Μπορεί μερικά χρόνια πριν το σκι στο χιονοδρομικό να θεωρούταν extreme sport πλέον όμως είναι ένα απλό άθλημα όπως πολλά άλλα. Για αυτό βγήκαμε εκτός πίστας κάνοντας σκι στη φρέσκια πούδρα στα όρια των χιονοδρομικών, ωστόσο ούτε αυτό ήταν αρκετό έπρεπε να βρούμε κάτι με περισσότερη δυσκολία και αδρεναλίνη.

9

Και κάπως έτσι αθλήματα όπως η αναρρίχηση, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, το ορειβατικό σκι, το snowkite και το heli ski άρχισαν να συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή και να μετράνε πλέον χιλιάδες φανατικούς οπαδούς.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ορεινές κοινότητες στην Ελλάδα καταλαμβάνουν το 77,9% της χώρας, μια πραγματικότητα που την καθιστά την πιο ορεινή χώρα της Ε. Ε. μαζί με την Αυστρία. Δεν είναι παράλογο, αν σκεφτούμε ότι στη μικρή της έκταση διαθέτει 413 βουνά με ύψος πάνω από 1.000 μ. και πάνω από 40 κορυφές με υψόμετρο που ξεπερνά τα 2.000 μ. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της περιπέτειας, έχοντας επιπλέον το πλεονέκτημα των μικρών αποστάσεων. Όπου και να βρίσκεστε σίγουρα υπάρχει κοντά σας ένα βουνό γεμάτο προκλήσεις που μπορείτε να ανακαλύψετε. Δείτε παρακάτω μερικά από τα extreme sports που μπορείτε να κάνετε στα ελληνικά βουνά και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Snowkite

Από τα extreme sports που κερδίζουν οπαδούς χρόνο με το χρόνο στην Ελλάδα, είναι το snowkite. Μοιάζει αρκετά με το kite surf αλλά αντί για θάλασσα χρειάζεται βουνό, χιόνι και φυσικά αεράκι. Δεν υπάρχουν ειδικές πίστες για snowkite, ούτε μπορείτε να το κάνετε μέσα σε κάποιο χιονοδρομικό. Μπορείτε ωστόσο να κάνετε snowkite γύρω από τα χιονοδρομικά, χρειάζεστε απλά ένα ανοιχτό χιονισμένο πεδίο χωρίς δέντρα. Το πιο γνωστό βουνό για snowkite είναι το Παναχαϊκό όρος όπου υπάρχουν δυο πλατώ στα 1650 μ. και στα 2050 μ. και έχουν εξαιρετική θέα στην Πάτρα, τον Πατραϊκό κόλπο αλλά και τα νησιά του Ιονίου. Άλλα σημεία είναι το Καϊμάκτσαλαν, όπου εδώ μάλιστα λειτουργεί η πρώτη, αναγνωρισμένη από το χιονοδρομικό κέντρο, βάση για snowkite, και το Πισοδέρι καθώς επίσης και η Στεφάνη στα Δερβενοχώρια, αν φυσικά έχει αρκετό χιόνι, αλλά και η Ζήρεια και ο Ψηλορείτης. Αν ήδη κάνετε kite surf τότε δεν χρειάζεται να ξέρετε πολλά. Αν όμως δεν έχετε καμία επαφή με το σπορ αλλά ξέρετε σκι ή snowboard τότε θα πρέπει να κάνετε απαραίτητα κάποια μαθήματα για το setup των αετών, τα συστήματα ασφαλείας, πώς να απογειώνεστε και να προσγειώνεστε και τελικά πως να πετάτε τον αετό. Αν δεν γνωρίζετε ούτε τα βασικά σε σκι και snowboard τότε θα χρειαστεί να μάθετε και αυτούς βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Heli Ski

Το Heli Ski, θεωρείται ένα από τα πιο extreme sports που μπορείτε να κάνετε ποτέ, και ναι, μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα και μάλιστα στον Όλυμπο. Σίγουρα θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω καθώς για να φτάσετε στην «πίστα» θα πρέπει να πάτε με ελικόπτερο. Όταν λέμε πίστα δεν εννοούμε αυτές τις ωραίες στρωμένες πίστες των χιονοδρομικών κέντρων αλλά απάτητα σημεία πολύ απότομων πλαγιών που εναλλάσσονται με βράχια. Ναι, κατεβαίνοντας τις πλαγιές του Ολύμπου κάνοντας heli ski μπορεί κάποιες στιγμές να νιώσετε το backpack σας να ακουμπάει το βουνό. Εδώ οι κλήσεις είναι μεγάλες και το χιόνι πολύ και όχι απαραίτητα φρέσκο, που σημαίνει πως χρειάζεται να έχετε πολύ καλό εξοπλισμό, εννοείται κράνος και φυσικά να ξέρετε εξαιρετικό σκι και όχι απλά καλό. Υπάρχουν μάλιστα εταιρείες του εξωτερικού που διοργανώνουν heli ski στον Όλυμπο ή όπως το λένε στον «Θρόνο του Δία», αλλά και σε σημεία της Πίνδου με τιμές που ξεκινάνε από κάτι λιγότερο από 4.000€ και φτάνουν σε πενταψήφιο νούμερο ανάλογα με το πόσες ημέρες διαρκεί η αποστολή.

Αναρρίχηση

Σας αρέσουν τα ύψη και τα βουνά; Έχετε βαρεθεί τα συμβατικά σπορ και ψάχνετε για το επόμενο; Σκεφτείτε την αναρρίχηση. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά βουνά και αμέτρητες πίστες αναρρίχησης για αρχάριους και μη, οπότε εύκολα θα βρείτε μια κοντά σας. Από τα Βαρδούσια, τη Γκιώνα και τον Παρνασσό, τον Πάρνωνα και τα Τζουμέρκα μέχρι το Φαλακρό, τον Ψηλορείτη και την Κάλυμνο τα αναρριχητικά πεδία είναι πραγματικά άπειρα. Από τα πιο ενδιαφέροντα θεωρούνται φυσικά ο Όλυμπος με σημαντικότερες αναρριχητικές διαδρομές αυτές στον Μύτικα, το Στεφάνι, το Σκολιό και τη Ζηλνιά. Στο Στεφάνι μάλιστα ανοίχτηκε το 1934 η πρώτη καταγεγραμμένη αναρριχητική διαδρομή στην Ελλάδα από τον Ιταλό Emilio Comici. Η Πύλη Τρικάλων είναι επίσης στα top πεδία όπως και η Βαράσοβα, δυτικά του Αντιρρίου, ένας ασβεστολιθικός όγκος με ύψος που ξεπερνά τα 900 μ., ο Κίσσαβος, τα Τέμπη, η Λαγκάδα στη Σπάρτη και φυσικά τα Μετέωρα, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο και διαθέτουν πολλές διαδρομές με μεγάλες προκλήσεις και είναι ένα από τα πεδία που το επισκέπτονται κάθε χρόνο δεκάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο.

Ορειβατικό σκι

Το ορειβατικό σκι μαζί με το σκι αντοχής ή Νορβηγικό είναι οι πρώτες μορφές χιονοδρομίας, είναι ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνταν οι κάτοικοι των βόρειων χωρών στην καθημερινότητά τους. Το αλπικό σκι, αυτό που απολαμβάνουμε στις πίστες των χιονοδρομικών, ήρθε αργότερα. Το ορειβατικό σκι δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι επικίνδυνο εάν δεν λάβετε υπόψη σας τον καιρό αλλά και τις παγίδες που μπορεί να κρύβει το χιονισμένο βουνό και πριν αποφασίσετε ότι θα ασχοληθείτε πρέπει να είστε σίγουροι ότι αντέχετε την ταλαιπωρία. Αν όμως σας αρέσουν οι προκλήσεις, το χιόνι και η φύση, γνωρίζετε σκι και δεν σας αρέσει η πολυκοσμία στις πίστες είναι ίσως από τα πιο ωραία extreme sports και μπορείτε να το απολαύσετε σε πάρα πολλά σημεία καθώς δεν χρειάζεστε οργανωμένο χιονοδρομικό πεδίο. Ο εξοπλισμός διαφέρει κάπως από αυτόν του κλασικού σκι, οπότε μην υπολογίζετε στα πέδιλα που ενδεχομένως ήδη να έχετε. Η μεγάλη διαφορά αφορά στις δέστρες, καθώς η πίσω δέστρα δίνει τη δυνατότητα στη μπότα να μην κουμπώνει ώστε να μπορείτε να «γλιστράτε» στις ανηφόρες ενώ θα χρειαστεί να έχετε -ανάμεσα σε άλλα- και «φώκιες» ένα συνθετικό ύφασμα που σας βοηθάει στην ανάβαση καθώς δεν επιτρέπει την προς τα πίσω ολίσθηση, ονομάζονται έτσι καθώς πολλά χρόνια πριν στις βόρειες χώρες χρησιμοποιούσαν δέρμα φώκιας για αυτό τον σκοπό. Η Ελλάδα έχοντας πολλά βουνά με κορυφές πάνω από 2.000 μ. ύψος που διατηρούν το χιόνι για αρκετό διάστημα, προσφέρεται ιδανικά για ορειβατικό σκι. Από τον κοντινό Παρνασσό μέχρι τον Όλυμπο και την Πίνδο οι επιλογές είναι πολλές. Όπως όλα τα σπορ έτσι και εδώ θα πρέπει να σέβεστε και να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας. Και μπορεί να σας φαίνεται κάπως «βουνό» αλλά σκεφτείτε πως θα κάνετε σκι σε απάτητα σημεία και θα είστε εσείς που θα χαράξετε την πρώτη διαδρομή, ενώ παράλληλα το τοπίο γύρω σας, η ησυχία, η ομορφιά και η θέα θα σας αποζημιώνουν για κάθε λεπτό κούρασης.