Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη περιμένουν τα Χριστούγεννα (και) για στολίσουν οι ίδιοι το σπίτι τους ή για να απολαύσουν τις πόλεις τους στολισμένες, στο νησί που έχει το όνομα της μεγάλης γιορτής είναι το φυσικό περιβάλλον, το πραγματικό στολίδι που κλέβει την παράσταση.

33

Το Νησί των Χριστουγέννων λοιπόν. Τι είναι και που βρίσκεται; Είναι μια εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό, πολύ κοντινότερα στα νησιά της Ινδονησίας παρά στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας. Το όνομα του, όπως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, το πήρε επειδή ανακαλύφθηκε την μέρα των Χριστουγέννων από τον William Mynors το 1643. Όμως δεν αποικήθηκε πριν τα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα έχει περίπου 1400 κατοίκους.

Η μετανάστευση των κόκκινων καβουριών-Ένα θαύμα της φύσης

Αν και το κλίμα του είναι τροπικό, άρα δεν θυμίζει Χριστούγεννα τουλάχιστον στους κατοίκους του βορείου ημισφαιρίου, τα χρώματα που κυριαρχούν στο νησί είναι τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα. Το πράσινο (του χριστουγεννιάτικου δέντρου) και το κόκκινο (του Άγιου Βασίλη). Το πράσινο γιατί το νησί είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο τροπικό δάσος, το ίδιο ισχύει και για τη θάλασσα που το περιβάλλει με τη θαλάσσια χλωρίδα να οργιάζει. Όσον αφορά το κόκκινο; Αυτό προέρχεται από την μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν του νησιού. Η οποία είναι τα τεράστια κόκκινα καβούρια.

Κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, εκατομμύρια καβούρια μεταναστεύουν από το νησί στον ωκεανό, για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν.

Το θέαμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με τα καβούρια να εγκαταλείπουν τα δάση και να γεμίζουν τους δρόμους τις παραλίες και τα βράχια του νησιού ενώ κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το νησί αυτή την περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο βετεράνος παρουσιαστής και φυσιολάτρης Sir Nτέιβιντ Ατένμπορο έχει χαρακτηρίσει τη μετανάστευση των καβουριών ως μία από τις ομορφότερες τηλεοπτικές του στιγμές.

Το πουλί με τον «σάκο του Άγιου Βασίλη» και τα θαλάσσια «χριστουγεννιάτικα φωτάκια»

Ένα άλλο σύμβολο του νησιού τα πουλιά-φρεγάτες. Αν κάποιος τύχει και βρεθεί στο νησί των Χριστουγέννων την περίοδο των εορτών ή λίγο μετά, μπορεί να δει τα αρσενικά πουλιά με τον κόκκινο μάρσιππο που μοιάζει με τον σάκο του Άγιου Βασίλη ο οποίος φουσκώνει για να προσελκύσει τα θηλυκά. Η περίοδος ζευγαρώματος έχει μόλις ξεκινήσει.

Αν κάποιος θέλει να απολαύσει τα «χριστουγεννιάτικα φωτάκια» του νησιού πρέπει να γνωρίζει κατάδυση ώστε να επισκεφθεί το Thundercliff Cave. Mία θαλάσσια σπηλιά με έναν τεράστιο θόλο με εκπληκτικούς σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Εδώ μέσα στο σκοτάδι της σπηλιάς, μικρά ψάρια που φωσφορίζουν, ανοιγοκλείνουν τα «φώτα» τους και δημιουργούν χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο νερό.

Χριστουγεννιάτικο μπάρμπεκιου στην παραλία

Αν και έχει μόλις 1400 κατοίκους, το νησί είναι πολυπολιτισμικό και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά διαφορετικά ethnic φεστιβάλ που γίνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πλέον, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κινέζοι, ακολουθούμενοι από Αυστραλούς ευρωπαϊκής καταγωγής και Μαλασιανούς. Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού έχουν αυστραλιανή υπηκοότητα.

Πώς όμως περνούν τα Χριστούγεννα;

Στο νότιο ημισφαίριο αυτή τη στιγμή είναι καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει πως σε καθημερινή βάση η θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Επομένως δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι κάτοικοι του νησιού γεμίζουν τις παραλίες για ένα χριστουγεννιάτικο μπάρμπεκιου που συνδυάζεται με κολύμπι, αρκετοί από αυτούς με σκούφους και μαγιό, αμφίεση που παραπέμπει στον Άγιο Βασίλη. Όπως και η υπόλοιπη αυστραλιανή επικράτεια αυτή τη στιγμή το νησί είναι κλειστό για τους τουρίστες. Ελπίζουμε τα Χριστούγεννα του 2022 όσοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι να τα καταφέρουν.