Το απομακρυσμένο νησί της Σύμης δεν έχει μαζικό τουρισμό. Ακόμα και τον Αύγουστο, δεν θα δείτε συνωστισμό στις γνωστές παραλίες. Οι περισσότεροι επιλέγουν να έρθουν για 1-2 μέρες από τη Ρόδο. Όμως, η Σύμη έχει πολλά να δείτε και να κάνετε: τα πολύχρωμα αρχοντικά του Γιαλού, του οικισμού στο Λιμάνι, είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε.

10

Τα στενά σοκάκια στην Άνω Σύμη, τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και η βραδινή ησυχία θα σας ανταμείψουν για το μακρύ ταξίδι. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο μέσω θαλάσσης, αλλά τα καραβάκια και τα καΐκια εκτελούν καθημερινά και συχνά δρομολόγια.

Παραλία Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα

Οι απότομοι κατακόρυφοι βράχοι είναι οι μόνοι που προσφέρουν σκιά κι αυτό μόνο για κάποιες ώρες της ημέρας. Το τοπίο, όμως, είναι τόσο εντυπωσιακό που θα απολαύσετε κάθε βουτιά σε αυτή την παραλία της Σύμης. Γαλαζοπράσινα νερά, βοτσαλάκι και λιγοστός κόσμος. Άλλωστε η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο διά θαλάσσης και θα βρείτε στο λιμάνι καραβάκια που κάνουν τη διαδρομή.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και θα πρέπει να έχετε μαζί σας προμήθειες και ομπρέλα. Μετά το μεσημέρι, έχει μπόλικη σκιά αφού είναι ανατολική παραλία και ο ήλιος μετακινείται πίσω από τον βράχο ύψους 110 μέτρων.

Μαραθούντα

Είναι μία από τις λίγες παραλίες του νησιού στις οποίες μπορείτε να φτάσετε οδικώς και γι’ αυτό μπορεί να συναντήσετε αρκετό κόσμο, ειδικά τον Αύγουστο. Τα νερά, όμως, είναι κρυστάλλινα και ο μικρός κόλπος, ονειρικός. Το χοντρό βοτσαλάκι απαιτεί παπούτσι θαλάσσης ενώ υπάρχουν κάποιες ομπρέλες και ξαπλώστρες που διαθέτει η ταβέρνα που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της παραλίας. Ατραξιόν αποτελούν τα κατσικάκια ελευθέρας βοσκής που κατεβαίνουν συχνά μέχρι δίπλα στο κύμα.

Παραλία Αγίου Νικολάου

Μία από τις πιο κοντινές παραλίες στο λιμάνι με κρυστάλλινα νερά και βοτσαλάκι. Θα οδηγήσετε μέχρι την παραλία Πέδι κι από εκεί, θα πάρετε καραβάκι που θα σας μεταφέρει στην παραλία σε 5 λεπτά. Εναλλακτικά, υπάρχει και βατό μονοπάτι με ωραία θέα στη θάλασσα και θα χρειαστείτε 15 λεπτά από το Πέδι για να φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο.

Η παραλία παίρνει το όνομά της από το μικρό, λευκό εκκλησάκι που βρίσκεται στη δεξιά άκρη της. Έχει κάποια δέντρα για σκιά αλλά και ομπρέλες και ξαπλώστρες από το καφέ-ταβέρνα που λειτουργεί εκεί.

Τολί

Αυτή είναι η κατάλληλη παραλία για όσους αγαπούν την ησυχία και την απομόνωση. Θα χρειαστείτε να διανύσετε περίπου 8 χιλιόμετρα από το λιμάνι, αλλά ο δρόμος είναι σχετικά καλός εκτός από το τελευταίο κομμάτι που στενεύει πολύ και έχει και λίγο χωματόδρομο. Βότσαλο, γαλαζοπράσινα νερά και μια ταβέρνα με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Νανού

Είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπητές παραλίες στη Σύμη. Έχει χοντρό βότσαλο και καλύτερα να έχετε μαζί σας παπούτσια θαλάσσης. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα και βαθαίνουν γρήγορα. Η παραλία διαθέτει ταβέρνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με θαλάσσιο καραβάκι από το λιμάνι.

Σεσκλί

Το νησάκι Σεσκλί βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σύμης και είναι ένας επίγειος παράδεισος με καταγάλανα νερά, πλούσιο βυθό και πανέμορφα τοπία. Το καραβάκι ξεκινάει από το λιμάνι και φτάνει σε μια όμορφη παραλία με άμμο, βότσαλο και αρκετά αλμυρίκια. Τα νερά είναι ρηχά και πεντακάθαρα και η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ούτε υπάρχουν καταστήματα. Το νησάκι αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, όπως άλλωστε και όλη η Σύμη και τα γύρω γύρω νησάκια λόγω της σημασίας της περιοχής και των 159 σημείων και μνημείων που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την Προϊστορική εποχή και μετά.