Λίγες πόλεις στον κόσμο κουβαλούν στους ώμους τους μία τόσο αιματοβαμμένη, σκοτεινή και διχαστική ιστορία όπως αυτή του Βερολίνου, και τελικά κατάφεραν – μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα – να αναγεννηθούν κυριολεκτικά από τις στάχτες τους και να εξελιχθούν σε μία ισχυρή, υπερσύγχρονη, οργανωμένη και εύπορη μεγαλούπολη της Ευρώπης.

52

Η περίπτωση του Βερολίνου, που έγινε επίσημα πρωτεύουσα της Γερμανίας το 1999, είναι αληθινά μοναδική και το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτό το μέρος με την τεράστια ιστορία και τους δεκάδες πολιτισμικούς θησαυρούς, τα καταπράσινα δάση και τα αμέτρητα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα δεν πρόκειται να βαρεθείτε λεπτό

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο, μία πόλη που φημίζεται για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της και τα όμορφα θεματικά πάρκα της, παραμένει, πάρα το βαρύ κρύο, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τον χειμώνα, μία εποχή που προσδίδει στην πόλη μία ξεχωριστή γοητεία. Άλλωστε μερικά από τα πράγματα για τα οποία το Βερολίνο είναι γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη συμβαίνουν τον χειμώνα.

Αν στα παραπάνω συμπεριλάβετε και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία είναι πολύ προσιτά η απόφαση σας να κάνετε κράτηση θα γίνει ακόμα πιο εύκολη.

Δείτε παρακάτω 10 από τα πιο προσιτά και ταυτόχρονα χαρακτηριστικά πράγματα που μπορεί να απολαύσει ένας χειμερινός επισκέπτης στο Βερολίνο:

Μία βόλτα με Trambi, το καλτ αυτοκίνητο του ανατολικού Βερολίνου

Αν είστε λάτρεις μίας καλής, ρετρό εμπειρίας μπείτε στη μαγική χρονοκάψουλα του Βερολίνου και κάντε ένα ταξίδι στα χρόνια πριν την πτώση του Τείχους με ένα Trambi, το εμβληματικό αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε στην κομμουνιστική Γερμανία της δεκαετίας του ’60, του ’70 και του ’80.

Για 75 λεπτά εσείς και η παρέα σας θα έχετε την ευκαιρία να τριγυρίσετε στην πόλη οδικώς μέσα σε ένα αμάξι-σύμβολο των κομμουνιστικών χρόνων, ενώ από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου θα ακούσετε ζωντανά βήμα-βήμα μία αναλυτή ξενάγηση στην γερμανικής πρωτεύουσα.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει τη διάσημη Potsdamer Platz, την πύλη του Βρανδεμβούργου, τον επιβλητικό Καθεδρικό ναό του Βερολίνου, τον Πύργο της Τηλεόρασης στην Alexanderplatz, την East Side Gallery, καθώς και άλλα σημαντικά αξιοθέατα.

Μπόνους αποτελεί το γεγονός ότι θα οδηγήσετε εσείς οι ίδιοι αυτό το χαρακτηριστικό αυτοκίνητο που έχει συνδέσει όσο λίγα άλλα πράγματα το όνομά του με το κομμουνιστικό Βερολίνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να γνωρίζετε πώς να οδηγείτε ένα αμάξι που διαθέτει παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές

Το Βερολίνο την περίοδο των γιορτών είναι πλημμυρισμένο από χριστουγεννιάτικες αγορές, περισσότερες από 60 στο σύνολο. Ανάμεσα τους οι μεγάλες και πανέμορφες αγορές στην Alexanderplatz και στην Gendarmenmarkt, στην καρδιά της πόλης. Αν βρεθείτε στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο δεν γίνεται να μην κάνετε μία στάση στους ξύλινους, στολισμένους πάγκους για ένα νόστιμο pretzel και μία κούπα ζεστό, αρωματικό Gluhwien.

Αν η βόλτα σε πλατείες γεμάτες αστραφτερά φωτάκια και πολύχρωμα στολίδια είναι η αδυναμία σας, φροντίστε ώστε πριν προσγειωθείτε στη Γερμανία να έχετε ρίξει μία λεπτομερή ματιά στο πρόγραμμα των γιορτινών αγορών, αφού κάποια από τα πιο φημισμένα χριστουγεννιάτικα χωριά στην πόλη είναι ανοικτά μόνο για συγκεκριμένα και σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα για τον φετινό Δεκέμβριο μπορείτε να ρίξετε μία ματιά εδώ

Ο χριστουγεννιάτικος Βοτανικός Κήπος του Βερολίνου

Κάθε χρόνο, από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου, στον Βοτανικό Κήπο του Βερολίνου θα βρείτε έναν απίθανο, φωτεινό χριστουγεννιάτικο κόσμο γεμάτο από γιορτινή ζεστασία.

Είναι η περίοδος κατά την οποία ολόκληρος ο κήπος βάζει την ωραιότερη, χριστουγεννιάτικη του φορεσιά, δηλαδή χιλιάδες πολύχρωμα φωτάκια που ανάβουν καθημερινά στις 4μιση το απόγευμα (την ώρα που δύει ο ήλιος) και παραμένουν αναμμένα έως τις 10 το βράδυ.

Μπορείτε να κάνετε πατινάζ στον πάγο, να απολαύσετε παραδοσιακό γερμανικό φαγητό στο εστιατόριο του Κήπου ή απλά να περιπλανηθείτε στο πάρκο, θαυμάζοντας τον μεγαλοπρεπή φωτισμό και τις δεκάδες κατασκευές από λαμπάκια.

Ειδικά αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τον Βοτανικό Κήπο κάποιο Σαββατοκύριακο των γιορτών είναι καλό να έχετε κλείσει από πριν τα εισιτήρια σας, αφού υπάρχει συνωστισμός. Για διαθέσιμες θέσεις ρίξτε μία ματιά εδώ

Το Μουσείο της Περγάμου

To Βερολίνο είναι μία πόλη γεμάτη μουσεία. Παρόλα αυτά, η μοναδική από αρχιτεκτονικής άποψης Νήσος των Μουσείων, που «επιπλέει» στο κέντρο του ποταμού Spree και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συμπλέγματα μουσείων στον κόσμο, ξεχωρίζει και είναι το μέρος όπου μπορείτε να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα, ανακαλύπτοντας τους καλλιτεχνικούς και ιστορικούς θησαυρούς που φιλοξενούνται στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Ωστόσο, σε αυτό το φημισμένο μουσείο της Γερμανίας θα δείτε άλλους πολύτιμους θησαυρούς εξίσου σπουδαίους και καθηλωτικούς. Τα τεράστια πέτρινα αγάλματα από την αυτοκρατορία των Ασσυρίων της Μεσοποταμίας συγκλονίζουν με την επιβλητικότητα τους, το ίδιο και τα περίφημα Τείχη της Βαβυλώνας, τα οποία στέκονται σχεδόν αυτούσια και μεγαλειώδη σε μία μεγάλη αίθουσα.

Αν κλείσετε τα εισιτήρια σας διαδικτυακά μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο μουσείο της Περγάμου με ορισμένα ακόμα από τα 5 συνολικά μουσεία που βρίσκονται πάνω στον Spree σε τιμή πολύ πιο οικονομική και συμφέρουσα.

Για εισιτήρια μπορείτε να ρίξετε μία ματιά εδώ.