Ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα των New York Times για τα vegan ταξίδια. 

17

To άρθρο έχει τίτλο «Το vegan ταξίδι δεν ανήκει πια στο περιθώριο» και lead «Από το Μεξικό μέχρι την Ελλάδα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι εκδρομές με επίκεντρο τη φύση πολλαπλασιάζονται».

Το Koukoumi Hotel της Μυκόνου αναφέρεται ως παράδειγμα ξενοδοχείου που δεν προσφέρει μόνο ένα vegan μενού αλλά μια ολοκληρωμένη (vegan) εμπειρία. «Άνοιξε τις πύλες του το 2020 και διαθέτει ένα vegan εστιατόριο, ένα spa στο οποίο χρησιμοποιούνται μόνο φυτικής προέλευσης έλαια για μασάζ καθώς και δωμάτια στα οποία υπάρχουν vegan στρώματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ίνες καρύδας».

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Γεωργία Κοντιζά, σε συνέντευξή της στο Travel.gr, είχε μιλήσει εκτενώς για τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το Koukoumi:

«Η vegan συνείδηση είναι τρόπος ζωής και όχι “τρόπος διατροφής”. Σχετίζεται με την ηθική, την υγεία, το περιβάλλον αλλά και τη γενικότερη στάση ζωής που ακολουθεί κανείς. Από την άλλη πλευρά, η σημασία της βιωσιμότητας σχετίζεται με το να θέλει κανείς να είναι μέρος ενός καλύτερου πλανήτη, πιο βιώσιμου. Σα να προσπαθείς να δημιουργήσεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η στροφή του κόσμου σε πιο υγιεινές επιλογές παράλληλα με μια αυξημένη οικολογική συνείδηση».

Στη συνέχεια της συνέντευξης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο Koukoumi, ο vegan επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στο φυσικό του περιβάλλον, ενώ ο καθένας από εμάς μπορεί να δοκιμάσει και να απολαύσει μία εναλλακτική πρόταση ζωής. Ο φιλοξενούμενος αφήνει τις έγνοιες του στην άκρη και απολαμβάνει μια εμπειρία που βασίζεται στην αρμονία και τις υγιεινές επιλογές. Σε αυτό το περιβάλλον θελήσαμε να φέρουμε μια ανάσα δροσιάς και ανανέωσης στη φιλοξενία, να δείξουμε την ανθρώπινη όψη του νησιού να αναδείξουμε την ανεπιτήδευτη ομορφιά του και να υποστηρίξουμε μια νέα φιλοσοφία ζωής. Μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή χωρίς να βλάπτουμε τον εαυτό μας, τη φύση ή τα ζώα. Η vegan φιλοσοφία εκφράζει για μας ό,τι ακριβώς αισθανόμαστε για το νησί. Σεβόμενοι τις αρχές της αυθεντικότητας, της απλότητας και της ισορροπίας προσφέρουμε ένα άψογο επίπεδο εξυπηρέτησης, επιτρέποντας στον επισκέπτη να αφήσει πίσω τις έγνοιες, να χαλαρώσει και να απολαύσει μια διαμονή που χαρακτηρίζεται από αρμονία και υγιεινές επιλογές» είχε πει χαρακτηριστικά η Γεωργία Κοντιζά. 

Το Koukoumi μπορεί να είναι μία μοναδική περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα, όμως, σύμφωνα με τους Νew York Times, αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας τάσης που κερδίζει συνεχώς έδαφος. 

«Όχι τηγανητές πατάτες για δείπνο»

Σε ένα κομμάτι του αφιερώματος που τιτλοφορείται «Όχι τηγανητές πατάτες για δείπνο» οι New York Times αναφέρονται ακριβώς στην όλο και μεγαλύτερη τάση των ταξιδιωτικών πρακτόρων να προσφέρουν εκδρομικά πακέτα για όσους vegan ταξιδιώτες δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν με το να “ψαχτούν” για κάθε τους γεύμα. «Τα πρακτορεία εξασφαλίζουν στους πελάτες τους πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον τρόπο διατροφής τους και ταυτόχρονα να φάνε καλά» γράφουν οι ΝΥ Times. Ως παράδειγμα επισημαίνεται το Responsible Travel το οποίο την περασμένη χρονιά πρόσθεσε περίπου 1.000 vegan-friendly εκδρομές ως μέρος της δέσμευσης του να έως το 2030 να έχει καταφέρει τα ταξίδια του «να μην βλάπτουν τα άγρια ζώα και τα οικοσυστήματα τους, αλλά αντίθετα να βοηθούν στην προστασία τους». 

Όπως αναφέρουν οι ΝΥ Times, πολλοί προορισμοί είναι πρόθυμοι να διατυμπανίσουν την αξιοπιστία τους ως βίγκαν. Το γραφείο τουρισμού της πολιτείας της Βιρτζίνια δήλωσε ότι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Virginia.org ξοδεύουν κατά μέσο όρο κάτι παραπάνω από 5 λεπτά σε vegan ή χορτοφαγικό περιεχόμενο του ιστότοπου, ενώ ο μέσος όρος παραμονής σε σελίδες του ιστότοπου που περιέχουν γενικού χαρακτήρα ταξιδιωτικές πληροφορίες δεν ξεπερνά τα 2 λεπτά. 

Άλλο παράδειγμα είναι η Expo 2020 στο Ντουμπάι η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Από τις 30 Ιανουαρίου θα φιλοξενήσει αυτό που η ίδια ονομάζει «το πρώτο vegan φεστιβάλ φαγητού της Μέσης Ανατολής». 

Πολλές μεγάλες πόλεις είναι εδώ και καιρό vegan καταφύγια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το Λονδίνο, το οποίο σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα Happycow, η οποία ασχολείται με τη vegan γαστρονομία είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο σε αυτό τον τομέα έχοντας πάνω από 150 vegan εστιατόρια. Ακολουθείται από τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Λος Άντζελες και το Τόροντο. 

Αλλά το να ταξιδεύει κανείς ως vegan γίνεται ευκολότερο και σε μικρότερα μέρη. Για παράδειγμα, στο Τελ Αβίβ, η εταιρεία Eager Tourist προσφέρει vegan γαστρονομικές εκδρομές που περιλαμβάνουν επισκέψεις σε αγορές, παραγωγούς και εστιατόρια ήδη από το 2019. «Για να είμαι ειλικρινής είναι πιο ενδιαφέρον από μία μη vegan εκδρομή» λέει ο Ross Βelfer, Αμερικανός που ζει στο Ισραήλ και είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών της εταιρείας. «Το τι μπορούν να κάνουν οι Ισραηλινοί με ένα λαχανικό είναι μάλλον κάτι ασύλληπτο, κατά την ταπεινή μου γνώμη».

Διαβάστε ακόμα:

Cats & Monsters: Είναι το πρώτο vegan παγωτατζίδικο της Αθήνας και είναι νόστιμο

Το πρώτο και μοναδικό vegan ξενοδοχείο στην καρδιά της Μυκόνου

Ένα ξενοδοχείο πραγματικά «πράσινο», με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα