Προξενεί εντύπωση η διασημότητα που κέρδισε μέσα στα χρόνια η Αλύπα, με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν μικρό οικισμό, με πραγματικά λίγους κατοίκους. Όσοι έτυχε όμως να βρεθούν εκεί θαύμασαν τη μικρή, βοτσαλωτή παραλία με τα πρασινομπλέ νερά ανάμεσα στα παραδοσιακά πυργόσπιτα, που θεωρείται δικαίως ως μία από τις πιο όμορφες στο νότιο τμήμα του Λακωνικού Κόλπου.

15

Η Αλύπα εντοπίζεται στα 20 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη, στο κομμάτι της Μάνης που ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας (σε απόσταση 81 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη). Πρόκειται για έναν οικισμό μόλις 43 μόνιμων κατοίκων –σύμφωνα με την απογραφή του 2011– ο οποίος είναι χτισμένος στην ακτή του Λακωνικού Κόλπου, αγγίζοντας όμως και τους πρόποδες του βουνού Σαγγιάς, στα 40 μέτρα υψόμετρο.

Ιστορικά η Αλύπα σχετίζεται με το χωριό Έξω Νυμφίο (το οποίο απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο) και ευρύτερα με το Οίτυλο. Αναγνωρίστηκε ως διακριτός οικισμός το 1951, έχοντας το όνομα Αλίπος. Το 1955 αποφασίστηκε να λέγεται Χαλίκια, για να μετονομαστεί ξανά το 2001, λαμβάνοντας τη σημερινή του ταυτότητα. Πριν τη διαμόρφωση πλήρους οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή το χωριό λειτουργούσε ως λιμανάκι χάρη στην προβλήτα του, εξυπηρετώντας τη θαλάσσια συγκοινωνία με το Γύθειο.

Όταν το Χόλυγουντ ήρθε στην Αλύπα

Ξεπροβάλλοντας μέσα στο χαρακτηριστικό μανιάτικο τοπίο, με κάποια παραδοσιακά πυργόσπιτα να φτάνουν μέχρι την ακτή –δημιουργώντας έτσι καταπληκτικό συνδυασμό με τα λευκά βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας με τους «εξωτικούς» πρασινομπλέ χρωματισμούς– η Αλύπα διαθέτει μια πολύ ξεχωριστή γοητεία.

Είναι χάρη σε αυτήν, άλλωστε, που επιλέχθηκε από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Paul Mazursky για τα γυρίσματα της ταινίας «Η Τρικυμία» (Tempest, 1982), κάτι που της χάρισε διεθνή διασημότητα, φέρνοντας στην ακτή της αναγνωρίσιμες φιγούρες του Χόλυγουντ σαν π.χ. τον ελληνικής καταγωγής John Cassavetes (ο οποίος έπαιξε τον πρωταγωνιστή Phillip Dimitrius), τη Susan Sarandon και την Gena Rowlands. Για τον ίδιο λόγο, ασφαλώς, επιλέχθηκε κι αργότερα (2003) για ένα αρκετά γνωστό διαφημιστικό σποτ του ούζου «Πλωμάρι».

Ένας προορισμός μακριά από τον μαζικό τουρισμό

Παρά τις δόξες αυτές, η Αλύπα επιμένει να μένει έξω από τον χορό της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Ερχόμενοι εδώ, λοιπόν, μην περιμένετε πολυτελείς υποδομές φιλοξενίας ή εντυπωσιακά beach bars. Αν αναζητάτε κάτι πιο κοσμοπολίτικο, θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς άλλες τοποθεσίες της Μάνης, γιατί το συγκεκριμένο χωριό δεν διαθέτει ούτε καν ξενοδοχεία ή ξενώνες. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα αναζήτησης κάποιου Airbnb καταλύματος, κατά τα λοιπά, όμως, ο οικισμός προσφέρεται για μια ήσυχη ημερήσια εκδρομή, στην οποία θα συνδυάσετε μπάνιο και φαγητό πριν επιστρέψετε στην κυρίως «βάση» σας. Μεριμνήστε απλά να φτάσετε νωρίς, γιατί το παρκάρισμα δεν είναι πάντα εύκολο.

Η παραλία της Αλύπας εκτείνεται σε περίπου 250 μέτρα και, όπως είπαμε, απαρτίζεται από λευκό βότσαλο, το οποίο είναι αρκετά χοντρό (κροκάλα) κι έτσι μπορεί να φανεί ζόρικο σε παιδιά ή μεγαλύτερους σε ηλικία –οπότε καλό είναι να έχετε μαζί και ειδικά παπουτσάκια θαλάσσης. Σημειώστε επίσης ότι πρόκειται για ανοργάνωτη παραλία, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να φτάσετε εδώ με τις ομπρέλες και τις ψάθες σας.

Μπορείτε επίσης να κάτσετε και στα βράχια δυτικά της ακτής, ενώ σίγουρα αξίζει να μεριμνήσετε να φέρετε και μάσκα (ή γυαλιά θαλάσσης) ερχόμενοι στην παραλία: κάτω από τα πρασινογάλαζα νερά του οικισμού υπάρχει και καταπληκτικός βυθός, γεμάτος μικρά ψάρια, καβούρια και αστερίες, ο οποίος προσφέρεται για υποβρύχιες εξερευνήσεις.

Όσον αφορά το φαγητό, τέλος, το ταβερνάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα συνδυάζει ωραία θέα στην παραλία, νόστιμους μεζέδες (δοκιμάστε γαρίδες σαγανάκι) και φρεσκοαλιευμένο ψάρι, ενώ σερβίρει και τα βασικά σε καφέ. Κάποια Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και Αυγούστου που μαζεύεται πολύς κόσμος, βέβαια, θα χρειαστεί να φανείτε υπομονετικοί με τους χρόνους εξυπηρέτησης.

Διαβάστε ακόμα:

Μέζαπος: Το άγνωστο διαμαντάκι της λακωνικής Μάνης

Οι καλύτεροι ξενώνες της Μάνης -Παραδοσιακοί, ατμοσφαιρικοί, φιλόξενοι

Κρυστάλλινα νερά, πυργόσπιτα, άγρια τοπία: Η εμπειρία ενός μαγευτικού roadtrip στη Μάνη