Η εποχή του καύσωνα πέρασε (ελπίζουμε οριστικά) και η πεζοπορία σε προορισμούς κοντά στην Αθήνα είναι μία εξαιρετική ιδέα για τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου.

24

Αν μάλιστα η πεζοπορία συνδέεται με ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα μιας άλλης εποχής ο προορισμός γίνεται ελκυστικότερος. Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηροδρόμου, ο οποίος συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα ολοκληρώθηκε πριν 125 χρόνια. Στην εποχή του ήταν ένα πρωτοποριακό τεχνικό έργο, το δύσβατο έδαφος και το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο κατέληγε, ήταν ανασταλτικοί παράγοντες για την κατασκευή του σιδηρόδρομου.

Για αυτό και επιλέχθηκε η τεχνική της οδόντωσης. Δηλαδή το τρένο «γατζώνεται» με τα κατάλληλα γρανάζια σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη κλίση του εδάφους. Επίσης, με εύρος γραμμής τα 75 εκατοστά είναι ένας από τους στενότερους σιδηροδρόμους του κόσμου.

Σήμερα ο οδοντωτός σιδηρόδρομος έχει χάσει προφανώς τον ρόλο του ως μεταφορικό μέσο, δίνει όμως πρόσθετη τουριστική αξία σε μια ούτως άλλως πανέμορφη περιοχή. Για να δημιουργηθεί η σιδηροδρομική γραμμή φτιάχτηκαν γέφυρες και τρυπήθηκαν σήραγγες. Οι τεχνίτες της εποχής έφτιαξαν έργα με ξύλα και πέτρα της περιοχής που όμως δένουν τόσο αρμονικά με το περιβάλλον που νομίζει πως υπήρχαν πάντα εκεί.

Το φαράγγι και το τρένο

Ο οδοντωτός διασχίσει το φαράγγι του Βουραϊκού. Και τι καλύτερο να συνδυάσει κανείς το «ρετρό» ταξίδι με το τρένο με την πεζοπορία στην υπέροχη φύση.

Το όνομα του ποταμού μνημονεύει τη Βούρα, σημαντική πόλη της αρχαιότητας, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Η εντυπωσιακή χαράδρα, την οποία έχει λαξεύσει ο ποταμός έχει μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων. Επιβλητικές ορθοπλαγιές, ορμητικοί καταρράκτες, εντυπωσιακά σπήλαια και πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Η κατάβαση του Βουραϊκού γίνεται κατά μήκος των γραμμών του οδοντωτού σιδηρόδρομου και έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Το μονοπάτι που έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους. Πρόκειται για την ίδια διαδρομή δίπλα στις γραμμές του τρένου που παλιά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής. Τα σιδηροδρομικά έργα έχουν κάνει ανετότερη και ομορφότερη την κατάβαση.

«Αρκεί να έχει κανείς μία ικανοποιητική φυσική κατάσταση για να μπορέσει να διασχίσει το φαράγγι» λέει ο Γιάννης Χουλιάρας ιδιοκτήτης της Trekking Hellas Αχαϊας, η οποία οργανώνει πεζοπορικές εκδρομές διάσχισης του φαραγγιού. «Η διαδρομή που κάνουμε εμείς, από τη Ζαχλωρού μέχρι τα Νιάματα είναι περίπου 15 χιλιόμετρα και αφορά το ομορφότερο κομμάτι των 22 χιλιομέτρων που είναι συνολικά». Σε αυτά τα 15 χιλιόμετρα ο πεζοπόρος θα δει πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση, σπήλαια με σταλαγμίτες και σταλακτίτες και καταρράκτες χειμάρρων, σε μία διαδρομή περίπου 4 ωρών».

Εδώ έχουν τη φωλιά τους σπάνια είδη αρπακτικών πουλιων όπως το όρνιο κι ο πετρίτης, ενώ στην περιοχή ζουν ελάχιστοι χρυσαετοί και σπιζαετοί. Στο ποτάμι ζουν νερόφιδα, πλήθη βατράχων, πέστροφες και άλλα ψάρια. Όλα αυτά αποτελούν τροφή για τη βίδρα, ένα απειλούμενο θηλαστικό που ζει επίσης εδώ, σε όλο και μικρότερους αριθμούς. «Είναι δυστυχώς αρκετά δύσκολο να δεις κάποια, ο αριθμός τους μειώνεται όλο και περισσότερο», λέει ο Γιάννης Νικολάου, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής που έχει διασχίσει αρκετές φορές το φαράγγι.

«Ακόμα και να μη δείτε βίδρες η διαδρομή σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.Δεν είναι μόνο η φύση. Ειναι και οι πανέμορφες στοές και εναέριες γέφυρες», λέει ο κ. Χουλιάρας.

Όπως είπαμε εδώ η φύση και η ανθρώπινη μαστοριά συνεργάστηκαν και έφτιαξαν ένα αριστούργημα. Καθώς εξελίσσεται η κατάβαση σας στο φαράγγι αρκετές φορές θα πετύχετε και το τρενάκι που εκτελεί τα δρομολόγια του. Φροντίστε απλά να έχετε ενημερωθεί για τα δρομολόγια του, ώστε να το αποφύγετε όταν διασχίζετε κάποια στοά ή γέφυρα. Και βέβαια κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε πάντα να σταματήσετε για πικ-νικ μέσα στη φύση.

Το μονοπάτι είναι ανοιχτό όλο το χρόνο εκτός από περιπτώσεις έκτακτων καιρικών συνθηκών. Κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γίνεται το πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού όπου συμμετέχουν εκατοντάδες ορειβάτες και  πεζοπόροι, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η διάσχιση στο Φαράγγι του Βουραϊκού διαρκεί περίπου 6 ώρες, αλλά Αποτελεί αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή εμπειρία για πεζοπόρους. Οι περισσότεροι προφανώς προτιμούν την κατάβαση και όχι την ανάβαση με την φορά του Οδοντωτού που είναι πολύ πιο απαιτητική λόγω της μεγάλης κλίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία της πεζοπορίας και της σιδηροδρομικής διαδρομής θα σας μείνει αξέχαστη. Αξίζει να τη βάλετε στα επόμενα εκδρομικά σας σχέδια.

Τι να πάρετε μαζί σας

  • Παπούτσια ορειβατικά, για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού.
  • Ένα ζευγάρι μπατόν για την πεζοπορία για μικρότερη καταπόνηση των γονάτων σας (προαιρετικά)
  • Ένα backpack για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε όπως φαγητό, ρούχα κλπ.
  • Φωτογραφική μηχανή (προαιρετικά)
  • Ρούχα ανάλογα της εποχής που θα επισκεφθείτε το φαράγγι. Επαφή με το νερό δεν υπάρχει, οπότε δεν χρειάζεστε κάτι αδιάβροχο.

Εxtra tips

Αν σε κάποιο σημείο υπάρχει έντονη κούραση και δεν μπορείτε να συνεχίσετε υπάρχει πάντα η επιλογή στην επόμενη στάση να πάρετε το τρένο που θα σας επιστρέψει στο Διακοπτό.

Μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά το εισιτήριο για το τρένο και ίσως λίγο νωρίτερα καθώς τα εισιτήρια ειδικά τα Σ/Κ και τις πρωινές ώρες εξαντλούνται γρήγορα.

Μπορείτε ακόμη να δείτε από πριν τα δρομολόγια και τις στάσεις εντός του φαραγγιού για να έχετε μια γενικότερη εικόνα.

Oργανώστε την πεζοπορική εκδρομή σας:

Trekking Hellas Αχαΐας

Xtreme Greece

Πού να μείνετε:

Ξενώνας Ωριάς

Kalavryta Canyon

Ξενοδοχείο Κύναιθα

Για δρομολόγια και εισιτήρια:

tickets.trainose.gr/dromologia/