Κάπου στο 425 π.Χ. μια τριήρης ξεκινούσε από την πόλη Μένδη της Χαλκιδικής με προορισμό κάποια πόλη στην σημερινή νότια Ελλάδα.

15

Το πλοίο, αφού φόρτωσε χιλιάδες αμφορείς με κρασί και τρόφιμα, ξεκίνησε για το ταξίδι του μέσα στα νερά του Αιγαίου μέχρι να φτάσει λίγες μέρες μετά στον προορισμό του. Βέβαια, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Όλα πήγαιναν πολύ καλά μέχρι που κάποια στιγμή μια τρομερή καταιγίδα χτύπησε το πλοίο και μια ρωγμή άνοιξε στα πλαϊνά του με αποτέλεσμα αυτό να γεμίσει θαλασσινό νερό και να βυθιστεί κάπου στα ανοιχτά της Αλοννήσου πριν καν φτάσει στον προορισμό του. Αν και θα μπορούσε να μοιάζει με σκηνή βγαλμένη από παραμύθι, στην πραγματικότητα, είναι η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα γνωστά αρχαία ναυάγια στον ελλαδικό χώρο.

Ένα ναυάγιο που επιβίωσε για αιώνες στα νερά του Αιγαίου

Το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου είναι στην ουσία ό,τι απέμεινε από ένα αρχαίο ναυάγιο που επιβίωσε για αιώνες σε σχετικά χαμηλό βάθος στα νερά του Αιγαίου. Μάλιστα, το αρχαίο ναυάγιο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Κλασικής εποχής και οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι βυθίστηκε κάπου μεταξύ του 425 – 420 π.Χ παραμένοντας για αιώνες ξεχασμένο στα γαλάζια νερά του Αιγαίου.

Φαίνεται ότι η ύπαρξη του ναυαγίου ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι το 1985, όταν ένας ψαράς ονόματι Δημήτρης Μαυρίκης ανακάλυψε σε βάθος 25 μέτρων αμέτρητους σκορπισμένους αρχαίους αμφορείς τον έναν πάνω στον άλλον στα ανοιχτά της ακτής της νήσου Περιστέρας. Η είδηση για το αλλόκοτο εύρημα κυκλοφόρησε γρήγορα και, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε την φαντασία των αρχαιολόγων να οργιάζει. Τι δουλειά είχαν τόσοι σκορπισμένοι αμφορείς στον βυθό της θάλασσας;

Φυσικά, μετά από έρευνες και συζητήσεις, ανακαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ένα αρχαίο ελληνικό ναυάγιο. Αν και το αρχικό πλοίο προφανώς και δεν σώζεται μετά από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, ο αριθμός των αμφορέων που αγγίζει σχεδόν τους 3.000 αποδεικνύει ότι το πλοίο πρέπει να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του.

Οι έρευνες των αρχαιολόγων δείχνουν ότι το αρχαίο ναυάγιο είχε μήκος περίπου τριάντα μέτρα και πλάτος άλλα δέκα, ενώ τα επιγραφικά στοιχεία δείχνουν πως πιθανότατα ανήκε σε κάποιον Αθηναίο έμπορο που μετέφερε κρασί από την αρχαία Μένδη και την Σκόπελο προς την Αθήνα. Για άγνωστο λόγο – μάλλον από μια μεγάλη κακοκαιρία – το πλοίο βυθίστηκε και το φορτίο του κατέληξε στον βυθό του Αιγαίου. Ωστόσο, άλλοι αρχαιολόγοι διαφωνούν και λένε ότι μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο κατάστρωμα με αποτέλεσμα το ξύλινο πλοίο να γίνει στάχτη ακριβώς πάνω στο νερό και οι πήλινοι αμφορείς να βυθιστούν για πάντα στην θάλασσα.

Ο «Παρθενώνας των Ναυαγίων»

Οποία και να είναι η ιστορία, ένα είναι το σίγουρο. Το ναυάγιο της Αλοννήσου είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά υποβρύχια αρχαία αξιοθέατα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που σε ρεπορτάζ του, το National Geographic χαρακτήρισε το αρχαίο ναυάγιο ως τον «Παρθενώνα των Ναυαγίων» αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα και την σημασία του να έχει διασωθεί μέχρι σήμερα ένα ναυάγιο της κλασικής αρχαιότητας.

Επειδή, όμως, καμία αρχαιότητα δεν είναι συναρπαστική, αν δεν την νιώσετε, σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς θα μπορέσετε να δείτε από κοντά αυτό το αρχαίο ναυάγιο.

Αν, λοιπόν, θέλετε να πάρετε μια γεύση ενάλιας αρχαιολογίας, δεν έχετε παρά να βουτήξετε στα ανοιχτά της Αλοννήσου και να περιηγηθείτε με τη συνοδεία έμπειρων δυτών πάνω από το μοναδικό αυτό εύρημα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πιο συναρπαστική εμπειρία από το να βουτάτε μέσα στην θάλασσα, για να δείτε από κοντά ελληνικές αρχαιότητες. Θυμίζει λίγο σκηνικό Ατλαντίδας όλο αυτό. Βέβαια, για να μπορέσετε να βουτήξετε, θα πρέπει να έχετε προηγούμενη εμπειρία από καταδύσεις και να είστε εξοικειωμένοι με την σχετική διαδικασία.

Όμως, όπως είναι φυσικό, μιας και δεν είμαστε όλοι δελφινάριοι, μπορείτε απλώς να επισκεφθείτε το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού του Υποθαλάσσιου Μουσείου στην Αλόννησο, όπου θα λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα αρχαία ναυάγια, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα εικονικής περιήγησης με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.

Διαβάστε ακόμα:

Αλόννησος: Χαλαρές διακοπές στον οικολογικό παράδεισο

Αλόννησος: Οι τοπ πεζοπορικές διαδρομές στο καταπράσινο νησί των Βορείων Σποράδων

Η Αλόννησος του προπονητή των πρωταθλητών, Πατρίκ Μουράτογλου