Είναι όλες τους υπέροχες: μεγάλες σε έκταση, συχνά με πεύκα στο φόντο, με χρυσαφένια άμμο και τυρκουάζ νερά. Σε όποιο πόδι της ωραίας Χαλκιδικής και αν εκδράμετε, είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστηθείτε το κολύμπι, αλλά και τις ανέσεις που οι περισσότερες παραλίες προσφέρουν.

13

Κάθε χρόνο η Χαλκιδική βραβεύεται με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες από κάθε άλλη περιοχή της χώρας – περίπου 90 παραλίες της λαμβάνουν τη διάκριση. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Τα δύο πόδια της είναι γεμάτα παραλίες με καταγάλανα νερά, άμμο ή βότσαλο, ρηχά ή βαθιά, με μεγάλο μήκος ή μικροί κολπίσκοι.

Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες παραλίες στη Χαλκιδική:

Ποσείδι, Κασσάνδρα

Όταν λέμε Ποσείδι, στην πραγματικότητα εννοούμε όλη την έκταση γύρω από αυτή τη μύτη που σχηματίζει το πρώτο πόδι στη δυτική του πλευρά. Έτσι υπάρχει η ανατολική και η δυτική πλευρά, συνθήκη ιδανική για όταν αλλάζει ο αέρας, αφού μπορείτε απλώς να μεταφερθείτε απ’ τη μία στην άλλη και να συνεχίσετε την ηλιοθεραπεία και το μπάνιο σας. Το μεγάλο μήκος της παραλίας διασφαλίζει ότι δε θα είστε στριμωγμένοι και θα μπορέσετε να απολαύσετε την άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Αρμενιστής, Σιθωνία

Παχιά άμμος που δεν κολλάει, βαθιά πεντακάθαρα νερά και τριγύρω πεύκα. Η καλύτερη παραλία της Χαλκιδικής συγκεντρώνει πολύ κόσμο, που έρχεται εδώ και για το ομώνυμο κάμπινγκ, αλλά και το beach bar – και τα δύο στη δεξιά πλευρά της παραλίας. Αν προτιμάτε λιγότερο κόσμο και ησυχία, κατευθυνθείτε στο αριστερό άκρο, οι βράχοι εκεί προσφέρονται και για βουτιές.

Καρύδι, Σιθωνία

Τιρκουάζ νερά και λευκή ψιλή άμμος που θυμίζουν Καραϊβική, καταπράσινα πεύκα και στις δύο άκρες του κόλπου λευκά βράχια, ιδανικά για εξερεύνηση με μάσκα. Δικαίως το Καρύδι στη Βουρβουρού συγκαταλέγεται πάντα στις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής. Προτιμήστε το νωρίς το πρωί για να αποφύγετε την πολυκοσμία.

Καλαμίτσι, Σιθωνία

Κοντά στον οικισμό Καλαμίτσι μπορείτε να προσεγγίσετε όχι μία αλλά τρεις εντυπωσιακές παραλίες: η νότια όπου βρίσκεται το κάμπινγκ και έχει πιο παχιά άμμο, η κεντρική μπροστά από τον οικισμό με πιο λεπτή άμμο και επιλογές σε καφέ και φαγητό και η βόρεια και πιο άγρια, χωρίς οργάνωση, την οποία συχνά επιλέγουν γυμνιστές και campers.

Τορώνη, Σιθωνία

Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του δεύτερου ποδιού, η Τορώνη έχει κάτι για τον καθένα: beach bar με ομπρέλες και ψαροταβέρνες στη μία άκρη, ελεύθερη αμμουδιά και ησυχία στην άλλη. Διάφανα καταγάλανα νερά, χοντρή άμμος και ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα.

Τριστινίκα, Σιθωνία

Με χοντρή άμμο και βαθιά νερά, στα συν της παραλίας είναι το μεγάλο μήκος της. Δεν έχει αξιοποιηθεί πολύ τουριστικά με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της να είναι ελεύθερο. Στα δεξιά του κόλπου λειτουργεί ένα καλαίσθητο beach bar που έχει λίγες ομπρέλες μπροστά στη θάλασσα.

Κρυοπηγή, Κασσάνδρα

Τα πεύκα φτάνουν κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα και αυτό είναι μία από τις βασικές ομορφιές της παραλίας Κρυοπηγής που βρίσκεται κοντά στην Καλλιθέα στο πρώτο πόδι. Τα νερά δεν βαθαίνουν απότομα οπότε είναι ιδανική και για οικογένειες με παιδιά. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, πεντακάθαρα.

Γλαρόκαβος, Κασσάνδρα

Γαλάζια Λίμνη· έτσι αποκαλούν αυτήν την παραλία που βρίσκεται λίγο μετά το Πευκοχώρι, στην ανατολική πλευρά του πρώτου ποδιού. Λευκή λεπτή άμμος, ψιλό βοτσαλάκι και ρηχά τυρκουάζ νερά την κάνουν ιδανική για παιδιά. Σωστή φυσική πισίνα. Διαθέτει beach bar και πολλά σημεία για ινσταγκραμικές φωτογραφίες που θα πάρουν πολλά likes.

Κρυφός Παράδεισος, Σιθωνία

Μπορεί να μην είναι πια και τόσο κρυφός ο παράδεισος, αφού τον προτείνουν και ξένα ταξιδιωτικά περιοδικά πλέον, αλλά η παραλία δίπλα στην Τριστινίκα παραμένει ένα τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς. Στις άκρες του κόλπου υψώνονται ψηλά βράχια, τα νερά είναι καταγάλανα και η άμμος χρυσαφένια. Θα φτάσετε μέσω ενός σύντομου μονοπατιού και μετά από λίγο χωματόδρομο.

Αλυκές, Αμμουλιανή

Η ψιλή χρυσαφένια άμμος και το απόλυτο γαλάζιο θα σας κάνουν να πάρετε το καραβάκι από την Τρυπητή, λίγο πριν το Άγιο Όρος, για να περάσετε στο νησάκι της Αμμουλιανής. Διαθέτει οργανωμένο κομμάτι με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και ελεύθερο αν έρθετε με τον δικό σας εξοπλισμό. Σε μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, θα βλέπετε απέναντι τις ανατολικές ακτές της ωραίας Σιθωνίας.