Μας χωρίζουν λίγες ημέρες από το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, και μερικές μόλις εβδομάδες από το Πάσχα. Παρόλο που ο φετινός καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα άσχημος, η Άνοιξη, φέρνει μαζί της τη διάθεση για εξορμήσεις, για βόλτες στη φύση και για δραστηριότητες που εμπεριέχουν την εξερεύνηση.

17

Παράλληλα, το φαγητό αλλά και τα τοπικά προϊόντα, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του προορισμού, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην ολοκλήρωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Στο κείμενο που ακολουθεί, επιλέγουμε δύο περιοχές, την Ξάνθη και τα Γρεβενά και παράλληλα μιλάμε για τις εμβληματικές καριόκες και τα μανιτάρια, δύο προϊόντα σύμβολα, των περιοχών αυτών. Είναι αυτή η ώρα για να ταξιδέψουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας για να απολαύσουμε τη φύση, την εμπειρία και την αλήθεια κάθε τόπου.

Για rafting, canoe kayak και άλλες δραστηριότητες στο Νέστο

Αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά σκηνικά, δίνει το δικό του στίγμα με τους μαιανδρισμούς του, να γίνονται συνώνυμο της περιοχής. Αναφερόμαστε στο Νέστο, ο οποίος στην αρχαιότητα λατρεύτηκε ως Θεός, και σήμερα γίνεται σημείο συνάντησης ταξιδιωτών που τους αρέσει η φύση και οι ομορφιές της. Ο Νέστος, αποτελώντας το φυσικό σύνορο ανάμεσα στον νομό της Ξάνθης και της Καβάλας, προσελκύει ολοένα και περισσότερους για να κάνουν rafting, canoe kayak, και διάφορες άλλες δραστηριότητες στη φύση της Θράκης.

Ο ποταμός πηγάζει στη γειτονική Βουλγαρία, και αφού διανύσει 113 χιλιόμετρα εκεί, συνεχίζει για τα υπόλοιπα 130 στην Ελλάδα. Καταλήγει στο Θρακικό Πέλαγος αφού πρώτα περάσει από πανέμορφα σημεία στα βουνά της Δυτικής Ροδόπης και του Φαλακρού. Ίσως το πιο ενδιαφέρον και θεαματικό σημείο της διαδρομής του, είναι τα Στενά του Νέστου, που βρίσκονται κοντά στην Ξάνθη, στην περιοχή ανάμεσα στους Τοξότες και στη Γαλάνη. Αυτά τα στενά, είναι που έχουν εξελιχθεί σε ένα προορισμό ξεχωριστής δημοφιλίας, για όλους εκείνους που τους αρέσουν οι εναλλακτικές δραστηριότητες. Κατά τη διαδρομή, θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε ανάμεσα από το αισθητικό δάσος, θα εκπλαγείτε από τη θέα των βράχων, αλλά και την πλούσια πανίδα της περιοχής. Η κατάβαση έχει διάφορες εναλλακτικές, ωστόσο ολόκληρη η διαδρομή ξεκινά από τη Σταυρούπολη και φτάνει στους Τοξότες. Διαρκεί περίπου 4,5 ώρες και είναι ικανή ακόμη και για τα παιδιά.

Επίσης διοργανώνονται παραποτάμιες διαδρομές με άλογα στην κοιλάδα του Νέστου, ενώ παράλληλα στις βάσεις που διατηρούν οι εταιρείες δραστηριοτήτων οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τοξοβολία, αναρρίχηση, rappel (καταρρίχηση) και flying fox (εναέρια περάσματα).
Vistonis Outdoor, Τάσος Αναστασιάδης, www.gonestos.gr Τηλ.: 6995314144

Για καριόκες στην Ξάνθη

Αποτελούν τα πιο διάσημα γλυκά της Ξάνθης και η γεύση τους, είναι εκείνη που κάνει κάθε μικρό κομμάτι τους μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Οι καριόκες του Παπαπαρασκευά στην Ξάνθη, έχουν ιστορία μακρά, καθώς ο ιδρυτής Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ξεκίνησε να τις παρασκευάζει το 1926 και η φήμη τους πλέον, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Θράκης.

Είναι τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο, περιέχουν καρύδι, αφράτο παντεσπάνι, που ισορροπεί με τη σοκολάτα δίνοντας ένα αποτέλεσμα ιδανικής γεύσης. Το εργαστήριο του Παπαπαρασκευά, μετρώντας όλα αυτά τα χρόνια της εμπειρίας, δημιουργεί ένα γλύκισμα ικανό να σας φέρει στην πόλη, πουλώντας κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο κομμάτια. Απολαύστε μία βόλτα στην πανέμορφη παλιά πόλη της Ξάνθης, δείτε το σύγχρονο τμήμα της πόλης και φεύγοντας πάρτε μαζί σας αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι. Τελευταία, μπορείτε να τις βρείτε και στην Αθήνα και ειδικότερα στη Γλυφάδα.

28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη Τηλ: 2541022677
Παπανδρέου 13 κ Λαζαρίδη, Γλυφάδα, Τηλ:2108980220

Στο φαράγγι της Πορτίτσας στα Γρεβενά

Η ομορφιά που κόβει την ανάσα, η δύναμη της φύσης που ξέρει να σμιλεύει μοναδικά κομψοτεχνήματα. Και παράλληλα, η ατόφια τέχνη των πετράδων που έφτιαχναν μοναδικά πέτρινα τοξοτά γεφύρια για να συνδέσουν πολιτισμούς, και ανθρώπους. Βρισκόμαστε στο γεφύρι της Πορτίτσας στην περιοχή των Γρεβενών. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει όμορφες και ασφαλείς δραστηριότητες όπως είναι η πεζοπορία από τον οικισμό του Σπηλαίου, μέχρι το πετρογέφυρο, αλλά και canyoning μέσα στο φαράγγι.

Η περιπατητική διαδρομή, θα ξεκινήσει από το Σπήλαιο, ένα χωριό – μπαλκόνι του όρους Όρλιακα, και περπατώντας σε μονοπάτι, το οποίο παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για να έχουν πρόσβαση στις πηγές του ποταμού Βενέτικου, ο περιπατητής θα φτάσει στην κοιλάδα της Πορτίτσας και στη συνέχεια στο φαράγγι. Το γεφύρι της Πορτίτσας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1743, είναι ένα από τα highlight της διαδρομής, καθώς τόσο η αρχιτεκτονική του, όσο και οι κάθετοι βράχοι, της Πορτίτσας, που βρίσκονται ακριβώς πίσω του, σαν Συμπληγάδες, καθιστούν το σημείο ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα.

GreekAdventure, www.greekadventure.com. Τηλ.: 24620 87999

Γρεβενά, η πόλη των Μανιταριών

Μανιταροβόλτες, και περπατήματα στη Βάλια Κάλντα, οδικές διαδρομές μέσα στο απίστευτο τοπίο. Η περιήγηση στα Γρεβενά, ξεφεύγει από τα στενά όρια μίας εκδρομής, καθώς το μείγμα της εμπειρίας είναι πέρα για πέρα αληθινό, αξιοποιώντας την άγρια φύση και ζωή, και φυσικά το μανιτάρι. Είναι αυτό εξάλλου που τα τελευταία 35 χρόνια, έχει δώσει στην περιοχή ένα σημαντικό προβάδισμα στη διεύρυνση του τουριστικού της ρεύματος. Και όλο αυτό, επειδή πριν από 3 και πλέον δεκαετίες, κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι μπήκαν μπροστά και αποφάσισαν να αναδείξουν τα μανιτάρια των Γρεβενών. Σήμερα όλη η πόλη μιλάει και περιστρέφεται γύρω από αυτά. Δεν αποτελεί βέβαια μόνο γαστρονομικό προϊόν, καθώς αυτά από μόνα τους, λειτουργούν ως την ιδανική αιτία και παρακίνηση για κάποιους που θέλουν να περπατήσουν στη φύση, να περπατήσουν, να αφουγκραστούν τους ήχους της. Από τα συνολικά 7000 είδη μανιταριών που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, περισσότερα από 2500 βρίσκονται στα Γρεβενά. Από αυτά, εκατοντάδες είναι βρώσιμα, ωστόσο για λόγους ασφάλειας και σιγουριάς, μόνο τα 10 είναι αυτά που είναι διαδεδομένα και σερβίρονται στα εστιατόρια της πόλης. Είναι ακριβώς αυτά που δύσκολα θα μπερδευτούν με κάποια μη βρώσιμα.

Ο εθνικός δρυμός της Βάλια Κάλντα, που βρίσκεται στα 1400 μ. υψόμετρο, είναι περίκλειστος από βουνά που φτάνουν μέχρι και τα 2000 μέτρα, ενώ μεταφράζεται από τα βλάχικα ως «ζεστή κοιλάδα». Πρόκειται για ένα ασύλληπτο τοπίο με συγκλονιστική φύση, πετρώματα και σχηματισμούς, πυκνά δάση μαύρης πεύκης και πλατάνια, δάση από οξιές καθώς και σπάνια είδη φυτών.

Διαβάστε ακόμα:

Ελαιοτουρισμός: Η νέα, κερδοφόρα μορφή τουρισμού -Σε ποια περιοχή της Ελλάδας αναπτύσσεται

Σκήτη, Μελίβοια, Πολυδένδρι, Σωτηρίτσα, Καρίτσα: Στην πιο πράσινη μεριά του Κισσάβου

Γρεβενά: Πανέμορφη φύση, θεόρατα βουνά και εκπληκτικό φαγητό