Η καθηλωτική ομορφιά της ηπειρωτικής φύσης είναι παντού γύρω σου. Σε αναζωογονεί, σε συνεπαίρνει, σου προκαλεί δέος. Περικυκλώνει τη γραφική κωμόπολη της Κόνιτσας και δημιουργεί ένα ξεχωριστό οικοσύστημα ανάμεσα στις επιβλητικές βουνοκορφές της Πίνδου και τον εντυπωσιακό Αώο. Και κυρίως σε προσκαλεί να περπατήσεις σε δασικά μονοπάτια, να εξερευνήσεις χαράδρες, να αναρριχηθείς σε πλαγιές, να ακολουθήσεις τη ροή του ποταμού και να αναμετρηθείς μαζί της, ακόμη και να κολυμπήσεις στα καθαρά νερά του.

19

Ο Αώος, το μοναδικό ποτάμι ελευθέρας ροής στην Ευρώπη, είναι ο απόλυτος βασιλιάς που κυριαρχεί στο βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων. Η καταλυτική του παρουσία ανάμεσα στα υψίπεδα του Μετσόβου όπου σχηματίζεται και στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής όπου εκβάλλει, χαρίζει μοναδικές εικόνες και ξεχωριστές εμπειρίες. Δικαίως, θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για φυσιολάτρες, όσους αγαπούν τα extreme sports και όσους αναζητούν μια γερή δόση αδρεναλίνης στην επαφή τους με τη φύση. Και η περιοχή της Κόνιτσας θεωρείται ιδανική αφετηρία για κάθε είδους δραστηριότητα στον Αώο, αφού το ποτάμι κυλά κυριολεκτικά δίπλα στα χαμηλότερα σπίτια της πόλης, πριν ενωθεί με τον παραπόταμό του Βοϊδομάτη στην κοιλάδα του Μπουραζανίου.

Ακολουθώντας τη Via Ferrata

Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν μια δραστηριότητα μέτριας δυσκολίας, που συνδυάζει την ευχαρίστηση της πεζοπορίας και της αναρρίχησης πλάι στο ποτάμι με τη συναρπαστική αίσθηση ότι σχεδόν ακροβατείς πάνω από τη χαράδρα του Αώου, θα δουν τη Via Ferrata ως το τέλειο extreme sport. Κυριολεκτικά, ο ιταλικός όρος σημαίνει «Ο δρόμος του σιδήρου» και αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής, τα συρματόσχοινα και τα σιδερένια σκαλοπάτια, που βοηθούν να ολοκληρώσεις μια διαδρομή με αρκετή κλίση σε κάποια σημεία, διασχίζοντας δυο γέφυρες, σε ύψος ως και 35 μέτρα πάνω από το ποτάμι.

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εμπειρία αντενδείκνυται για όσους έχουν υψοφοβία ή ακροφοβία, αλλά κατά τα άλλα πέρα από μετρίου επιπέδου φυσική κατάσταση, το μόνο που απαιτείται είναι αθλητικά ρούχα και παπούτσια και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Αυτός παρέχεται από γραφεία που οργανώνουν outdoor activities και περιλαμβάνει κράνος, ζώνη μέσης, αποσβεστήρα ενέργειας, καραμπίνερ τύπου Κ, ενώ η διαδρομή ολοκληρώνεται μόνο με τη συνοδεία και την καθοδήγηση έμπειρου πιστοποιημένου οδηγού, ο οποίος θα σας εκπαιδεύσει επί τόπου στο πώς θα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια τον εξοπλισμό.

Η πανέμορφη διαδρομή ξεκινά από το περίφημο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας και ολοκληρώνεται στο ίδιο σημείο, με διαστήματα πεζοπορίας στο μαγευτικό τοπίο εκατέρωθεν του Αώου, με το όρος Τύμφη και την κορυφή Γκαμίλα στα νότια και το όρος Τραπεζίτσα στο βορρά. Η διάρκεια είναι 4-6 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, καθώς το πέρασμα κάθε γέφυρας γίνεται μόνο από ένα άτομο κάθε φορά. Το πρώτο κομμάτι της πεζοπορίας καταλήγει στην πρώτη γέφυρα, μήκους 7 μέτρων, που διασχίζει το ρέμα Γράβος. Από κει και πέρα η διαδρομή γίνεται πιο απαιτητική, περιλαμβάνοντας σιδερένια σκαλιά γαντζωμένα στην πλαγιά και κατηφορίζει ως το πιο θεαματικό σημείο: τη δεύτερη γέφυρα, θιβετιανού τύπου, μήκους 17 μέτρων όπου θα διασχίσετε τον Αώο 35 μέτρα πάνω από τα νερά του, βαδίζοντας πλήρως ασφαλισμένοι πάνω σε συρματόσχοινο.

Η πιο απαιτητική διαδρομή επιστροφής από την απέναντι όχθη του Αώου, περιλαμβάνει τους καλοκαιρινούς μήνες, στο τελευταίο κομμάτι της, την πολύ διασκεδαστική εμπειρία του περάσματος μέσα από το ποτάμι, όταν τα νερά δεν είναι κρύα κι η στάθμη τους είναι πολύ χαμηλή. Από φέτος προστέθηκε και μία δεύτερη διαδρομή Via Ferrata αναρριχητικής φύσης στην Τραπεζίτσα, ξεκινώντας και πάλι δίπλα από τη γέφυρα της Κόνιτσας και ανεβαίνοντας ως την τοποθεσία του ενετικού κάστρου της πόλης.

River Trekking και δίψα για περιπέτεια στο νερό

Καλή διάθεση και καλός καιρός είναι τα μόνα που απαιτούνται για αυτή την πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα, μια περιπέτεια με την οποία πραγματικά ζεις το ποτάμι εκ των έσω και εξοικειώνεσαι με το πλούσιο οικοσύστημά του. Αν βρεθείτε στην Κόνιτσα την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου, και θέλετε να ζήσετε την εμπειρία του Αώου στο έπακρο, φροντίστε να κλείσετε θέση σε ένα από τα ολιγομελή γκρουπ για river trekking, εμπειρία κατά την οποία θα διασχίσετε πολλά σημεία του ποταμού και της όχθης του, πότε περπατώντας και πότε κολυμπώντας στα γάργαρα νερά του.

Οι συμμετέχοντες που πρέπει να είναι άνω των 13 ετών θα χρειαστεί να απευθυνθούν και εδώ σε κάποιο από τα εξειδικευμένα γραφεία που κυριολεκτικά αναλαμβάνουν τα πάντα. Την προηγούμενη μέρα γίνεται πρόβα στον εξοπλισμό που περιλαμβάνει κράνος, σωσίβιο και ολόσωμη στολή neopren 4mm, κάλτσες από το ίδιο υλικό, αντιανεμικό μπουφάν, ειδικά μποτάκια, πλήρως στεγανό σακίδιο για τα προσωπικά σας είδη και στεγανό βαρελάκι με σνακ – φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα, ενεργειακό τζελ, ξηροί καρποί – που καλύπτει τις θερμιδικές σας ανάγκες για όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας (υπολογίστε τουλάχιστον 6 ώρες για μικρά γκρουπ 4-5 ατόμων, 8 ώρες για μεγαλύτερα).

Οι έμπειροι οδηγοί της Mountain Vein που εμείς εμπιστευτήκαμε για τις δραστηριότητες του Αώου, μεταφέρουν τα γκρουπ για river trekking με δικό τους όχημα στα δασωμένα της Τραπεζίτσας στη θέση Πριόνια κι από εκεί ακολουθεί ήπια πεζοπορία 30΄- 45΄σε κατηφορικό μονοπάτι ως το σημείο Ντρόχαλο. Φθάνοντας στις όχθες του ποταμού κι αφού το γκρουπ φορέσει τον εξοπλισμό του, ακολουθεί ενημέρωση για το πώς κινείται κανείς στις όχθες του ποταμού αλλά και πώς κολυμπά σε αυτόν.

Σε αυτό το σημείο ξεκινά η χαράδρα του Αώου, το ποτάμι στενεύει και καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατεβαίνει η στάθμη του νερού, γίνεται με απόλυτη ασφάλεια η πρώτη βουτιά. Ακόμα και οι πιο διστακτικοί βρίσκουν απίστευτα διασκεδαστική την όλη εμπειρία που θυμίζει waterpark. Σε άλλα σημεία περπατάς μέσα στο νερό, σε άλλα κολυμπάς σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλού σκαρφαλώνεις σε κάποια βράχια, αλλού πεζοπορείς στις όχθες του ποταμού, ενώ εκτός από το σωσίβιο και τη στολή που δίνουν επιπλέον άνωση, υπάρχει πάντα η επίβλεψη των εκπαιδευμένων οδηγών: ένας για γκρουπ έως 6 άτομα και απαραιτήτως δύο για 7 και περισσότερους συμμετέχοντες.

Το 70% της δραστηριότητας γίνεται μέσα στο νερό και καθώς απολαμβάνεις το ξέγνοιαστο μπάνιο στις μεγάλες πισίνες με τα πεντακάθαρα νερά, κυκλωμένος από κατακόρυφες πλαγιές ύψους εκατοντάδων μέτρων και θεόρατα βράχια σμιλεμένα και σφηνωμένα από την δύναμη του νερού, νιώθεις το μεγαλείο του Αώου να σε συνεπαίρνει. Ούτε που θα καταλάβετε πώς θα περάσουν περίπου 5 ώρες μέσα στην χαράδρα ως το σημείο τερματισμού, από το οποίο 45′ λεπτά περπάτημα σε χωματόδρομο σας φέρνει πάλι εκεί που σας άφησε το αυτοκίνητο.

Από φέτος στην Κόνιτσα και χιονορακέτες

Μια καινούργια εμπειρία περιμένει τους λάτρεις της πεζοπορίας και του χιονισμένου τοπίου, που θα βρεθούν το χειμώνα αυτό στην Κόνιτσα. Εδώ, η δραστηριότητα είναι η χειμερινή πεζοπορία στις χιονισμένες πλαγιές και δεν αφορά άμεσα το ποτάμι – ο Αώος σας συντροφεύει με τη μαγευτική θέα του, ανάλογα με τη διαδρομή. Μέσα στην καρδιά της Πίνδου, στο καταφύγιο Αστράκας, στα βοσκοτόπια, στην Δρακόλιμνη του Σμόλικα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα του Γράμμου και στα αλπικά πεδία της Τύμφης, όσοι αγαπούν το χιόνι θα ενθουσιαστούν διαπιστώνοντας πόσο ευκολότερη και πιο γρήγορη γίνεται η πεζοπορία με τις χιονορακέτες – snowshoes.

Η χιονορακέτα, ένα ειδικό χιονοπέδιλο μήκους 60 εκ. και πλάτους 30 εκ., επιτρέπει ξεκούραστη κίνηση σε βαθιά χιόνια, σε διαδρομές που, ανάλογα με τις δυνατότητες των συμμετεχόντων, διαρκούν από 2 έως 8 ώρες, ακόμη και 2 μέρες για όσους επιθυμούν διανυκτέρευση σε κάποιο καταφύγιο της περιοχής. Η Mountain Vein, η μόνη εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία στην περιοχή της Κόνιτσας, θα φροντίσει να σας εφοδιάσει με ένα ζευγάρι χιονορακέτες, ένα ζεύγος μπατόν, σακίδιο και το κατάλληλο σνακ και φυσικά να συνοδεύσει τους ενδιαφερόμενους, καθοδηγώντας τους καθ΄ όλη τη διαδρομή.

Είτε επιλέξετε κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες, είτε ακόμη τις συνδυάσετε με άλλα δημοφιλή extreme sports που διοργανώνονται στον Αώο rafting ή kayak – ακόμη και mountain biking από αυτή την άνοιξη στην κοιλάδα του και στους πρόποδες της Τραπεζίτσας, το βέβαιο είναι ότι θα ζήσετε εμπειρίες τόσο μοναδικές και δυνατές, που η φύση και οι πλαγιές του ορεινού όγκου της βόρειας Πίνδου και φυσικά ο ίδιος ο Αώος, θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στο φυσικό σας περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις προτεινόμενες δραστηριότητες απευθυνθείτε στoυς εκπροσώπους της Mountain Vein: Αλέξανδρος Νικολόπουλος – Πρωταθλητής kayak slalom άγριων νερών και Κώστας Νικολόπουλος – Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Κόνιτσας, Tηλ. 6947 408953.

Διαβάστε ακόμα:

Μαστοροχώρια Κόνιτσας: Οδοιπορικό στα πανέμορφα χωριά των Ηπειρωτών μαστόρων

Κόνιτσα: Οι εμπειρίες στη δραστήρια κωμόπολη-προορισμό για όλο τον χρόνο

Ταξιδεύοντας στις πλαγιές του Σμόλικα: Ψηλές κορυφές, πυκνά δάση και μισοεξαφανισμένα χωριά