Είναι όμορφα αλλά και νόστιμα. Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μπορείτε όμως να τα ανακαλύψετε και μόνοι σας κάνοντας οργανωμένες πεζοπορίες μέσα στο δάσος και έτσι να απολαύσετε πιο σπάνια είδη.

22

Αυτός ο γευστικότατος μύκητας είναι εξαιρετικά σημαντικός για το οικοσύστημα αφού συμμετέχει στη διάσπαση της κυτταρίνης και της ξυλίνης. Για παράδειγμα, αποσυνθέτουν τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα μέσω ενζύμων τα οποία εκκρίνουν, χωρίς τα μανιτάρια, και τα βακτήρια, τα δάση θα θάβονταν μέσα στα φύλλα. Για να αναπτυχθούν θέλουν αρκετή υγρασία και συγκεκριμένες θερμοκρασίες, στη χώρα μας αυτές οι συνθήκες είναι κατάλληλες κυρίως το φθινόπωρο. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μπορούμε να βρούμε μανιτάρια μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Το να μαζέψει κάποιος μανιτάρια δεν είναι δύσκολο φυσικά καθώς φύονται πολλές φορές ακόμα και στις γλάστρες με τα λουλούδια μας. Το δύσκολο είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε ποια είναι τα βρώσιμα και ποια όχι. Για αυτό υπάρχουν ειδικοί, που γνωρίζουν καλά την τέχνη της συλλογής των μανιταριών και μαζί τους, συμμετέχοντας σε μια εξόρμηση, μπορείτε να τη μάθετε και εσείς. Να μάθετε δηλαδή τα χαρακτηριστικά των ακίνδυνων βρώσιμων μανιταριών σε σχέση με τα δηλητηριώδη, πως να τα συλλέγετε, πως να τα καθαρίζετε και πως να τα μαγειρεύετε.

Για το κυνήγι μανιταριών δεν θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό, ένα μαχαιράκι και ένα καλάθι είναι αρκετά. Διαλέξτε την περιοχή που σας αρέσει, κλείστε την εκδρομή σας και απολαύσετε μια διαφορετική εμπειρία. Στην Ελλάδα διοργανώνονται κυνήγια μανιταριών σε πολλές περιοχές, όπως οι παρακάτω.

Παύλιανη

Το πυκνό δάσος γύρω από την Παύλιανη στις πλαγιές της Οίτης κρύβει μέσα του πολλών ειδών μανιτάρια, θα τα ξετρυπώσετε σε ξέφωτα, λόχμες, ρίζες και κορμούς δέντρων και κάτω από φύλλα. Με οδηγό σας έναν έμπειρο γνώστη των άγριων μανιταριών θα περπατήσετε ανάμεσα στα έλατα και τις καρυδιές σε ένα άτυπο κυνήγι προσπαθώντας να ανακαλύψετε αυτούς τους θεσπέσιους μύκητες. Θα μάθετε να ξεχωρίζετε, ποια είναι τα βρώσιμα, ποια είναι τα πιο νόστιμα και ποια αυτά που δεν θα δίνατε ούτε στον εχθρό σας.

Αφού συλλέξετε τα καλύτερα, στη συνέχεια θα τα μαγειρέψετε με τους υπεύθυνους της ομάδας και θα τα δοκιμάσετε σε διάφορες εκδοχές. Όλες τις εποχές η Οίτη είναι γεμάτη μανιτάρια το φθινόπωρο και το χειμώνα αφθονούν οι βωλίτες, τα πλευρώτους και τα αγαρικά ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι οι κανθαρέλες, οι μορχέλες και τα μοσχομανίταρα ( xtremegreece.gr).

Εύβοια

Η Εύβοια είναι μια ακόμα περιοχή με αφθονία σε μανιτάρια. Από τα τέλη Σεπτέμβρίου μέχρι και τα τέλη Ιουνίου το ραντεβού δίνεται στις πλαγιές της Δίρφης όπου μαζί με τους καθοδηγητές θα μάθετε τα πάντα για τα μανιτάρια ενώ παράλληλα θα κάνετε και πεζοπορία ανάμεσα σε υπέροχη φύση. Στο τέλος φυσικά θα απολαύσετε τους καρπούς του κόπου σας καθώς ακολουθεί γεύμα από γευστικότατα πιάτα με πρώτη ύλη το μανιτάρι τα οποία μαγειρεύει σεφ με γνώσεις στην αγροτουριστική γαστρονομία (adventureevia.gr).

Μετέωρα

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών διοργανώνει ένα εξειδικευμένο κυνήγι μανιταριών το «Κυνήγι Τρούφας». Εδώ τη δύσκολη δουλειά για την ανεύρεση του σκορδάτου αυτού μύκητα την αναλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, εσείς απλά αναλαμβάνετε τη συλλογή τους μαθαίνοντας παράλληλα τα πάντα για τις τρούφες για τα είδη τους, τον τρόπο με τον οποίο φύονται, που «συχνάζουν» και τις χρήσεις τους.

Προφανώς και η εμπειρία δεν σταματά εκεί, ολοκληρώνεται με το μαγείρεμα μιας υπέροχης τρουφομακαρονάδας στην καρδιά του δάσους ( trufflehunting.net).

Γρεβενά

Όπως κάθε ορεινή περιοχή που περιβάλλεται από πυκνό δάσος έτσι και τα Γρεβενά έχουν παράδοση στη συλλογή μανιταριών και τα τελευταία αρκετά χρόνια έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα μανιτάρια όσο καμία άλλη ελληνική πόλη.

Για να καταλάβετε πόσο πολύ τα αγαπούν και εκτιμούν, μπήκαν στη διαδικασία να τα καταγράψουν και μέχρι στιγμής έχουν βρει περισσότερα από 2.500 είδη σε όλο τον νομό. Θα τα βρείτε κρυμμένα ψηλά στις βουνοπλαγιές ανάμεσα σε έλατα, πεύκα, δρυς, οξιές και σφενδάμια αλλά και πιο χαμηλά.

Στα Γρεβενά από τον Όρλιακα και τη Βαλια Κάλντα μέχρι τις όχθες του Αλιάκμονα και του Βενέτικου τα μανιτάρια αφθονούν. Ο Φώτης Παρασκευαϊδης ένα υπέροχο κυνήγι μανιταριών διοργανώνει στον ορεινό όγκο της Κρανιάς στο οποίο θα σας μεταφέρει όλες τις γνώσεις του και φυσικά μετά έπεται και δοκιμή (6948043660).

Πήλιο

Το Πήλιο είναι μια ακόμα περιοχή που είναι γεμάτη μανιτάρια και ενδείκνυται για μανιταροεξορμήσεις. Θα φορέσετε τα κατάλληλα παπούτσια και θα μπείτε μέσα στο δάσος σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια συνοδεία ειδικού για να συλλέξετε αμανίτες του καίσαρα, μαύρα πορτσίνι, μαύρες τρομπέτες και πολλά ακόμα αλλά και να μάθετε πως θα ξεχωρίζετε τα βρώσιμα από τα επικίνδυνα δηλητηριώδη μανιτάρια.

Στην Τσαγκαράδα ο ιδιοκτήτης του ξενώνα Αμανίτα, κ. Φιλάρετος Ψημμένος, διοργανώνει κυνήγι μανιταριών από το 2006 σε επισκέπτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η δράση απευθύνεται σε όσους διαμένουν στον ξενώνα και γίνονται κυρίως Σεπτέμβρη και Οκτώβρη (amanita.gr).

Ζαγόρι

Το Ζαγόρι, έχει και αυτό τα μανιτάρια του όπως τα βασιλομανίταρα, την τρούφα, την άγρια κανθαρέλλα και πολλά άλλα. Οπότε την επόμενη φορά που θα ανέβετε στα πανέμορφα ζαγοροχώρια αφιερώστε λίγο χρόνο στη μαγευτική του φύση μέσω ενός σαφάρι μανιταριών. Το ξενοδοχείο Aristi Mountain Resort στο χωριό Αρίστη διοργανώνει εξορμήσεις και στη συνέχεια δοκιμή αυτών που συλλέξατε. Αφορά στους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου και γίνεται κυρίως από την άνοιξη (aristi.eu).

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι ένας ακόμη προορισμός για συλλογή μανιταριών αφού εδώ μπορείτε να βρείτε πολλά είδη βρώσιμων μανιταριών αλλά και τρούφες. Πορτσίνι, red pine, χρυσές τρομπέτες και πολλά ακόμη είδη κρύβονται σε θάμνους και πευκοδάση τα οποία μπορείτε να συλλέξετε ακόμα και αρχές καλοκαιριού. Το ξενοδοχείο Aroma Dryos ( aromadryos.gr) διοργανώνει κατόπιν συνεννόησης εξορμήσεις για τους επισκέπτες του.

Ναυπακτία

Στην Άνω Χώρα το ξενοδοχείο Crystal Mountain Resort και ο μανιταρολόγος τους μπορούν να σας μυήσουν σε όλα τα μυστικά του πολύτιμου αυτού μύκητα.

Μπαίνοντας στο πανέμορφο δάσος που περιβάλλει το χωριό θα συλλέξετε λογής λογής μανιτάρια και επιστρέφοντας αφού μάθετε πως να τα καθαρίζετε, θα τα γευτείτε τηγανιτά ή ψητά τσουγκρίζοντας τα ποτήρια σας γεμάτα ντόπιο τσίπουρο crystalmountain.gr.

Γρεβενά: Πώς μια μικρή πόλη εξελίχθηκε σε κορυφαίο προορισμό των μανιταρόφιλων

Βοτανικό πάρκο Xανίων: Ένας παράδεισος για εκατοντάδες φυτά και ζώα

Καρυοβούνι: Στην γραφική «Αράχωβα» της Μεσσηνίας -Το χωριό λεγόταν έτσι ως το 1930