Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ψηλό βουνό – μάλιστα υπάρχουν περίπου 80 άλλα βουνά στην Ελλάδα που έχουν υψηλότερες κορυφές, αλλά το όρος Πάικο ξεχωρίζει όχι για το ύψος ή τον όγκο του αλλά και για τη μεγάλη βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και τα παραμυθένια τοπία που διαθέτει.

14

Ανάμεσα στους νομούς Πέλλας και Κιλκίς, το βουνό έχει την υψηλότερη κορυφή που ονομάζεται Γκόλα Τσούκα στα 1.650 μέτρα. Ταυτόχρονα όμως φιλοξενεί το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στην Ελλάδα, έκτασης περίπου 4.500 στρεμμάτων. Επίσης έχει πυκνά δάση οξιάς, από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα. Άλλα δέντρα που θα δείτε είναι πεύκα, βελανιδιές και πλατάνια.

Το βουνό Πάικο είναι πλούσιο και σε νερά. Το Μέγα Ρέμα και ο Σείριος ή Στραβοπόταμος είναι ποτάμια που πηγάζουν από το Πάικο και χύνονται στον Αξιό ποταμό και υπάρχουν και πολλά ακόμα μικρότερα, με αποτέλεσμα όπου και να περπατήσετε στο βουνό, να δείτε τρεχούμενα νερά ή λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Το Πάικο είναι ένα «πατημένο» βουνό από την άποψη ότι στις πλαγιές του καλλιεργούνται και κάστανα και πατάτες και είναι γεμάτο δασικούς δρόμους που χρησιμοποιούνται από αγρότες, παρ’ όλα αυτά μπορείτε να «χαθείτε» στα παραμυθένια δάση του και τα δασωμένα μονοπάτια του.

Ανάβαση στην κορυφή