Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το βορειότερο νησί των Κυκλάδων. Το περπάτημα είναι άλλος ένας· τόσο για τους λάτρεις του σπορ όσο και για τους αρχάριους πεζοπόρους κάθε ηλικίας.

10

Δεν είναι όλοι τους Ανδριώτες από καταγωγής· είναι όμως άνθρωποι που έχουν αγαπήσει το νησί, ζουν εδώ, και μέσα από τη μελέτη, την έρευνα και την – εθελοντική κατά βάση – εργασία προτείνουν ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο για το νησί που… εν προκειμένω έχει πολύ πολύ περπάτημα. Άλλοτε εύκολο και άλλοτε πιο απαιτητικό, ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές. Αλλά αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια.

Προς το παρόν, αξίζει να δούμε την ιστορία αυτής της ομάδας, που αποτελείται από έναν σταθερό πυρήνα ανθρώπων, αλλά έχει και πάμπολλους φίλους εθελοντές που έρχονται, δουλεύουν, απολαμβάνουν τις διαδρομές στην κυκλαδίτικη γη και φεύγουν. Όλα ξεκίνησαν το 2009, οπότε συστάθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου» και η ομάδα έπιασε δουλειά, συντηρώντας και αναδεικνύοντας τις παλιές πεζοπορικές διαδρομές του νησιού και καταγράφοντας συγχρόνως την προφορική ιστορία που τις συνοδεύει. Όπως παντού, έτσι κι εδώ, τα περισσότερα μονοπάτια υπάρχουν από τότε που δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί. Η κατάσταση, όμως, που αντίκρισε η ομάδα όταν άρχισε τα περπατήματα ήταν άσχημη, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που μεγάλο μέρος παλαιών μονοπατιών είχε χαθεί στο πέρασμα του χρόνου ή ήταν απροσπέλαστο. Κάπως έτσι άρχισαν τη δουλειά, το ένα μονοπάτι έφερε το άλλο(!) και σήμερα έχουν ανοιχτεί 180 χλμ. πεζοπορικών διαδρομών που καλύπτουν ολόκληρη την Άνδρο, ενώ τα 100 χλμ. συνιστούν την πιστοποιημένη διαδρομή «Andros Route» η οποία έχει λάβει το σήμα «Leading Quality Trails – Best of Europe», κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπορίας (era-ewv-ferp.com).

Όλα για την «Andros Route»

Με τον χάρτη στο χέρι, απαραίτητο αξεσουάρ των πεζοπόρων, τη διαδρομή 100 χλμ. «Andros Route» θα την εντοπίσετε με μπλε χρώμα, ενώ εκτείνεται από βορρά προς νότο, διασχίζοντας τις οροσειρές του νησιού, τοπία μεγάλης φυσικής ομορφιάς και σημαντικά μνημεία. Αν ανήκετε στους δεινούς φαν του εν λόγω σπορ, θα χρειαστείτε δέκα ημέρες με μέση διάρκεια ημερήσιας πεζοπορίας τις 4-5 ώρες για να καλύψετε όλες τις διαδρομές – οι πιο πολλές μεσαίου και σε κάποια σημεία πιο απαιτητικού επιπέδου δυσκολίας. Είναι μια εμπειρία, ωστόσο, που θα την ευχαριστηθείτε όσο λίγες, με συνεχείς εναλλαγές στο τοπίο που έχει λίγο (ή και πολύ) απ’ όλα: γραφικά χωριά, ξωκλήσια με απίθανη θέα, καταπράσινες ρεματιές, αρχαία ελαιόδεντρα, πετρόκτιστα γεφύρια, νερόμυλους και κάστρα. Μελετώντας το androsroutes.gr θα βρείτε συνολικά 32 ημερήσιες και κυκλικές διαδρομές με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ μιλώντας με την Όλγα Καραγιάννη, βασική στηλοβάτρια του εγχειρήματος, καταγράφουμε τρεις επιλογές που απευθύνονται σε όλους:

1. Λιβάδια (κυκλική κοντά στην περιοχή της Χώρας)

Η διαδρομή αυτή έχει επεκταθεί πολύ πρόσφατα από 5 σε 7 χιλιόμετρα, αλλά είναι η ευκολότερη από άποψη κλίσης και το ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζει είναι ο εύφορος κάμπος των Λιβαδίων που θυμίζει λίγο τον κάμπο της Χίου, καθώς έχει υπέροχα κτήματα με εσπεριδοειδή και πάμπολλες λεμονιές. Το λεμόνι, άλλωστε, είναι το σήμα κατατεθέν γλυκό κουταλιού της Άνδρου, άλλοτε εξαγώγιμο προϊόν υψηλής ποιότητας του νησιού και συνδεόμενο με την απαρχή της ναυτικής του παράδοσης. Οι φιλόξενοι άνθρωποι του Συλλόγου Λιβαδίων είναι στη διάθεση σας να σας μυήσουν στην εύφορη περιοχή τους (6978279065).

2. Μένητες (κυκλική, επίσης κοντά στη Χώρα)

Είναι από τις πιο πράσινες περιοχές της Άνδρου με τις ξακουστές πηγές των Μενήτων, ενώ αξίζει να επικοινωνήσετε και με τον Σύλλογο Μενήτων (6936548312), τα δραστήρια μέλη του οποίου πραγματοποιούν ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης. Στα συν το κέρασμα παραδοσιακού γλυκού στη διάρκεια της διαδρομής.

3. Παλαιόπολη (κυκλική, λίγο έξω από την περιοχή του Μπατσίου)

Εύκολη διαδρομή, το κυκλικό τμήμα της οποίας είναι μόλις 2,5 χιλιόμετρα – ενώ αν έχετε όρεξη να αγγίξετε τα 4,5 χιλιόμετρα θα ακολουθήσετε και γραμμικό τμήμα της ίδιας διαδρομής που ανηφορίζει προς τα ορεινά. Όπως θα διαπιστώσετε και ιδίοις όμμασι, ο κόλπος με την παραλία, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια, κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις· η περιοχή ωστόσο έχει μακρά ιστορία και μάλιστα ακόμα ανασκάπτεται. Εδώ, λοιπόν, υπήρχε η πρωτεύουσα της Άνδρου για χίλια και πλέον χρόνια κατά την αρχαιότητα, ενώ ακόμη διακρίνεται ο βυθισμένος λιμενοβραχίονας στην ακτή. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους του δραστήριου Συλλόγου της Παλαιόπολης (6972788229) και να επισκεφθείτε τη μικρή λαογραφική του έκθεση του αξιόλογου αρχαιολογικό μουσείο που θα δείτε δίπλα στην αφετηρία της διαδρομής.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(1859)
      ["id"]=>
      int(1859)
      ["title"]=>
      string(13) "andros_routes"
      ["filename"]=>
      string(17) "andros_routes.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(403231)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes.jpg"
      ["link"]=>
      string(91) "https://www.travel.gr/experiences/andros-posi-pezoporia-antecheis/attachment/andros_routes/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(42) "Άνδρος/Photo: Andros Routes/Facebook"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "andros_routes"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(1832)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-07-04 09:29:50"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-03-29 10:54:54"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1600)
      ["height"]=>
      int(1200)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes-300x225.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(225)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes-768x576.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(576)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes-1024x768.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(768)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes-1536x1152.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1152)
        ["2048x2048"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1600)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1200)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(5) "right"
  }
}
	

Και συνεχίζουν

Φέτος είναι η χρονιά που για δεύτερη φορά οι άνθρωποι του εγχειρήματος Andros Routes θα ανανεώσουν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας μετά το καλοκαίρι, ενώ το τελευταίο διάστημα υλοποιούν δράση συμμετοχικής ερμηνείας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε τρεις περιοχές της Άνδρου που υπάρχουν σηματοδοτημένες διαδρομές του δικτύου. Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων των περιοχών, κατοίκων, επιστημόνων, τη στήριξη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και με χρηματοδότηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου «τρέχει» το νέο εγχείρημα του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου με όνομα «Καθαρή, Πράσινη Άνδρος», που έχει τη στήριξη του Cyclades Preservation Fund και οραματίζεται μια Άνδρο με ελάχιστα απορρίμματα που οδεύουν προς ταφή, εμπνέοντας κατοίκους και επισκέπτες να μεγιστοποιήσουν την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων τους και να συμμετάσχουν στη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης.

INFO

Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου androsresearchcenter.org
Andros Routes androsroutes.gr – Facebook, Instagram: Andros Routes
Καθαρή, Πράσινη Άνδρος – Facebook, Instagram: Clean Green Andros