνες υγιεινής και προστασίας από τον Covid, στον οποίο αξίζει να ανακαλύψετε γωνιές και εκπλήξεις που δύσκολα θα βρεi κανείς ακόμα και σε γνωστά ευρωπαϊκά καζίνο.

Αναφέρουμε μόνο ότι ένα από τα πιο όμορφα μπαρ της Θεσσαλονίκης, το Ian’s Bar βρίσκεται μέσα στους χώρους του καζίνο, όπως επίσης και το εστιατόριο Alfredo’s, που με αξιοθαύμαστη σταθερότητα διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο με συνέπεια, γνώση και κορυφαίες πρώτες ύλες.
Αυτή την εποχή η είδηση σε σχέση με τα παιχνίδια αφορά στο δημοφιλέστερο παιχνίδι πόκερ στον κόσμο, το Poker Texas Hold’Em. Τα τραπέζια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με το εξειδικευμένο προσωπικό, λειτουργούν καθημερινά (19.00 – 04.00) με Blind/Ante 2/5. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη κληρώνονται συνολικά 1.000 ευρώ μετρητά με τη μορφή jackpot, στις 21.30 και στις 23.30, ενώ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με το Up & Go κληρώνονται έως και 5.000 ευρώ μετρητά ανά κλήρωση. Και μην ξεχνάτε, ότι η μεταφορά σας στο καζίνο γίνεται με πολυτελή λεωφορεία και με δρομολόγια εντός και εκτός πόλης.
Τέλος, κάθε Σάββατο αγαπημένοι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται live στην κεντρική αίθουσα με ένα ρεπερτόριο αγαπημένων τραγουδιών. Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου η live μουσική στην κεντρική αίθουσα συνδυάζεται με μια επιπλέον κλήρωση για ένα ταξίδι 4 ημερών στη Ρώμη.

Mia Feta Feta Bar

Παύλου Μελά 14, τηλ. 2310 221120

Είναι μοντέρνο, πρωτοποριακό με ευρωπαϊκό στυλ και αέρα. Τα προϊόντα που διαθέτει στα ψυγεία και τα ράφια του είναι 100% ελληνικά, κάθε ένα από τα οποία έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Αφιερωμένο στη φέτα, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του, το Mia Feta Feta Bar, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού που αγαπάει τις εκλεπτυσμένες γεύσεις, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών της.
Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η οικογένεια Κουρέλλα με έδρα της τα Γρεβενά, η οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης, τόλμησε και άνοιξε στο κέντρο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ελλάδας, το κατάστημα-ναυαρχίδα της, όπου ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα εκλεκτά προϊόντα που παράγει η οικογένεια από το 1960 αλλά και να τα γευτεί στον καλαίσθητο χώρο. Στα ψυγεία θα βρείτε ποικιλία από βιολογικά και μη γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα όπως φέτα ΠΟΠ (αιγοπρόβεια, πρόβεια, βαρελίσια), κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, σνακ τυριού, ροφήματα γάλακτος, βιολογικό στραγγισμένο γιαούρτι με ή χωρίς φρουτώδεις γεύσεις, κεφίρ, ενώ τα ράφια είναι γεμάτα με εκλεκτά προϊόντα από Έλληνες μικρούς παραγωγούς (μανιτάρια, χειροποίητα ζυμαρικά, όσπρια, τραχανάδες, σάλτσες, πελτέδες, γλυκά κουταλιού, βότανα κτλ.). Και βεβαίως, ποικιλία από τυριά -ανεβατό, μοσχοτύρια, μαλακά κατσικίσια, πρόβεια- αλλά και μια γραβιέρα με τρούφα που θα τα συνοδεύσετε με ένα ποτήρι ελληνικού κρασιού. Καθημερινά, εκτός Κυριακής.

°Fahrenheit Gelato

Καλαποθάκη 3

Ολόφρεσκια άφιξη σε ένα από τα πεζοδρομημένα δρομάκια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τελευταία πρωταγωνιστούν στον χώρο της εστίασης και όχι μόνο. Μια αυθεντική gelateria ανοίγει και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα: «θέλω το παγωτό να γίνει νοοτροπία, να μεταδώσω στον Θεσσαλονικιό, στον Έλληνα, να τρώμε 12 μήνες τον χρόνο, παγωτό, ασχέτως με το τι κλίμα επικρατεί» λέει στο travel.gr ο δημιουργός και συν –ιδιοκτήτης του °F Gelato Γιώργος Βαγιωνάς, καταξιωμένος σεφ, γνωστός στον χώρο της εστίασης από το 1998 και τα τελευταία χρόνια executive chef στο Porto Sani της Χαλκιδικής.
Σε φιστικί αποχρώσεις, μιας και το φιστίκι θεωρείται η ναυαρχίδα μιας gelateria, η °Farheneit, η ονομασία της οποίας προέρχεται από την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, έχει τοποθετημένο τον πήχη της ποιότητας σε κορυφαίο επίπεδο. Απόλυτα καινοτόμο το concept, με δώδεκα κάδους των 2,5 κιλών έκαστος, οι οποίοι είναι ουσιαστικά παγωτομηχανή και βιτρίνα μαζί. «Δεν υπάρχει βιτρίνα παγωτού» λέει ο κ. Βαγιωνάς.
Δώδεκα γεύσεις με κορυφαίες το φιστίκι από το Bronte Ιταλίας (Σικελία) -την κατ’ εξοχήν παραγωγό πόλη του φιστικιού στην Ιταλία- το φουντούκι Piemonte – από τα κορυφαία παγκοσμίως- τη βέλγικη σοκολάτα Callebaut αλλά και βανίλια Μαδαγασκάρης, δυο σορμπέ με μάνγκο και φράουλα για αυτήν την εποχή, gelato χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκαιμικό δείκτη (no added sugar) καθώς και dairy free που γίνεται με γάλα ρυζιού ή γάλα σόγιας. Δώδεκα διαφορετικές γεύσεις σερβιρισμένες σε χωνάκια με λάδι καρύδας (σ.σ. διατίθενται και gluten free) ή σε κυπελλάκια, με μια επιλογή από διαφορετικά toppings και έξτρα σοκολάτα που τρέχει από την ειδική βρύση.
Βέλγικες βάφλες, ice burgers, μιλκ σέικ με φρέσκο γάλα, ροφήματα και γλυκίσματα (καρυδόπιτα, σοκολατόπιτα, ρεβανί) συμπληρώνουν τον κατάλογο της ολοκαίνουργιας gelateria, το αδελφάκι της οποίας βρίσκεται στη Νέα Φώκαια της Χαλκιδικής. Κι αν αναρωτιέστε τι γράφει στον τοίχο, αναφέρεται η σύντομη ιστορία του μαγαζιού αλλά και η διαφορά μεταξύ gelato και ice cream. «Καλώς ήρθατε στον κόσμο του °F», σε έναν κόσμο που ο Γιώργος Βαγιωνάς και ο Βασίλης Βαρσάμης ένωσαν τις γνώσεις τους για να απολαμβάνουμε καθημερινά ένα αυθεντικό gelato.

Vergina Theatro

12ο χλμ Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου, δίπλα στο Regency Casino Thessaloniki, τηλ. 2310-491291

To Vergina Theatro, δίπλα στο Regency Casino Thessaloniki, επιστρέφει στη βραδινή ζωή της πόλης με τη Μελίνα Ασλανίδου & τη Σοφία Μουτίδου σε ένα φαντασμαγορικό show που τα έχει όλα. Η μοναδική φωνή της Μελίνας Ασλανίδου και το αστείρευτο χιούμορ της Σοφίας Μουτίδου συνδυάζονται με εντυπωσιακές χορογραφίες και δημιουργούν ένα show υψηλών προδιαγραφών.
Το Vergina Theatro έχει εισάγει έναν νέο τρόπο διασκέδασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μόνο εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, σε έναν χώρο μη καπνιστών, που τηρεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Thessaloniki Walking Tours

info@thessalonikiwalkingtours.com, τηλ. 2310 424916

Διαδρομές στον τόπο, τον χρόνο, τις ιδέες, που επιχειρούν μια βαθύτερη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της. Η Εύη Καρκίτη, εμπνεύστρια και συντονίστρια των δράσεων της Thessaloniki Walking Tours και η ομάδα της έχουν σχεδιάσει περιπάτους στην πόλη, όπως την ρωμαϊκή και βυζαντινή διαδρομή, την εβραϊκή διαδρομή, τον περίπατο «από πύργο σε πύργο» ή τους «δρόμους της φωτιάς». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν και οι θεματικές «Εμπειρίες Πόλης», οι οποίες βεβαίως δεν απευθύνονται μόνο σε τουρίστες και επισκέπτες αλλά και στους ίδιους τους Θεσσαλονικείς. Είτε καταπιάνονται με «Γεύσεις και Αρώματα» είτε με το «Ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη» αλλά και με τις κινηματογραφικές μνήμες της πόλης.
Τι μας προτείνει όμως αυτόν τον χειμώνα η Thessaloniki Walking Tours με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο υποψήφιο διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, και με παρεμβάσεις από την Εύη Καρκίτη;
«Αγάλματα, οράματα, κιτς και έργα τέχνης» είναι η θεματολογία της ξενάγησης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, αναζητώντας το αισθητικό αποτύπωμα του δημόσιου χώρου της Θεσσαλονίκης.
Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προσεγγίζετε διαφορετικά μεταξύ τους γλυπτά και έργα σε μια διαδρομή από την οποία δεν λείπει το γέλιο ή το δάκρυ. Το σημείο συνάντησης είναι στο άγαλμα του Παύλου Μελά (Πλατεία Τσιρογιάννη, έναντι Λευκού Πύργου) με ώρα εκκίνησης στις 10.30 π.μ. Κρατήσεις στο info@thessalonikiwalkingtours.com με κόστος συμμετοχής τα 15 ευρώ.

Allegro Μέγαρο Μουσικής

25ης Μαρτίου, τηλ. 2310 895895

Μια από τις ωραιότερες βεράντες της Θεσσαλονίκης, εκεί από όπου αγναντεύετε το μπλε της θάλασσας και του ουρανού. Το μπλε του Θερμαϊκού κόλπου και στο βάθος τον επιβλητικό Όλυμπο και τα αξεπέραστα ηλιοβασιλέματα όταν τα πάντα γύρω βάφονται μαβιά. Το Allegro New Horizon βρίσκεται στον 5ο όροφο, στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι. Οι γεωμετρικές γραμμές, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τα μεταλλικά στοιχεία του κτηρίου όπου βρίσκεται το καφέ μπαρ συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας. Λειτουργεί μεν από τις 9 το πρωί, αλλά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ (σ.σ. ώρα λειτουργίας της κουζίνας), μπορείτε να συνδυάσετε ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί ή το ποτό σας με γευστικά σνακ όπως κλαμπ σάντουιτς, μπέργκερ, τοστ, πίτσα, σαλάτα. Με την επίσκεψή σας στο καφέ μπαρ, έχετε και δωρεάν θέση στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Falaifel

Αποστόλου Παύλου 21, Γ. Δροσίνη 12 (Ανάληψη) τηλ. 2315 535755, 2316 011220

Ένα νοερό ταξίδι σε χώρες αραβικές, στην Αίγυπτο, στο Λίβανο και όπου αλλού λαχταράτε να ταξιδέψετε, σας προσφέρουν τα τυλιχτά φαλάφελ ή τα κεμπάπ ή το μαριναρισμένο κοτόπουλο με αυθεντικά ανατολίτικα μπαχάρια και λαχανικά από την ελληνική γη. Γεύσεις από την αραβική κουζίνα ετοιμάζονται καθημερινά στις κουζίνες των Falaifel, τα δυο μαγαζάκια που διατηρεί η Κατερίνα, το ένα στην περιοχή Αγίου Δημητρίου, κοντά στο τουρκικό προξενείο, και το δεύτερο ανατολικά της πόλης, κοντά στο παρκάκι της Πέτρου Συνδίκα.
Μπλε χρωματισμοί και καρό πλακάκια οι εσωτερικοί τους χώροι, μικροί αλλά θαυματουργοί. Αιγυπτιακά φαλάφελ με σος ταχίνι και κρέμα σκόρδου, ντοματούλα, λάχανο, μαϊντανό και καυτερό τυλιχτά σε αραβική πίτα ή σε μερίδα. Το ίδιο και το sis taouk κομματάκια στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά, σος μουστάρδας και κρέμα σκόρδου και τα υπόλοιπα καλούδια, δηλ. ντομάτα, λάχανο, μαϊντανό και καυτερό τυλιχτό σε πίτα ή σε μερίδα, το jamal kebab με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, το latif kezebe (συκωτάκια κοτόπουλου με μπαχαρικά, πιπεριές και όλα τα υπόλοιπα), οι αρωματικοί κεφτέδες με μοσχαρίσιο κιμά ή με κιμά μανιταριών με πλιγούρι και κουκουνάρι, το λαχματζούν. Από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι vegan και vegetarian προτάσεις όπως ο γύρος βιολογικής σόγιας, τα χούμους, οι σαλάτες (ταμπουλέ, φατούς, φαλάφελ κ.ά.) αλλά και η νέα προσθήκη μιξ μελιτζάνας, ταμπουλέ, χούμους, λάχανο, τουρσί, vegan μαγιονέζα σε κυπριακή πίτα. Η κρέπα με σοκολάτα σε αραβική πίτα και το μιξ γλυκών Ανατολής διατίθενται για τους γλυκατζήδες, καθημερινά, εκτός Τρίτης, από το κέντρο, και εκτός Δευτέρας από την Ανάληψη.

Le Cercle de Salonique

Βασιλέως Ηρακλείου 7, τηλ. 6986 501244

Ατμόσφαιρα ‘20ς και ‘30ς σε ένα από τα πλέον ξεχωριστά κλασικά μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε ήταν το όνειρο του ιδιοκτήτη του, Γιώργου Ντόρα, ο οποίος ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, από Νέα Υόρκη και Γαλλία, μέχρι Λουξεμβούργο και Κίνα, τόλμησε και άνοιξε το Le Cercle de Salonique, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της Βασιλέως Ηρακλείου 7, πάνω από την must Πλατεία Εμπορίου και τα Άνω Λαδάδικα.
Το Le Cercle de Salonique στεγάζεται στον πρώτο όροφο ενός κτηρίου του 1931, δημιούργημα του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στα σημαντικότερα δημόσια κτήρια της Θεσσαλονίκης όπως τη Βίλλα Αλλατίνι, το Γενί Τζαμί, την Τράπεζα της Ελλάδας (Στοά Μαλακοπή), το Διοικητήριο κτλ.
Η ονομασία του προέρχεται από τη λέσχη Le Cercle de Salonique, η οποία λειτουργούσε στην περιοχή πριν από έναν αιώνα, και στην οποία σύχναζε η τότε ελίτ της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.
Πολυέλαιοι, βελούδινοι καναπέδες και αναπαυτικές πολυθρόνες, προσωπικά αντικείμενα των γιαγιάδων και των παππούδων του ιδιοκτήτη, αλλά και από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, και από διάφορες αγορές και αντικερί συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τη διακόσμηση του εκλεπτυσμένου μπαρ που θα απολαύσετε τις premium εκδοχές των κλασσικών ποτών αλλά και signature cocktails, υπό τους ήχους mainstream μουσικής αλλά και ‘80ς και 90’s και τζαζ. Στον δε πρόσφατα ανακαινισμένο δεύτερο όροφο του κτηρίου λειτουργεί άλλο ένα μπαρ (Παρασκευή και Σάββατο) και είναι ιδανικό για πριβέ πάρτι και εκδηλώσεις. Όσο για τη γαστρονομική πρόταση του Le Cercle de Salonique, κάντε υπομονή μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν θα είναι έτοιμο το εστιατόριο, στο ισόγειο του κτηρίου, με μεσογειακές επιρροές και ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό. Ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Κυριακή 19.00 – 02.00, Παρασκευή και Σάββατο 20.00 – 03.00.