Είναι νωρίς το απόγευμα. Σιγοψιχαλίζει. Έχουμε δώσει ραντεβού στο Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς για να μιλήσουμε με τα παιδιά αλλά και με τον προπονητή, της ομάδας Κωπηλασίας της Καστοριάς. Μαζί με τον Ηλία Κοσίντα, τον φωτογράφο, και αφού έχουν μεσολαβήσει διάφορες στάσεις στην πόλη αλλά και στην «γυρολιμνιά», όπως λένε την περιμετρική βόλτα στη χερσόνησο της λίμνης, η οποία ενώνει τη νότια πλευρά της, με τη βόρεια, φθάνουμε στον Όμιλο.

12

Τα παιδιά έχουν ξεκινήσει να έρχονται και βλέπεις από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα χαράς και διάθεση πειράγματος. «Ο αθλητισμός διαπλάθει το χαρακτήρα τους και εδώ έχουν δημιουργηθεί μερικές από τις πιο ισχυρές φιλίες», θα μας πει λίγο αργότερα, ο πολύπειρος προπονητής και με σημαντικές διακρίσεις κ. Αναστάσιος Λαπίκωφ.

Οι προετοιμασίες για το νερό

Ο χρόνος περνά και το προαύλιο γεμίζει με παιδιά που ανάλογα με την ηλικία τους, θα κάνουν και την αντίστοιχη προπόνηση. Κάποιοι από αυτούς, οι μικρότεροι, θα παραμείνουν στις κλειστές εγκαταστάσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα βγουν στη λίμνη. Με τις οδηγίες του προπονητή οι αθλητές μεταφέρουν τις κωπηλατικές λέμβους στη λίμνη και προετοιμάζονται να ξεκινήσουν. Είναι μία σχετικά χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο οι κινήσεις τους είναι συγχρονισμένες και σταθερές. Εκτός των άλλων, στο νερό μεταφέρουν και ένα πολύ εντυπωσιακό, μεγάλο σκάφος, την οκτάκωπο, στην οποία επιβαίνουν οι 8 αθλητές και ο πηδαλιούχος.

Η προβλήτα από την οποία βάζουν τα σκάφη στο νερό, σε λίγο έχει μόνο τα παπούτσια των αθλητών, οι οποίοι έχουν ξεχυθεί στη λίμνη. Ο προπονητής τους, ακολουθεί με ένα μικρό φουσκωτό, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες. Μέσα σε αυτό και ο φωτογράφος μας ο οποίος θέλει να έχει λήψεις πάνω στη δράση των αθλητών. Ο χρόνος περνά και η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα που αναπτύσσουν με τα κωπηλατικά σκάφη είναι μεγάλη. Περιμένοντας την επιστροφή τους από το νερό, ο Παναγιώτης Μητρούδης, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς με ξεναγεί στον εσωτερικό χώρο του ομίλου.

Τα μετάλλια και η σημασία της κωπηλασίας

Εκείνη την ώρα τα μικρότερα παιδιά, κάνουν τη δική τους προπόνηση. Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας βρίσκεται μία πισίνα η οποία έχει ένα στατικό σκάφος μέσα στο οποίο οι νεαροί αθλητές, μαθαίνουν να κωπηλατούν. Κάποιοι άλλοι τριγύρω κάνουν άλλες ασκήσεις με τα όργανα γυμναστικής. Σε περίοπτη θέση βρίσκονται και οι προθήκες με τα δεκάδες μετάλλια και διακρίσεις του ομίλου. «Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς, έχει μεγάλες διακρίσεις και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία» σημειώνει ο κ. Μητρούδης, ο οποίος σε κάποια σημεία της συζήτησής μας αναφέρεται και στις δυσκολίες, στην έλλειψη κονδυλίων, αλλά και οργάνωσης. Παράλληλα, μέσα από τη δική του εμπειρία, μιλάει για αυτό που αποκομίζει κάθε παιδί που θα βρεθεί εδώ στην εφηβική και μετεφηβική του ηλικία. «Όσα χρόνια και αν περάσουν, αυτό που συμβαίνει εδώ θα σε ακολουθεί. Μπορεί οι συνθήκες της ζωής να αλλάξουν, μπορεί να βρεθείς μακριά, ωστόσο η κοινή συνισταμένη θα σε ενώνει για πάντα με αυτούς τους ανθρώπους, με αυτή την πόλη».

Κάθε σπίτι και ένας αθλητής

Η αλήθεια είναι ότι τις ημέρες που με αφορμή το δημοσιογραφικό αυτό ταξίδι, μείναμε στην πόλη, διαπίστωσα ότι σε κάθε παρέα, σε κάθε οικογένεια, υπάρχει κάποιος, ή μπορεί και περισσότεροι του ενός, που έχουν σχέση με την κωπηλασία. Είναι πραγματικά στο dna της ίδιας της πόλης η ενασχόληση με την κωπηλασία. Σχεδόν κάθε παιδί, εκεί μετά τα 11 ή 12 έτη του, θα βρεθεί να δοκιμάσει το νερό, και την εμπειρία της κωπηλασίας. Κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι όχι. Όλοι όμως μιλούν για αυτό το άθλημα με αγάπη, σαν κάτι πραγματικό δικό τους. Η κωπηλασία στην Καστοριά έχει μια ιδιαίτερη και πλούσια ιστορία, αντικατοπτρίζοντας την στενή σχέση μεταξύ της πόλης και της λίμνης της. Η λίμνη της Καστοριάς, με τη φυσική της ομορφιά, προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για την κωπηλασία και έχει γίνει ένας τόπος που προσελκύει αθλητές και ομάδες από όλο τον κόσμο. Εκτός από τα πανελλήνια αγωνίσματα, διεξάγονται και διεθνείς αγώνες κωπηλασίας, ενισχύοντας τη φήμη της περιοχής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τον προπονητή

Η ώρα έχει περάσει, η προπόνηση έχει ολοκληρωθεί και συζητάμε με τον προπονητή αυτή τη φορά, τον Αναστάσιο Λαπίκωφ. «Οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους εδώ, και πολλοί από αυτούς ήταν και οι ίδιοι εδώ. Εδώ έκαναν φιλίες, γνωριμίες μίας ζωής. Στέλνοντας τα παιδιά τους εδώ, ξέρουν ακριβώς τι έχουν να περιμένουν, ξέρουν τις συγκινήσεις, τις δυσκολίες αλλά και την επιμονή του απαιτείται». Μιλάμε και εκείνη την ώρα πλησιάζει η Δήμητρα Παπαϊωάννου, η Καστοριανή κωπηλάτης, η οποία βγήκε δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων το οποίο έγινε στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι. Είναι ένα κορίτσι χαρούμενο, σβέλτο και την ίδια στιγμή εντάσσεται στην ομάδα με τις συναθλήτριές της, βιώνοντας την ουσία του αθλητισμού.

Πράγματι, μείναμε πολλές ώρες σε αυτό το χώρο. Και θα μέναμε και άλλες αν δεν είχαμε συνέχεια στο πρόγραμμα μας. Είναι η αίσθηση ότι εδώ γίνεται κάτι πολύ ποιοτικό, είναι κάτι πολύ ζωντανό, που δίνει ώθηση στην ίδια τη ζωή. Η καθαρότητα στο βλέμμα αυτών των παιδιών, τα μεταξύ τους πειράγματα, και την ίδια στιγμή η προσήλωσή τους στις ανάγκες της προπόνησης. Ο αθλητισμός, εκτός όλων των άλλων, δημιουργεί ανθρώπους ώριμους και ικανούς να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Ο αθλητισμός, αν δεν υπήρχε μάλλον θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Πάνος Ζήζος δίνει νέα οπτική σε σχολεία και αρχοντικά της Καστοριάς

Επταχώρι Καστοριάς: Ένα χωριό στα ορεινά περάσματα Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

Βεγορίτιδα-Καστοριά: Μια διαδρομή με αυτοκίνητο ανάμεσα σε τέσσερις λίμνες