Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει επικίνδυνα, απειλώντας την Αττική με παρατεταμένο κλοιό καύσωνα και με ανυπόφορες θερμοκρασίες, όσοι δεν έχουν ήδη αποδράσει από την πρωτεύουσα για τις πρώτες διακοπές της θερινής σεζόν είναι λογικό να προσανατολίζονται προς διάφορους παραθαλάσσιους προορισμούς κοντά στην Αθήνα. Άλλωστε, ήδη από το πρώτο κύμα ζέστης του Ιουλίου, παρατηρήθηκαν φαινόμενα κοσμοσυρροής ακόμα και σε παραλίες εντός των νοτίων προαστίων της πόλης, όπως π.χ. στον Άλιμο.

17

Όμως η θάλασσα δεν είναι η μοναδική διαθέσιμη επιλογή στους κατοίκους της πρωτεύουσας για ένα Σαββατοκύριακο-αντίδοτο στην επέλαση του καύσωνα. Οάσεις δροσιάς, δηλαδή, υπάρχουν και σε τοποθεσίες χτισμένες σε υψόμετρο, οι οποίες συχνά συνδυάζουν τον ορεινό και ημιορεινό τους χαρακτήρα με την παρουσία άφθονων τρεχούμενων νερών ή λιμνών. Τέτοια μέρη, επίσης, βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμα οδικώς, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία για μια ανάσα: και από τη ζέστη, αλλά και από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για όσους έχουν προγραμματίσει τις άδειές τους για αργότερα μέσα στον Αύγουστο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία φτάνει κανείς μέσα σε περίπου 2,5 ώρες οδήγησης από το κέντρο της Αθήνας είναι η Ευρωστίνη και η Αρχαία Φενεός στην Κορινθία, η Αμφίκλεια στη Φθιώτιδα και τα χωριά Βάργιανη και Πολύδροσος της Φωκίδας.

Ευρωστίνη

Αν πάρετε την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και στην έξοδο προς Δερβένι δεν κινηθείτε προς το γνωστό, παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορινθίας, αλλά αρχίσετε να ανεβαίνετε προς το ορεινό εσωτερικό, δεν θα αργήσετε να βρεθείτε στο χωριό που πολλοί αποκαλούν «μπαλκόνι του Κορινθιακού Κόλπου»: την Ευρωστίνη, ένα μέρος με πυκνά, πράσινα δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά, σε απόσταση μόλις 1 ώρας και 50 λεπτών από την Αθήνα (γύρω στα 154 χιλιόμετρα).

Το χωριό παραμένει γνωστό και ως Ζάχολη (το παλιό του όνομα) και είναι τόπος καταγωγής των φημισμένων ζαχολίτικων φασολιών. Χτισμένο, δε, σε 700 μέτρα υψόμετρο, με τους βουνίσιους όγκους της Ευρωστίνης και του Μαύρου Όρους να δεσπόζουν ακριβώς από πάνω του, ευτυχεί να διασχίζεται από τον ποταμό Ζαχολίτικο (ή Δερβένιο). Τα νερά του, λοιπόν, τροφοδοτούν τις πετρόχτιστες βρύσες της περιοχής και το δάσος μαύρης πεύκης που περιβάλλει τον οικισμό, σχηματίζουν όμως και το ειδυλλιακότατο Ρέμα των Μύλων: μια γαλήνια ρεματιά γεμάτη με πέστροφες και πάπιες, κατάφυτη με πλατάνια, αχλαδιές, κερασιές, δαμασκηνιές και μηλιές. Στα πλεονεκτήματα, τέλος, μετρήστε και τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου Ζάχολης, με τους 17 τρούλους, αλλά και την ιστορική ταβέρνα του Κοσμά, με νόστιμα σουβλιστά, η οποία το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια σε μια μεγάλη αυλή.

Αρχαία Φενεός

Το όνομα του μικρού αυτού χωριού της ορεινής Κορινθίας μπορεί να μαρτυρά τη μεγάλη ιστορία την οποία κουβαλά, αλλά εκείνο που θα σας εντυπωσιάσει αν φτάσετε εδώ για πρώτη φορά είναι το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο, με τις πράσινες, δασοσκέπαστες πλαγιές και τα γαλανά, ήσυχα νερά της παρακείμενης λίμνης Δόξα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι τακτικοί επισκέπτες της περιοχής αποκαλούν την Αρχαία Φενεό ως «Ελβετία της Ελλάδας».

Χτισμένη σε υψόμετρο 340 μέτρων στις νότιες πλαγιές του όρους Στογγυλοβούνι, η Αρχαία Φενεός δεν πρέπει να συγχέεται με τον σκέτο Φενεό (παλιότερα γνωστό ως Συβίστα). Είναι δε τέτοιο το τοπίο της, ώστε την καθιστά προορισμό κατάλληλο για κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα κι αν δεν έχει γνωρίσει τη διασημότητα άλλων, πιο προβεβλημένων τοποθεσιών της κορινθιακής ενδοχώρας. Θα σας πάρει περίπου 2,5 ώρες για να φτάσετε εδώ με αυτοκίνητο ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας και σίγουρα αξίζει να τσεκάρετε και τα τοπικά ταβερνάκια, που είναι ό,τι πρέπει μετά τις βόλτες σας στα έλατα, τα πεύκα και τις βελανιδιές που περιβάλλουν τις όχθες της λίμνης Δόξα. Μην παραλείψετε, πάντως, να επισκεφθείτε και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (14ος αιώνας), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κι ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο: το παρασκευάζουν οι ίδιοι οι μοναχοί, από άνθη που καλλιεργούν στον εσωτερικό τους κήπο.

Αμφίκλεια

Κατά την τελευταία δεκαετία, η ιστορική αυτή κωμόπολη της Φθιώτιδας γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη φήμη ως ταξιδιωτική επιλογή στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, εναλλακτική της πολυπροβεβλημένης Αράχωβας (η οποία βρίσκεται 50 χιλιόμετρα πιο μακριά, στην άλλη πλευρά του ίδιου βουνού). Ερχόμενοι εδώ, βέβαια, οι κατά καιρούς επισκέπτες ανακάλυψαν έναν προορισμό κατάλληλο όχι μόνο για τον χειμώνα, αλλά και για κάθε εποχή. Ο οποίος είναι χτισμένος στα 400 μέτρα υψόμετρο και απέχει 173 χιλιόμετρα από την Αθήνα, όντας προσεγγίσιμος μέσα σε (περίπου) 2 ώρες και 15 λεπτά.

Η Αμφίκλεια είναι μέρος με υποδομές διαμονής και με εξαιρετικά ταβερνάκια, τα οποία ειδικεύονται σε σπιτικές πίτες και κρεατικά: προβατίνα, κατά κύριο λόγο, αν και πρέπει να λάβετε υπόψη ότι εδώ βρίσκεστε στον τόπο που κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ για το μακρύτερο κοντοσούβλι (το φτιάχνουν κάθε Κυριακή της Αποκριάς). Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί κι ένα ήσυχο, παραδοσιακό προφίλ, με πέτρινα σπίτια, πλατάνια, πλακόστρωτα καλντερίμια και βρύσες με τρεχούμενα νερά –στοιχεία που γοητεύουν σταθερά όσους την επισκέπτονται. Επιπλέον, εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Μουσείο Άρτου μοναδικό στην Ελλάδα, ενώ σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε τη θέα που απολαμβάνει η κωμόπολη προς την κοιλάδα του ποταμού Κηφισού (του βοιωτικού), η οποία απλώνεται μπροστά της.

Πολύδροσος

Η Πολύδροσος αποδεικνύεται όνομα και πράγμα, αφού, φτάνοντας στην επικράτειά της, εισέρχεστε σε ένα βουνίσιο τοπίο όπου κυριαρχεί το πράσινο των δασών και οι κελαρυστοί ήχοι από τα τρεχούμενα ύδατα που αφθονούν σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Σε παλιότερα χρόνια, το όμορφο αυτό χωριό της Φωκίδας ήταν γνωστό μόνο σε όσους ζούσαν στα κεντρικά της Ρούμελης. Πλέον, όμως, βρίσκεται σε μια φάση που ανακαλύπτεται ολοένα και περισσότερο, χάρη και στη διασύνδεσή του με τους Δελφούς (όπου υπάγεται διοικητικά).

Χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, η Πολύδροσος είναι εύκολα προσβάσιμη από την Αθήνα: βγαίνοντας προς Λιβαδειά, θα πάρετε τη διαδρομή προς Χαιρώνεια, φτάνοντας στο χωριό μέσα σε 2,5 ώρες. Μεγάλο μέρος της ειδυλλιακότητάς του –μα και της δροσιάς που κρατά τα καλοκαίρια– οφείλεται στο ότι φιλοξενεί τις πηγές του ποταμού Κηφισού, ο οποίος ρέει ανάμεσα σε έλατα, πεύκα, καστανιές και μηλιές, θρέφοντας (μεταξύ άλλων) και την τριπλή πέτρινη βρύση, η οποία δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί, μάλιστα, θα βρείτε και ωραία ταβερνάκια, όπου θα γευτείτε τυριά και κρέατα ντόπιας παραγωγής.

Βάργιανη

Παραμένει άγνωστο στους πολλούς αυτό το πανέμορφο ορεινό χωριό της Φωκίδας, αλλά εντυπωσιάζει σταθερά όσους φτάνουν εδώ, είτε σε αναζήτηση ενός ήσυχου χειμερινού προορισμού, είτε σαν καλοκαιρινή απόδραση προς αναζήτηση λίγης βουνίσιας δροσιάς. Άλλωστε είναι τοποθεσία για κάθε εποχή του έτους, όπως συνήθως λέμε, στην οποία θα φτάσετε αρκετά εύκολα οδικώς, μέσα σε (περίπου) 2,5 ώρες από την Αθήνα. Μάλιστα, αν κοιμηθείτε εδώ με τα παράθυρα του ξενώνα σας ανοιχτά, μην απορήσετε αν αναζητήσετε και κάποιο ελαφρύ σεντονάκι κατά τις νυχτερινές ώρες –τουλάχιστον οι πιο κρυουλιάρηδες της παρέας.

Η Βάργιανη είναι χτισμένη ψηλά, στα 900 μέτρα υψόμετρο στη δυτική πλευρά του Παρνασσού, δεσπόζοντας πάνω από τα πυκνά, καταπράσινα δάση που σκεπάζουν τις τριγύρω πλαγιές. Τα τελευταία, φυσικά, οφείλονται στα άφθονα τρεχούμενα νερά της περιοχής: σήμα κατατεθέν του χωριού, άλλωστε, είναι οι πηγές Μπουρμούλα, οι οποίες ρέουν ανάμεσα σε επιβλητικά πλατάνια. Από εκεί, τώρα, εάν είστε ιδιαιτέρως έμπειροι πεζοπόροι, μπορείτε να ακολουθήσετε κι ένα δύσβατο μονοπάτι (πολύ απότομο σε σημεία), το οποίο θα σας οδηγήσει στη Νεραϊδοσπηλιά: μια απόκοσμη, μα φοβερά γοητευτική σπηλαιώδη έκταση, γεμάτη με φυσικές, αστραφτερές λίμνες.

Διαβάστε ακόμα:

5 απόμερα νησάκια κοντά στην Αθήνα –Προσβάσιμα μόνο με σκάφος

Λίμνη Δόξα: Ένα ονειρεμένο αλπικό τοπίο, δύο ώρες από την Αθήνα

Αθανάσιος Διάκος: O παράδεισος των καλοφαγάδων της Ρούμελης