Η ταξιδιωτική εμπειρία στη Λέσβο μένει ανολοκλήρωτη αν δεν έρθει κανείς σε επαφή με την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, αλλά και με τη φημισμένη ποτοποιία του, η οποία δίνει μερικά από τα εντυπωσιακότερα ούζα που υπάρχουν –λέγεται άλλωστε ότι στο Λισβόρι βγαίνει ο καλύτερος γλυκάνισος σε όλη την Ελλάδα.

21

Ωστόσο το μέγεθος του νησιού και οι κάμποσοι αξιόλογοι προορισμοί εκτός Μυτιλήνης έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά καλά μέρη για φαγητό. Έτσι, η πρώτη επίσκεψη στη Λέσβο μπορεί να βάλει δύσκολα σε όσους αναζητούν την αφρόκρεμα των διαθέσιμων επιλογών. Ειδικά αν θέλουν να δοκιμάσουν και την τοπική κουζίνα, που λόγω γεωγραφικής θέσης (βορειοανατολικό Αιγαίο) κουβαλάει έντονες μνήμες από τα παράλια της γειτονικής Μικράς Ασίας.

Έχοντας λοιπόν ως σημείο εκκίνησης τη Μυτιλήνη, η οποία είναι άλλωστε και πρωτεύουσα του νησιού, η παρακάτω λίστα επιχειρεί να φτιάξει έναν χρήσιμο οδηγό φαγητού για όσους κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη στη Λέσβο.

Μυτιλήνη

Η βόλτα ξεκινάει από τα μαγαζιά της ατμοσφαιρικής Ερμού, του κεντρικού εμπορικού δρόμου της πόλης. Κλασικά θα σταθείτε για ουζάκι στο καλντερίμι της πόλης, στο καφενείο «Το Παραδοσιακό» ή στο ψαγμένο μεζεδοπωλείο «28». Και φυσικά στον διάσημο «Ερμή», ένα καφέ-ουζερί στο τέλος της Ερμού με καλή σχάρα και μαγειρευτά, το οποίο υπάρχει από τον 19ο αιώνα.

Για ψάρι, πάλι, θα κατευθυνθείτε στον «Ρεφενέ» στο παλιό Λιμάνι και στο «Στέκι του Γιάννη» πίσω από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα. Στα σοκάκια της πόλης θα βρείτε τα «Λαδάδικα» για μοδάτες γεύσεις, ενώ στην προκυμαία στέκει το «Αβέρωφ»: το πιο κλασικό και ονειρεμένο μαγειρειό του νησιού.

Για θέα, μεζέδες και κυρίως πιάτα με τοπικό προσανατολισμό θα πάτε στου «Αντώνη» στο Καγιάνη, λίγο έξω από την πόλη. Παραδοσιακά πιάτα και ωραία ψητά θα γευτείτε στη Βαρειά, στις «Βάγιες», ενώ λίγο μετά τη Θέρμη θα συναντήσετε και το «Πανόραμα» –ταβερνάκι πάνω στο κύμα. Στα ίδια τα Θέρμα, πάλι, μπορείτε να σταθείτε στο ανακαινισμένο Therma Spa Lesvos για light menu.

Στο γραφικό λιμανάκι της Παναγιούδας θα βρείτε τη στιβαρή ψαροταβέρνα του «Κωστάρα», ενώ στο «Χάνι» και στην «Ταράτσα» θα πάτε για ψητά. Η «Χαραμίδα πρώην Θεοδώρα Γκλάβα» (γνωστή και σαν «Γριούλες») είναι ταβέρνα με μαγειρευτά και ψάρια, όλα νοστιμότατα, ενώ στο Πέραμα της Γέρας στέκει ο «Μπαλουχανάς», πάνω σε ξύλινη εξέδρα –με μεγάλη ποικιλία από ντόπιους μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά.

Στου «Μίμη» στην Καλλονή θα γευτείτε εξαιρετικές σαρδέλες Καλλονής και φρέσκα ψάρια, ενώ την καντίνα στην παραλία του Χρούσου απλά δεν τη φαντάζεσαι: με νοστιμιές από το διπλανό μποστάνι, αποτελεί από μόνη της μια εμπειρία.

Στα Χίδηρα, πάλι, στην πλατεία του χωριού, θα βρείτε την ταβέρνα «Τούλα», με απίθανη προβατίνα στα κάρβουνα και ντόπια τυριά, ενώ στην ορεινή Λιώτα στέκει η ομώνυμη ταβέρνα του Γιάννη Ματζουράνη με τα ξακουστά κοψίδια, μέσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά.

Πέτρα-Ταβάρι

Στον «Συνεταιρισμό Γυναικών Πέτρας» οι γυναίκες της περιοχής μαγειρεύουν τις καλοφτιαγμένες νοστιμιές τους στον πρώτο όροφο ενός κτηρίου της πλατείας, με ωραία θέα στη θάλασσα.

Στο Ταβάρι θα εντοπίσετε τον «Παντελή», ταβέρνα-ψησταριά μπροστά στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου, πάνω σε εξέδρα, αλλά και τον «Παλούκο», με απίθανα θαλασσινά σε σωστές τιμές.

Σκάλα Σκαμνιάς – Στύψη – Μόλυβος

Στη Σκάλα Σκαμνιάς περάστε από τη «Μουριά του Μυριβήλη», όπου εμπνεόταν τις νουβέλες και τα διηγήματά του ο Στρατής Μυριβήλης, για εξαιρετική λακέρδα, παστή σαρδέλα και λιαστό χταποδάκι. Στην «Ανεμόεσσα», πάλι, ειδικότητα είναι η σχάρα και τα μαγειρευτά. Στο μουράγιο του μικρού γραφικού λιμανιού, με τραπεζάκια έξω.

Στο χωριό Στύψη θα περάσετε από το «Χάνι» και το «Στέκι» για μεζέδες και παϊδάκια, ενώ στον «Βαφειό» στον Μόλυβο θα βρείτε τη ντόπια κουζίνα σε όλες τις ποικιλίες της. Η «Επταλού», πάλι, είναι η καλύτερη λύση για φαγητό μετά το μπάνιο στην παραλία Χρυσή Ακτή. Τέλος, θα πάτε βέβαια και στο «Χταπόδι» –μία από τις κλασικότερες ταβέρνες του λιμανιού, με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά (δίχως να λείπουν και τα κρεατικά της σχάρας).

Στο Σταυρί του Παπέλη/ Photo: Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης

Αγιάσος και Βατερά

Στην Αγιάσο θα πάτε στο «Σταυρί του Παπέλη», εκ των κορυφαίων γαστρονομικών προορισμών του νησιού. Άγρια χόρτα, γεμιστές χάχλες και αβρωνιές με αυγά.

Στα Βατερά, από την άλλη, 1 χιλιόμετρο μετά την τεράστια παραλία τους, θα συναντήσετε το «Ακρωτήρι», να προσφέρει πληθώρα θαλασσινών κάτω από τα αλμυρίκια της ακτής.

Στη μοναδική Ερεσό

Εδώ βρίσκεται το «Αιγαίο» ή αλλιώς η χαρά της μαρμίτας –με λαδερά και μαμαδίστικα φαγητά του καλοκαιριού. Το «Soulatso» είναι πάνω ακριβώς στο σουλάτσο, με τα πιο φρέσκα ψάρια του χωριού. Εδώ βρίσκεται βέβαια και το «Par A Sol», ένα από τα καλύτερα μπαράκια του Αιγαίου, που όμως σερβίρει και φαγητό. Πάνω στο χωριό της Ερεσού, τέλος, θα πάτε στην «Ταβέρνα του Σαμ» για λιβανεζομυτιληνιά κουζίνα και ιδιαίτερα πιάτα.

Προς το Πλωμάρι

Στο Σιγρί θα δείτε το «Cavo Doro», που φέρνει μια διαφορετική πρόταση στη Λέσβο, επενδύοντας σε κριθαρωτά, μανιτάρια πορτσίνι και άλλα τέτοια. Στο Πλωμάρι, πάνω στον δρόμο και απέναντι από τη θάλασσα, θα γευτείτε μυτιληνιούς μεζέδες στο «Mama Katerina», ενώ στο «Psaros» –μπροστά ακριβώς από τον περίφημο βράχο στο μέσον της παραλίας Μελίντα– θα βρείτε ένα στέκι κατάλληλο για οικογένειες, με σπιτικές γεύσεις, ουζομεζέδες και φρέσκα θαλασσινά.

Διαβάστε ακόμα:

Τα καλύτερα ουζερί της Λέσβου -Ψαράκια και οστρακοειδή που μυρίζουν θάλασσα

To πιάτο που αγάπησε μια βραβευμένη συγγραφέας στη Λέσβο, δεν είναι αυτό που φαντάζεστε

«Αρκεί ένα ούζο, ένας ήλιος» -Η Μυτιλήνη της Τίνας Μανδηλαρά