Ο ήπιος καιρός της Αττικής τον χειμώνα την κάνει ένα εξαιρετικό μέρος για όσους κατοίκους της θέλουν να πεζοπορήσουν αλλά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από το σπίτι τους.

18

Μία περίοδο όπου ο καθαρός αέρας και η άσκηση είναι πιο απαραίτητα από ποτέ, το περπάτημα στη φύση είναι ίσως ο καλύτερος και σίγουρα ο οικονομικότερος τρόπος για να κάνετε και τα δύο.

Είτε είστε έμπειροι πεζοπόροι, είτε κάνετε τα πρώτα σας βήματα, είτε θέλετε να περπατήσετε με παρέα, είτε θέλετε να διοργανώσετε ένα οικογενειακό πικ-νικ, η Αττική έχει και τα βουνά, και τα δάση και τα τοπία που θα σας κάνουν να πιστέψετε πως έχετε απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Εκεί ψηλά στον Υμηττό

Ο Υμηττός είναι μάλλον το πιο «φιλικό» βουνό για τον αρχάριο πεζοπόρο και αυτό που είναι πιο εύκολα προσβάσιμο στον κάτοικο του κέντρου της Αθήνας. Πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Σύνταγμα θα είστε ήδη στους πρόποδες του βουνού με τον μεγάλο όγκο και τα, πάνω από 150 χιλιόμετρα, σηματοδοτημένων μονοπατιών σε καλή κατάσταση. Και είναι σε καλή κατάσταση γιατί ακριβώς τα συντηρούν με φυσικό τρόπο -με τη συνεχή χρήση τους δηλαδή- οι εκατοντάδες πεζοπόροι, δρομείς και ποδηλάτες που γεμίζουν το βουνό τα Σαββατοκύριακα που το επιτρέπει ο καιρός. Υπάρχουν διαδρομές για όλα τα γούστα και όλα τα επίπεδα.

Μία εύκολη και δημοφιλής διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από τη Μονή Καισαριανής και καταλήγει στο αναψυκτήριο του δήμου στη θέση Καλοπούλα. Διαρκεί περίπου μία ώρα και αν την επιλέξετε καλό θα ήταν να έχετε πάρει μαζί σας και προμήθειες ώστε να οργανώσετε πικνίκ, καθώς εκεί υπάρχουν ξύλινα τραπέζια και άφθονος ανοιχτός χώρος για να παίξουν τα παιδιά. Διαφορετικά, επιλέξτε νόστιμα πιάτα από το μενού του αναψυκτηρίου (όταν είναι ανοιχτό). Αν σας γοητεύουν τα αρχαία -πάλι με αφετηρία τη Μονή Καισαριανής- κατευθυνθείτε προς το αρχαίο λατομείο Κουτάλα. Εκεί υπάρχει και ένα δρακόσπιτο, ίσως το μοναδικό στην Αττική.

Εκτός από τους εύκολους όμορφους περιπάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αφετηρία ή τερματισμό το Μοναστήρι της Καισαριανής υπάρχουν φυσικά και μεγάλες διαδρομές για δεινούς πεζοπόρους. Όπως το περίφημο μονοπάτι 10 που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και καταλήγει στην Τερψιθέα. Μία διαδρομή 16 χιλιομέτρων για την οποία πρέπει να προετοιμαστείτε και να έχετε μαζί αρκετό νερό και τον υπόλοιπο εξοπλισμό, όπως θα κάνατε σε ένα μεγάλο βουνό της Ελλάδας. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε τη Σπηλιά της Νυχτερίδας, το όνομα της είναι σαφές από που προέρχεται. Ενώ αργότερα θα δείτε την Τρύπια Σπηλιά. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για σπηλιά αλλά για μία φυσική καμάρα ή γέφυρα από βράχο. Όμως το πιο διάσημο σπήλαιο της περιοχής βρίσκεται στην άλλη πλευρά του βουνού και είναι το σπήλαιο της Παιανίας, το Κουτούκι.

Λίμνη Μαραθώνα: Moναδική θέα και υπέροχα μονοπάτια

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου έχουν βρεθεί εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες και έχουν κολυμπήσει στην παραλία του Μαραθώνα ή στον Σχοινιά.

Λιγότερο γνωστό είναι πως η περιοχή είναι ιδανική και για άνετη, χειμωνιάτικη πεζοπορία. Η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα που δημιουργήθηκε από το φράγμα του Μαραθώνα που στέκει στη θέση του από το 1929 για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της πρωτεύουσας είναι μάλλον το σημείο της Αττικής όπου περισσότερο από κάθε άλλο θα ξεχάσετε πως βρίσκεστε στην Αττική.

Λίγοι ξέρουν πως κοντά στο κορυφαίο για την εποχή του τεχνικό έργο βρίσκεται ένα εκτεταμένο δίκτυο με μονοπάτια και χωματόδρομους, κάθε δυσκολίας, τα οποία σας προκαλούν να εξερευνήσετε την περιοχή. Μία πολύ όμορφη διαδρομή είναι η κυκλική πορεία γύρω από τη λίμνη, περίπου 8 χιλιομέτρων. Εκεί θα συναντήσετε μερικά όχι διάσημα αλλά σημαντικά αξιοθέατα. Τέτοια είναι τα Ρωμαϊκά Λουτρά , το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνας (πρόκειται για πιστό αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων ο οποίος βρίσκεται στους Δελφούς), το σπήλαιο Πανός (ή Οινόη 2), με τους παιχνιδιάρικους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Η διαδρομή σας συνεχίζεται μέσα στο φαράγγι της Οινόης, ανάμεσα σε ρυάκια και πλατάνια. Η κατάληξη είναι μάλλον το πιο όμορφο κομμάτι. Θα βρεθείτε σε μία πλευρά του φράγματος με υπέροχη πανοραμική θέα σε όλη τη Λίμνη. Επιλέξτε να επισκεφθείτε την περιοχή μία ηλιόλουστη μέρα.

Μες στης Πεντέλης τα βουνά

Το βουνό της Πεντέλης είναι από τους ταλαιπωρημένους λόγω πυρκαγιών τόπους της Αττικής, όμως διατηρεί την ομορφιά του και προσφέρει ακόμα συναρπαστικές «πράσινες» εμπειρίες στον πεζοπόρο κάθε επιπέδου.

Μία εύκολη διαδρομή περίπου 6 χιλιομέτρων και διάρκειας περίπου 2 ωρών είναι ο πεζοπορικός γύρος του Αγίου Παντελεήμονα. Ξεκινήστε από το Μοναστήρι και ακολουθήστε τον κατηφορικό δρόμο. Στη συνέχεια υπάρχει μικρή ανάβαση που ακολουθείτε από έναν βατό όμορφο χωματόδρομο. Μέχρι να φτάσετε πίσω στο σημείο της εκκίνησης θα έχετε απολαύσει άφθονη θέα προς την Πάρνηθα, το Διόνυσο, τον Μαραθώνα και όλο το βορειοανατολικό κομμάτι της Αττικής. Το δεύτερο μέρος της διαδρομής είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον, καθώς εδώ η βλάστηση παραμένει πυκνή.

Μια άλλη όμορφη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία Αμαδρυάδων της Δροσιάς και καταλήγει πάλι εκεί. Γίνεται σε περίπου 3 ώρες, έχει κάποια δυσκολία αλλά σίγουρα θα αποζημιωθείτε με αυτά που θα δείτε. Ένα πανέμορφο πευκοδάσος, γραφικά ξωκλήσια, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και τα εγκαταλελειμμένα λατομεία στον Διόνυσο. Η όποια κούραση και πείνα σας, θα αποζημιωθεί με μία επίσκεψη στις καλές ταβέρνες της περιοχής ή με ένα πεϊνιρλί, το προϊόν signature της Δροσιάς.

Εθνικός Δρυμός Σουνίου: Ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο

Ο μικρότερος και μάλλον λιγότερο γνωστός εθνικός δρυμός της χώρας. Καλύπτει μία στενόμακρη έκταση περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Εδώ δεν θα έρθετε τόσο για την οργιώδη βλάστηση και την πανίδα όσο για το εξαιρετικό γεωλογικό, ιστορικό αλλά και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε όλο τον δρυμό ένα υπαίθριο μουσείο της γης και της προσπάθειας του ανθρώπου να εκμεταλλευθεί το υπέδαφός της από την αρχαιότητα. Εκτεταμένα λείψανα από αρχαία μεταλλεία και εργαστήρια, απολιθώματα βοτανικών ειδών που δεν υπάρχουν πια στην περιοχή, όπως η αγριοφουντουκιά. Από τα αρχαία λατομεία μαρμάρου προέρχεται το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάσθηκε ο Ναός του Ποσειδώνα και το ιερό της Σουνιάδας Αθηνάς στο Σούνιο.

Όμως το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής είναι δημιούργημα της φύσης. Το Έγκοιλο Χάος, ένα βάραθρο μοναδικής ομορφιάς. Μάλλον δημιουργήθηκε από την κατάρρευση ενός σπηλαίου στα προϊστορικά χρόνια. Με βάθος που ξεπερνά τα πενήντα μέτρα, ο χώρος γύρω του είναι περιφραγμένος για ευνόητους λόγους. Αυτό όμως σημαίνει πως μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά του από σχετικά κοντινή απόσταση χωρίς να ανησυχείτε. Η θέα από εκεί φτάνει έως την Μακρόνησο, καλό είναι να βρεθείτε στον Εθνικό Δρυμό μία μέρα χωρίς συννεφιά. Δεν υπάρχει λόγος να προτείνουμε κάποια ιδιαίτερη διαδρομή. Αφού επισκεφθείτε το Χαος στο οποίο θα φτάσετε από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος θα βρείτε πολλά φυσικά, μονοπάτια και δασικούς δρόμους, όχι ιδιαίτερης δυσκολίας, ώστε να θαυμάσετε τις σπηλιές και τις παλιές στοές. Η εκδρομή σας μπορεί να ολοκληρωθεί με μία επίσκεψη στο Λαύριο, με τα ωραία νεοκλασικά σπίτια.

Διαβάστε ακόμα:

Τα μυστικά του Μαραθώνα

Εκδρομή στο Λαύριο, έναν προορισμό τεσσάρων εποχών στην Αττική

Ορειβατικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι στην Αττική για εξορμήσεις στην ελληνική φύση