Σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδας, ανάμεσα σε λίμνες, βιότοπους και παραδοσιακά χωριά βρίσκεται το Αμύνταιο, μια κωμόπολη περίπου 3.500 κατοίκων. Εδώ καλλιεργείται το περίφημο Ξινόμαυρο, μια ελληνική ποικιλία που έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική αλλά και τις ξένες αγορές. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται στο οροπέδιο του Αμυνταίου σε υψόμετρο 520 με 720 μέτρων και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιον.

12

Το οροπέδιο περιβάλλεται από ψηλά βουνά, όπως το Βέρμιο, το Βίτσι και το Καϊμακτσαλάν και στο μεσοκλίμα του παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η λίμνη Βεγορίτιδα στο βορειοανατολικό του άκρο, η μικρότερη λίμνη των Πετρών αλλά και η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα που βρίσκονται νοτιότερα.

Φυσικά, μία από τις πιο ωραίες δραστηριότητες στην περιοχή είναι να επισκεφθείτε τα οινοποιεία, να κάνετε βόλτα στους αμπελώνες και τα κελάρια και να δοκιμάσετε τα κρασιά της περιοχής. Ξεκινήστε από το κτήμα Άλφα (2ο χλμ. Αμυνταίου-Αγίου Παντελεήμονα, Τηλ. 23860 20111, www.alpha-estate.com, καθημερινά 10:00-15:00) όπου το οινοποιείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ιδιόκτητο, ενιαίο αμπελώνα.

Το κτήμα παράγει μια πληθώρα εκλεκτών κρασιών, ανάμεσα στα οποία το «Alpha One», στα μπουκάλια του οποίου εμφιαλώνονται τα κορυφαία 17 βαρέλια κάθε σοδειάς που επιλέγει ο οινοποιός. Από το 1959 η ΕΑΣ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) Αμυνταίου (1ο χλμ. Αμυνταίου-Φλώρινας, Τηλ. 23860 22258, www.amyntaswines.gr, Δευτέρα-Παρασκευή 09:30-16:00) ενισχύει και συντονίζει τις γεωργικές δραστηριότητες των κατοίκων.

Τα κρασιά που παράγει ο συνεταιρισμός έχουν βραβευθεί πολλές φορές και στο οινοποιείο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από το αμπέλι μέχρι τα δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια παλαίωσης στο κελάρι. Αξίζει να κάνετε μια στάση και στο κτήμα Καρανίκα (Φιλώτας, 8 χιλιόμετρα από το Αμύνταιο, Τηλ. 6945 326267, www.karanika.com) όπου η καλλιέργεια γίνεται με παραδοσιακό και βιολογικό τρόπο, χρησιμοποιώντας κάποια στοιχεία βιοδυναμικών πρακτικών και αποφεύγοντας τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και επιθετικών χημικών φυτοφαρμάκων. Αρκετές καινοτόμες πρακτικές θα συναντήσετε και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Φεύγοντας προμηθευτείτε για το σπίτι τα αφρώδη ροζέ που παράγουν από Ξινόμαυρο.

Διαμονή

Η κόκκινη σουίτα του «Κleio Resort & Spa» (1ο χλμ. Αμύνταιου – Καστοριάς, Τηλ. 23860 20146, www.kleio-resort.gr) με την ατμοσφαιρική διακόσμηση και το ορθοσωματικό οικολογικό στρώμα στο κρεβάτι είναι ότι χρειαζόμαστε μετά από τη βόλτα στον κρύο αέρα. Στο Ateron Spa & Suites (1ο χλμ. Αμύνταιου – Αγίου Παντελεημόνα, Τηλ. 23860 20000, www.ateron.gr) μετά τις βόλτες, γυρνάμε στα άνετα και ζεστά δωμάτια, ενώ στο ξενοδοχείο «Πανόραμα» (Άγιος Παντελεήμονας, 7 χιλιόμετρα από το Αμύνταιο, Τηλ. 23860 61399, www.panorama-florina.gr) θα έχετε ωραία θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα από το δωμάτιο σας.

Φαγητό

Κλασική ελληνική ταβέρνα με παραδοσιακή διακόσμηση, ο «Τροχός» (Έ Μεραρχίας 70, Αμύνταιο, Τηλ. 23860 23820) σερβίρει ψητά κρεατικά στα κάρβουνα. Στο χωριό Ξινό Νερό, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο, θα βρείτε μια ταβέρνα – διαμάντι, τον «Κοντοσώρο» (Ξινό Νερό, Τηλ. 23860 81256). Με επιλεγμένα ντόπια υλικά δημιουργούν πιάτα μοναδικής νοστιμιάς όπως η ανοιχτή πίτα με πιπεριές Φλωρίνης, φέτα και καπνιστό χοιρινό, το ριζότο μανιταριών και το τοπικό πιάτα Σουτ Μακάλο (κεφτέδες από μοσχάρι με λευκή σάλτσα και σαφράν).

Διαβάστε ακόμα:

Αποστολή στο Αμύνταιο: Δύο οραματιστές δημιουργούν ένα από τα 25 καλύτερα κρασιά του κόσμου

Υψηλή γαστρονομία στο Αμύνταιο -Πώς δύο εστιατόρια το μετέτρεψαν σε τοπ προορισμό

Αποστολή στη Φλώρινα: Ακολουθώντας τα «Μονοπάτια Ειρήνης» στο γραφικό Λέχοβο