Ο Έλβας ποταμός μπαίνει στο Αμβούργο από τα νοτιοανατολικά, ανοίγει σε κανάλια και σπάει την πόλη σε μικρά νησάκια, κάνοντάς τη να μοιάζει με τη Βενετία, πριν ξανασμίξει και εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα. Μπορεί να μην έχει τη σούπερ ρομαντική ατμόσφαιρα της ιταλικής πόλης, ωστόσο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και όμορφη και ανάμεσα σε κανάλια και γέφυρες κρύβει μυσταγωγικές εκκλησίες, αρτ νουβό αρχοντικά, υπερσύγχρονα κτίρια και εξαιρετικά μουσεία.

17

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και έχει περισσότερες από 2.000 γέφυρες που ενώνουν τις συνοικίες μεταξύ τους. Αν δείτε την πόλη από ψηλά είναι σαν ένας μικρός λαβύρινθος. Μπορείτε να την γνωρίσετε είτε περπατώντας είτε κάνοντας βαρκάδα στα κανάλια της, ο καλύτερος όμως τρόπος είναι ένας συνδυασμός και των δυο. Από τις λίμνες Άλστερ μέχρι τη Φιλαρμονική είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Αμβούργου και το ιστορικό κέντρο όπου μπορείτε να βολτάρετε από καφέ σε μουσείο και από μουσείο σε εστιατόριο ενώ εάν θέλετε μια πιο δυνατή και ιδιαίτερη διασκέδαση θα κινηθείτε δυτικά στην περιοχή Reeperbahn που είναι η αντίστοιχη red light district του Αμβούργου γεμάτη μπαρ, clubs, μουσικές σκηνές και φυσικά strip show clubs και sex shops.

Speicherstadt

Από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Αμβούργου είναι το Speicherstadt ένα δίκτυο από αποθήκες που θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου, χτίστηκε στο διάστημα από το 1883 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1920 και εκτείνεται σε μια έκταση 260.000 τ.μ. Οι αποθήκες είναι χτισμένες από κόκκινο τούβλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεογοτθικής και μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, πάνω στον ποταμό Έλβα και πάνω σε χιλιάδες πασσάλους από κορμούς βελανιδιάς. Χρησιμοποιούταν για αποθήκευση καπνού, καφέ, αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι αποθήκες πλέον φιλοξενούν μουσεία αλλά και χώρους αναψυχής και εστίασης όπως χαριτωμένα καφέ και εστιατόρια. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Speicherstadt είναι το Miniatur Wunderland για το οποίο θα αναφερθούμε πιο κάτω, το Hamburg Dungeon όπου μέσα από μια διαδραστική εμπειρία παρουσιάζει την ιστορία του Αμβούργου, το Deutsches Zollmuseum δηλαδή το «Γερμανικό Τελωνειακό Μουσείο» που αφηγείται την ιστορία των τελωνείων και του λαθρεμπορίου, το «Διεθνές Ναυτικό Μουσείο Αμβούργου» που περιλαμβάνει χιλιάδες μοντέλα πλοίων και χάρτες, το «Μουσείο Αυτοκινήτων» που διαθέτει μια σπάνια συλλογή πρωτότυπων αυτοκινήτων ενώ οι λάτρεις του καφέ θα βρουν άκρως ενδιαφέρον το «Μουσείο Καφέ». Πολύ ενδιαφέρον είναι και το «Μουσείο Μπαχαρικών» με πάνω από 900 εκθέματα από τους τελευταίους πέντε αιώνες, που δείχνουν πώς τα μπαχαρικά μεταποιούνται από την καλλιέργεια στο τελικό προϊόν. Αξίζει να φτάσετε και μέχρι το σημείο Sandtorkai το οποίο φιλοξενεί το Traditionsschiffhafen (το «παραδοσιακό λιμάνι πλοίων»), όπου θα βρείτε έως και 20 διαφορετικά ιστορικά πλοία.

Miniatur Wunderland

Πριν φύγετε από την περιοχή του Speicherstadt θα πρέπει να κάνετε μια στάση το Miniatur Wunderland ή σε ελεύθερη ελληνική απόδοση στη «Μικροσκοπική Χώρα των Θαυμάτων». Πρόκειται για ένα μουσείο γεμάτο μινιατούρες και με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο μοντελισμού του κόσμου. Εδώ θα δείτε τα ορόσημα διαφόρων χωρών, πόλεων και περιοχών από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι τη Σκανδιναβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική σε μίνι μέγεθος. Για να έχετε μια εικόνα το μικροσκοπικό αντίγραφο του Αμβούργου είναι περίπου 200 τ.μ. Το μουσείο καταλαμβάνει συνολικά 10.000 τ.μ., διαθέτει πάνω από 10.450 βαγόνια, πάνω από 16 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, 289.000 μικροσκοπικές φιγούρες, 4.340 μίνι κτίρια και το κόστος μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τα 37 εκατομμύρια.

Δημαρχείο

Το Rathaus, δηλαδή το δημαρχείο αποτελεί και το διοικητικό κέντρο του ομόσπονδου κρατιδίου του Αμβούργου και είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο που αξίζει μια βόλτα μέχρι εκεί για να το θαυμάσετε. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1886 και ολοκληρώθηκε το 1892 και μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο και το Χρηματιστήριο του Αμβούργου δημιουργούν μια όμορφη κλειστή πλατεία στη μέση της οποίας δεσπόζει ένα μικρό συντριβάνι με το άγαλμα της ελληνικής θεάς «Υγεία», ως ανάμνηση της επιδημίας χολέρας που έπληξε την πόλη το 1892. Μπορείτε να κάνετε μια ξενάγηση στο εσωτερικό του ή και να επισκεφθείτε κάποια από τις εκθέσεις που φιλοξενεί.

Μουσείο Ιστορίας Αμβούργου/Photo: Wikipedia Creative Commons

Μουσείο Ιστορίας Αμβούργου

Δυτικά του δημαρχείου, μέσα στο πάρκο Große Wallanlagen με το συντριβάνι και τη μικρή λίμνη, βρίσκεται το Μουσείο Ιστορίας του Αμβούργου που μετρά 100 χρόνια ζωής καθώς άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1922. Στις αίθουσές του ξεδιπλώνεται ολόκληρη η ιστορία της πόλης από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει από ναυτικά αντικείμενα και καράβια μινιατούρες μέχρι πανοπλίες, χρηστικά αντικείμενα και αναπαραστάσεις δωματίων σπιτιών και θεματικές ενότητες για την εβραϊκή ζωή στην πόλη, τη μετανάστευση στην Αμερική κ.ά.

Ιστορική οδός Deichstrasse

Στις όχθες ενός από τα κανάλια του Έλβα βρίσκεται και η πιο ιστορική οδός του Αμβούργου η Deichstrasse, την οποία επιβάλλεται να περπατήσετε αν θέλετε να πάρετε μια καλή γεύση για το πως ήταν η πόλη κάποιους αιώνες πριν, καθώς εδώ βρίσκονται μερικά από τα παλιότερα αρχοντικά. Τα κτίρια, μπαρόκ ύφους κυρίως, είχαν είσοδο και από την ξηρά και από το νερό με τα εμπορεύματα να παραδίδονταν συνήθως από τις βάρκες των καναλιών. Αν και ο δρόμος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, είναι γεμάτος με γουστόζικα καφέ και εστιατόρια στα οποία μπορείτε να ξαποστάσετε πριν συνεχίσετε την περιήγησή σας στην πόλη. Το κέντρο του Αμβούργου σε μεγάλο τμήμα του έμοιαζε όπως η Deichstrasse, το 1842 όμως ξέσπασε στο δρόμο μεγάλη φωτιά η οποία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα καταστρέφοντας κτίρια όπως αυτά που έχουν διασωθεί. Η φωτιά ήταν τέτοια που κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο μετά από περίπου τρεις ημέρες ενώ στην προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν το παλιό δημαρχείο και άλλα κτίρια γύρω από τη γέφυρα Trostbrücke. Αν θέλετε να μάθετε σε ποιο σημείο σταμάτησε η φωτιά δεν είναι και πολύ δύσκολο, η οδός Brandsende σηματοδοτεί αυτό ακριβώς, καθώς ουσιαστικά σημαίνει «Fire’s End/το τέλος της φωτιάς».

Stolpersteine Art Project

Όσο περπατάτε στην πόλη έχετε στο νου σας για τα Stolpersteine τις μικρές πλάκες στο δρόμο που τιμούν τις ζωές των θυμάτων του ναζισμού. Το Αμβούργο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μεγάλη εβραϊκή κοινότητα μέλη της οποίας είτε εκδιώχθηκαν είτε δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς όπως επίσης την ίδια μοίρα είχαν οι ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι αντιφρονούντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το 1995 ο καλλιτέχνης Günther Demnig δημιούργησε το έργο τέχνης Stolpersteine τοποθετώντας αναμνηστικές πλάκες, σαν μικρά λιθόστρωτα, μπροστά από τα σπίτια στα οποία ζούσαν τα θύματα. Οι πλάκες είναι κατασκευασμένες από σκυρόδεμα και η πάνω πλευρά τους είναι επενδυμένη με ορείχαλκο. Κάθε τετράγωνη πλάκα που τοποθετείται μπροστά από κάποιο κτίριο αναγράφει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και την ημερομηνία θανάτου του θύματος που κάποτε ζούσε εκεί. Το Stolpersteine είναι ένα έργο τέχνης που απλώνεται εκτός των συνόρων της πόλης καθώς υπάρχουν συνολικά 56.000 αντίστοιχες πλάκες σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχώς προστίθενται και άλλες, 5.000 εκ των οποίων βρίσκονται στο Αμβούργο. Μερικές από αυτές θα τις δείτε μπροστά στο δημαρχείο και είναι αφιερωμένες στα δολοφονημένα μέλη της νομοθετικής συνέλευσης του κοινοβουλίου του Αμβούργου ενώ στην οδό Grindelhof, 18 πλάκες έχουν τοποθετηθεί εις μνήμη των δασκάλων ενός εβραϊκού σχολείου.

Αίθουσα Τέχνης Αμβούργου – Kunsthalle

Η Kunsthalle είναι μια από τις πιο σημαντικές γκαλερί τέχνης της Γερμανίας. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει 8 αιώνες ιστορίας της τέχνης με έργα διάσημων Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Εδώ θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε έργα που φέρουν υπογραφές όπως αυτές των Hans Holbein the Elder, Paris Bordone, Bernardo Bellotto, Giovanni Battista François Boucher, Goya, Rembrandt, Gustave Courbet, Édouard Manet, Edgar Degas, Claude Monet και Pierre-Auguste Renoir. Δεν λείπουν τα έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης όπως και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Elbphiharmonie

Από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του Αμβούργου είναι αυτό της φιλαρμονικής. Θα το βρείτε στις όχθες του Έλβα πολύ κοντά στο Speicherstadt. Άνοιξε το 2017 και είναι χαρακτηριστικό δείγμα μοντέρνας σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η γυάλινη πρόσοψη καθρεφτίζει τα νερά του ποταμού αλλά και το λιμάνι και τα κτίρια γύρω του κάνοντάς το, παρά το διαφορετικό του ύφος, μέρος του χώρου. Φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική της και φιλοξενεί εκτός από μουσικές παραστάσεις, κονσέρτα και συναυλίες και εκθέσεις τέχνης. Το Νοέμβριο τρέχει μια σειρά εκθέσεων με τίτλο «Αφγανιστάν – Εικόνες Ελπίδας» που παρουσιάζουν έργα τέχνης σύγχρονων Αφγανών καλλιτεχνών.

Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ

Όχι πολύ μακριά από τη Φιλαρμονική βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Μιχαήλ, ο πιο σημαντικός μπαρόκ ναός της βόρειας Γερμανίας. Η αρχική εκκλησία, κατασκευής του 17ου αιώνα, καταστράφηκε από κεραυνό το 1750 και έτσι χρειάστηκε να χτιστεί από την αρχή, η κατασκευή της σημερινής εκκλησίας ολοκληρώθηκε το 1762. Πάνω ακριβώς από την είσοδο δεσπόζει το εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου ο οποίος σκοτώνει τον διάβολο ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό της εκκλησίας με την κρύπτη αλλά και τον πάνω από 100 μέτρα πύργο. Έχει ίσως την καλύτερη θέα στην πόλη.

Ψαραγορά

Στα must αξιοθέατα της πόλης είναι και η ψαραγορά που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Έλβα. Κάθε Κυριακή πρωί η ψαραγορά σφύζει από κόσμο που την επισκέπτεται όχι μόνο για να αγοράσει ψάρια αλλά γιατί εδώ μπορεί να βρει επίσης ρούχα, φρούτα και σουβενίρ αλλά και γιατί είναι μια όμορφη ζωντανή εμπειρία, άλλωστε πρόκειται για ένα θεσμό που υπάρχει από το 1703. Φανταστείτε κάτι σαν τη δική μας λαϊκή αγορά αλλά με αύρα Αμβούργου. Εδώ καταλήγουν και αρκετοί ξενύχτηδες για να τσιμπήσουν κάτι πριν πάνε για ύπνο ή για να συνεχίσουν το γλέντι λίγο ακόμα με τα μουσικά συγκροτήματα που παίζουν στην αγορά (κατά τη διάρκεια του covid-19 η live μουσική είχε απαγορευτεί).

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία, το λίκνο των χριστουγεννιάτικων αγορών -7 ξεχωριστές εμπειρίες shopping

48 ώρες στη Φρανκφούρτη -Οι καλύτερες διευθύνσεις για ένα συναρπαστικό διήμερο

Αυτή η μικρή, βιώσιμη πόλη στη Γερμανία είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι των αδελφών Γκριμ