Το πιο μακρινό νησί των Σποράδων είναι γεμάτο μικρές και μεγάλες παραλίες κι όσο κι αν έχει γίνει πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, έχετε την επιλογή να μην απλώσετε την πετσέτα σας κολλητά με άλλους. Οι περισσότερες παραλίες έχουν βότσαλο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητα τα παπούτσια θαλάσσης. Τα νερά στην Αλόννησο είναι από τα πιο καθαρά της Ελλάδας. Έτσι, οι βουτιές εδώ είναι πραγματική απόλαυση.

7

Όλο το νησί ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, που είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Σε πολλές παραλίες μπορεί να δείτε φώκιες -ανήκουν στο απειλούμενο είδος της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Στην Αλόννησο βρίσκεται και ο πρώτος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στη χώρα, στο νησάκι Περιστέρα, απέναντι από την ανατολική πλευρά του νησιού. Εκεί βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα ναυάγια στον κόσμο και όσοι καταδυθούν στον βυθό έχουν την ευκαιρία να δουν περίπου 3.5000 αμφορείς κρασιού που χρονολογούνται από το 425 π.Χ.

Άγιος Δημήτριος

Είναι η πιο γνωστή παραλία του νησιού και όχι άδικα. Στη μέση περίπου του νησιού από την ανατολική πλευρά, η παραλία συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά: καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, μεγάλο μήκος, ένα κομμάτι οργανωμένο με ομπρέλες αλλά κι ένα ελεύθερο. Το βότσαλο σημαίνει ότι θα χρειαστείτε ελαστικά παπούτσια θαλάσσης για να νιώθετε πιο άνετα. Υπάρχουν beach bars που σερβίρουν καφέ, ποτό και snack και επειδή η παραλία έχει δύο μέτωπα -κάνει, δηλαδή, μια γωνία περίπου στη μέση της- σημαίνει ότι μπορείτε να διαλέξετε πλευρά, ανάλογα με το πού φυσάει ο αέρας. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε και φώκιες.

Λεφτός Γιαλός

Ο μικρός κόλπος περιτριγυρίζεται από δέντρα και σίγουρα θα βρείτε μια σκιά να κάτσετε κάτω από τα πεύκα. Κι εδώ θα βρείτε βότσαλο και beach bars κι έναν συναρπαστικό βυθό που είναι ό,τι πρέπει για μάσκα θαλάσσης και υποβρύχιες εξερευνήσεις. Τα γαλαζοπράσινα νερά της συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο κι αν θέλετε ησυχία, προτιμήστε την νωρίς το πρωί.

Κοκκινόκαστρο

Γαλάζια νερά, πράσινα δέντρα, χρυσή άμμος και κόκκινα βράχια. Η εντυπωσιακή παραλία προσφέρει μεγάλη χρωματική παλέτα: το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στα απότομα βράχια, χαρακτηριστικό που της χάρισε και το όνομά της. Θα χρειαστείτε να κατεβείτε (και στον γυρισμό να ανεβείτε) περί τα 65 σκαλοπάτια αλλά η θέα κατά τη διάρκεια της κατάβασης θα σας αποζημιώσει. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα και τα ρηχά νερά την κάνουν ιδανική για οικογένειες με παιδιά.

Χρυσή Μηλιά

Από τις πιο κοντινές στη Χώρα και το Πατητήρι, η Χρυσή Μηλιά έχει ψιλή άμμο, γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και δέντρα μέχρι τη θάλασσα. Είναι οργανωμένη αλλά έχει και ελεύθερο χώρο για όσους θέλουν να φέρουν τη δική τους ομπρέλα και τις δικές τους προμήθειες. Η άμμος και τα ρηχά νερά την κάνουν ιδανική για παιδιά και παιχνίδι.

Γυάλια

Η δυτική πλευρά του νησιού έχει μικρούς κολπίσκους, πιο ήσυχους και συνήθως χωρίς ομπρέλες και beach bars. Αν έχετε διάθεση για ηρεμία και λιγότερο κόσμο, βρείτε την παραλία Γυάλια. Ο μικρός κόλπος έχει κρυστάλλινα νερά και συνήθως λιγοστό κόσμο. Φροντίστε να μη φυσάει βοριάς ή δυτικός άνεμος την ημέρα που θα πάτε.