«Σκαρφαλωμένα» σε μεγάλα υψόμετρα, μέσα στα σύννεφα και τα βουνά, βρίσκονται τα περισσότερα χωριά που υποδέχονται κάθε χρόνο τις πρώτες λευκές νιφάδες.

17

Η γεωγραφική θέση σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα καθορίζουν την αρχιτεκτονική αλλά και τη φυσιογνωμία των ορεινών χωριών του τόπου μας . Οι σκεπές είναι ειδικά κατασκευασμένες για να μην κρατάνε το χιόνι, ενώ εδώ τα τζάκια «καπνίζουν» το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Η χιονόπτωση διαρκεί περίπου από 2 έως 5 μήνες τον χρόνο και έτσι οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με το χιόνι και τον παγωμένο αέρα που κατεβαίνει από τα βουνά. Φτυάρια για τις αυλές, αλυσίδες και χιονολάστιχα για τα αυτοκίνητα και μεγάλα τζάκια που μπουμπουνίζουν συνέχεια.

Διαλέγουμε 4 παραμυθένια, ντυμένα στα λευκά, τοπία για να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο με αισιοδοξία και ελπίδα.

Νυμφαίο Φλώρινας


Χτισμένο σε ένα ξέφωτο, ανάμεσα σε πυκνά δάση και χορταριασμένες πλαγιές, σε υψόμετρο 1350 μέτρων, το Νυμφαίο εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την τοποθεσία του. Στον 20ο αιώνα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το χωριό αρχίζει να ερημώνει και μέχρι το 1994 είχαν απομείνει λιγοστοί κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι και κτηνοτρόφοι. Τότε ήταν που 2 άνθρωποι αποφάσισαν να μην αφήσουν το χωριό τους να πάρει την κάτω βόλτα, όπως πάρα πολλά χωριά της ελληνικής επαρχίας, είτε βρίσκονται στο βουνό είτε στη θάλασσα. Ο Νικόλαος Μέρτζος, δημοσιογράφος και συγγραφέας και ο Γιάννης Μπουτάρης αντιλαμβάνονται ότι το Νυμφαίο θα μπορούσε να ωφεληθεί από τον τουρισμό και να γίνει ένας αξιόλογος χειμερινός προορισμός. Με το άνοιγμα του «Αρκτούρου», του καταφυγίου για αρκούδες, οι επισκέπτες αρχίζουν να πυκνώνουν και η ανάπτυξη να παίρνει την ανιούσα. Στο χωριό υπολογίζεται ότι αναστηλώθηκαν περίπου 200 σπίτια, χτίστηκαν 25 καινούρια και στρώθηκαν 70.000 τ.μ. καλντερίμια.

Το Νυμφαίο σήμερα αποτελεί πρότυπο αναγέννησης χωριού και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Περπατώντας στα καλντερίμια του, δε θα δείτε ούτε μια παραφωνία, ούτε μια κακοτεχνία. Όλα τα σπίτια είναι πέτρινα, τα δρομάκια καλοφτιαγμένα και οι επιγραφές ξύλινες. Το Νυμφαίο, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, σε συνεπαίρνει με τη εντυπωσιακή του ομορφιά. Χαρακτηριστικές είναι οι στέγες από λαμαρίνα, που επιτρέπουν στο χιόνι να γλιστράει. Στο χωριό δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, ούτως ή άλλως τα καλντερίμια είναι αρκετά στενά. Για αυτό υπάρχει το μεγάλο πάρκινγκ αλλά και περιφερειακή οδός.
Διαμονή: Στο αυθεντικό Νυμφαιώτικο αρχοντικό «Nives» (Τηλ. 23860 31253, www.nymfaio.com) και στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα «La Moara» (Τηλ. 23860 31377, www.lamoara.gr)
Φαγητό: Για ωραία μαγειρευτά και καλοψημένα κρεατικά αναζητήστε το «Δίπορτο» (Τηλ. 23860 31069)

Άγιος Αθανάσιος Πέλλας


Ο μικρός Άγιος Αθανάσιος, στους πρόποδες του όρους Βόρα (πιο γνωστό ως Καϊμακτσαλάν), ήταν μέχρι και το 1995 ένα συνηθισμένο ορεινό χωριό. Παλιά σπίτια με πέτρα και λιγοστοί κάτοικοι, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι. Εκείνη την εποχή δεν ήταν δύσκολο να προβλέψεις τη μοίρα του: τα παιδιά άρχισαν να φεύγουν για τις μεγάλες πόλεις, οι δουλειές λιγοστεύανε, το χωριό ερήμωνε. Το 1995 δύο οικογένειες ζούσανε ακόμα εδώ. Οι υπόλοιπες είχαν μετακομίσει στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, 2-3 χιλιόμετρα πιο κάτω, ή σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την ίδια χρονιά, όμως, άνοιξε το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμάκτσαλαν. Η κατάσταση άρχισε να αντιστρέφεται, καθώς πολλοί αναζητούσαν διαμονή κοντά στο χιονοδρομικό. Ευφυείς αλλά και τολμηροί Θεσσαλονικείς ήταν οι πρώτοι που αγόρασαν παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια στον οικισμό, γοητευμένοι από την πέτρα και το τοπίο. Το 1998 άνοιγαν ήδη οι πρώτες ταβέρνες και οι πρώτοι ξενώνες. Αρκετοί από τους ντόπιους επέστρεψαν, έστησαν πάλι τα σπίτια τους, τα ανακαίνισαν και έδωσαν ζωή στο χωριό. Ο παλιός οικισμός του Αγίου Αθανασίου, εκεί που θόλωνε ως σημείο πάνω στο χάρτη, άφηνε τώρα ένα νέο, γερό αποτύπωμα, για να μη σβηστεί ποτέ.


Σήμερα ο οικισμός διαθέτει δεκάδες ξενώνες και ταβέρνες. Το χιονοδρομικό είναι από τα πρώτα της χώρας που πιάνουνε χιόνι και είναι επίσης από τα πιο οργανωμένα. Θεσσαλονικείς και επισκέπτες από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα φτάνουν εδώ για να κάνουν σκι, να ξεκουραστούν, να ζήσουν δίπλα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και μέσα στο διατηρητέο οικισμό. Οι κατοικίες είναι όλες πέτρινες, οι περισσότερες είναι παλιά πατρικά σπίτια που ανακαινίστηκαν. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και συχνά είναι χιονισμένο, ενώ ακόμα και αν δεν είναι, το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων.
Διαμονή: Στα πολυτελή δωμάτια του «Lithos Hotel Spa» (Τηλ. 23810 31996, www.lithos-hotel.com) και στα πιο παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα «Πατρικό» (Τηλ. 23810 31018, www.patriko.gr)
Φαγητό: Στην ταβέρνα «Καλύβα» (Τηλ. 23810 31898) θα ευχαριστηθείτε κατσικάκι στο φούρνο, τηγανιά κοτόπουλο, ριζότο με άγρια μανιτάρια και άλλα νόστιμα πιάτα με ντόπια υλικά.

Μέτσοβο Ιωαννίνων


Ένας από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς, το Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων προσφέρει πάντα την πιθανότητα του λευκού τοπίου. Άλλωστε είναι ένα από τα λίγα χωριά της Ελλάδας που διαθέτει σε κοντινή απόσταση δύο χιονοδρομικά κέντρα, αυτό του Ανηλίου, 14 χιλιομέτρων μακριά, και το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου Πολιτσιές, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Το βλαχοχώρι όμως με τη μεγάλη ιστορία προσφέρει και άλλες δραστηριότητες. Το Οινοποιείο και η Πινακοθήκη Αβέρωφ, το Λαογραφικό Μουσείο και τα εξαιρετικά τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα προσελκύουν επισκέπτες και δίνουν ζωντάνια στο χωριό. Έτσι, στην κτηνοτροφία και την ξυλεία, κύριες πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους, προστέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και ο τουρισμός.

Τα τεράστια έλατα γύρω από το χωριό, στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, στήνουν το καθιερωμένο σκηνικό που αποτυπώνεται στις καρτ ποστάλ από το Μέτσοβο: δέντρα, σύννεφα και ουρανός. Το πιο καθαρό τοπίο, κρυσταλλωμένο και καθάριο από τον παγωμένο αέρα. Ο χειμώνας είναι εδώ. Οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν, τα χοντρά ρούχα ξεσκονίζονται και γάντια και σκούφοι ξετρυπώνονται από το πίσω μέρος των συρταριών. Τα μάγουλα κοκκινίζουν έπειτα από 5 λεπτά έξω και τα τζάκια αρχίζουν να καπνίζουν από νωρίς το πρωί. Μέσα στο ομιχλώδες τοπίο, οι πρώτες νιφάδες του χιονιού αρχίζουν να πέφτουν πάνω στα αλπικά λιβάδια του Μετσόβου.
Διαμονή: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του ξενοδοχείου στο οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ» (Τηλ. 26560 42505, www.katogiaveroffhotel.gr) και στις spa σουίτες του «Αρχοντικού Μετσόβου» (Τηλ. 26560 29100, www.metsovohotel.com)
Φαγητό: Για πρόβειο κοντοσούβλι, χωριάτικο λουκάνικο και μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες κατευθυνθείτε στο «Μετσοβίτικο Σαλόνι» (Τηλ. 26560 42142).

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων


Κοντά στην Ελάτη και το Περτούλι, αλλά λιγότερο γνωστό, το Νεραϊδοχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κόζιακα και η αμφιθεατρική θέση του προσφέρει απαράμιλλη θέα στα ελατοδάση. Σε κοντινή απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ενώ το χωριό προσφέρεται για βόλτες στη λιθόστρωτη πλατεία, τις παλιές εκκλησίες και τα κοντινά μοναστήρια.
Διαμονή: Στα άνετα δωμάτια του «Chalet Maggiosi» (Τηλ. 24340 91150, www.magiossi.gr) και στα ξύλινα σπιτάκια του ξενώνα «Veternik 1959» (Τηλ. 24340 91060, www.veternik1959.com)