Αν ψάχνετε έναν προορισμό που να συνδυάζει ιστορία, γραφικά στενά, καλό φαγητό, ωραίες παραλίες χωρίς να πρόκειται για νησί, τότε βάλτε στη λίστα σας και την Καβάλα. Ένας ταξιδιωτικός προορισμός ιδανικός για ένα long weekend αρχές καλοκαιριού.

24

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και αγναντεύοντας τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, η Καβάλα είναι μια πόλη που μαγνητίζει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, τη μακραίωνη ιστορία της και την αυθεντική της φιλοξενία. Είτε πρόκειται για ολιγοήμερη απόδραση είτε για μεγαλύτερη παραμονή, η Καβάλα έχει πολλούς λόγους να την τοποθετήσετε ανάμεσα στους επόμενους προορισμούς σας.

Χωρίζεται στην παλιά και τη νέα πόλη και, όπως συμβαίνει συχνά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό τμήμα, εδώ συγκεκριμένα πρόκειται για το τμήμα που απλώνεται μέσα και γύρω από το κάστρο της Καβάλας, στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας. Η Ακρόπολη που βλέπουμε σήμερα λοιπόν, κτίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, αρχές του 15ου αιώνα στη θέση της βυζαντινής Ακρόπολης της Χριστουπόλεως -όπως ήταν αρχικά το όνομα της Καβάλας- που καταστράφηκε τον 14ο αιώνα, η οποία είχε με τη σειρά της χτιστεί πάνω στην αρχαία Νεάπολη. Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά θα δείτε μάλιστα να ενσωματώνονται ερείπια της πρώτης, στοιχεία της δεύτερης αλλά και μεταγενέστερες κατασκευές από τους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

Προσεγγίζοντας την πόλη από τα δυτικά, σας καλωσορίζουν πευκόφυτες πλαγιές ενώ όσο προχωράτε αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κτίρια. Όσο όμως κατηφορίζετε την 7ης Μεραρχίας προς το λιμάνι όλα σιγά σιγά αλλάζουν. Από το λιμάνι αρχίζει η εξερεύνηση της Καβάλας. Η καρδιά της πόλης, το πιο όμορφο κομμάτι της, είναι αυτό στο κάστρο, εδώ που τα καλντερίμια στολίζουν παλιά νεοκλασικά, οθωμανικές κατοικίες και μακεδονίτικα κτίρια και μικρές αυλές γεμάτες λουλούδια ενώ τον αέρα πλημμυρίζουν μυρωδιές από λογιών λογιών φαγητά που μαγειρεύουν οι καβαλιώτισσες στις κουζίνες τους, συνταγές από τη Μικρασία, την Αρμενία και την Ελλάδα.

Ξεκινήστε από την πλατεία Ελευθερίας και ανεβείτε την οδό Πουλίδου, κάνοντας μια στάση στο «Ιμαρέτ» για να παρατηρήσετε τη μοναδική του αρχιτεκτονική. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα, από τον Μεχμέτ Αλή, και λειτουργούσε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο-οικοτροφείο και ως πτωχοκομείο για όλους τους απόρους της πόλης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, σήμερα στεγάζει ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης. Στη συνέχεια, μπαίνοντας για τα καλά στην παλιά πόλη θα περάσετε από το «Τέμενος Χαλίλ-Μπέη», του 16ου αιώνα, χτισμένο πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, για να φθάσετε στο «Μουσείο Μεχμέτ Αλή» και τον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Το «Μουσείο Μεχμέτ Αλή» αποτελούσε την κατοικία του Μεχμέτ Αλή, που έγινε αργότερα Βαλής της Αιγύπτου και ημιανεξάρτητος ηγεμόνας της. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα. Μπορείτε όμως να κατευθυνθείτε και προς την άλλη πλευρά προς το Φρούριο της Καβάλας το οποίο με την πάροδο των χρόνων πέρασε από την κυριαρχία των Λομβαρδών το 1204 σε αυτή των Φράγκων το 1208 και πάλι στην κατοχή των Βυζαντινών και στη συνέχεια των Οθωμανών το 1391 και αφού αγναντέψετε όλη την πόλη και τον κόλπο της Καβάλας από τον πύργο, θα συνεχίσετε προς την παλιά πύλη και τις καμάρες, δηλαδή, το μεσαιωνικό Υδραγωγείο της πόλης, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν της Καβάλας, με μήκος 270 μ. και μέγιστο ύψος 25 μ.

Σημαντικές στάσεις που μπορείτε να κάνετε εκτός κάστρου τώρα, είναι αυτή στο «Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας», στην παραλία της πόλης δίπλα στο κτίριο της Περιφέρειας, στο Πάρκο Φαλήρου. Το μουσείο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενώ η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Νεάπολις -Χριστούπολις -Καβάλα» περιλαμβάνει εκθέματα από όλες τις ιστορικές φάσεις της πόλης.

Άλλο ένα μουσείο που έχει ενδιαφέρον είναι το «Μουσείο Καπνού» που βρίσκεται λίγα τετράγωνα πάνω από το λιμάνι, στο ισόγειο του κτιρίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, ένα βιομηχανικό κτίριο του ‘60. Η Καβάλα, είχε την τύχη να βρίσκεται κοντά σε περιοχές όπου καλλιεργούσαν καπνό τον οποίο μπορούσε εύκολα να εμπορευτεί λόγω του γεγονότος πως το λιμάνι της είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετεί μεγάλα εμπορικά πλοία. Έτσι, η πόλη στα μέσα του 19ου αιώνα βρέθηκε να διαχειρίζεται την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής χερσονήσου. Εδώ, αυτή την εποχή συμβιώνουν Έλληνες, Οθωμανοί, Εβραίοι και Αρμένιοι ενώ η ανάπτυξη του καπνεμπορίου βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που με τη σειρά της φέρνει στην πόλη εμπορικούς οίκους και Προξενεία ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα στην Καβάλα να δραστηριοποιούνταν την εποχή αυτή περισσότερες από 50 καπνεμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάσσονται εμπορικά με την Ευρώπη, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό.

Την ίδια περίοδο στην Καβάλα καταγράφονται 262 συγκροτήματα καπναποθηκών, από τις οποίες οι περισσότερες ήταν χτισμένες κατά μήκος της παραλίας ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι. Όλη αυτή την ιστορία λοιπόν, την αφηγείται το συγκεκριμένο μουσείο, που ιδρύθηκε το 2003, μέσω μιας πλούσιας συλλογής η οποία περιλαμβάνει εργαλεία, φωτογραφικό υλικό, έγγραφα από την Καπνεμπορική Ομοσπονδία Ελλάδος, των καπνεργατικών σωματείων κ.ά., έπιπλα, καπνικούς χάρτες και πολλά ακόμα. Ένα πέρασμα από την πλατεία Καπνεργάτη λίγο πιο πέρα για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης, το οποίο πλέον αποτελεί εκθεσιακό χώρο αλλά και για να δείτε τις παλιές καπναποθήκες τριγύρω σχεδόν επιβάλλεται καθώς θα ολοκληρώσει την επίσκεψή σας στο Μουσείο Καπνού.

Αν τώρα έχετε χρόνο στη διάθεσή σας μπορείτε να πάτε μέχρι το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων περίπου 17 χλμ. βόρεια της πόλης. Εδώ, μπορείτε να κάνετε θεραπείες με πηλό ή θερμά ιαματικά νερά καθώς χαμάμ και μασάζ. Το Πηλοθεραπευτήριο λειτουργεί από 3 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου ενώ λόγω εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης δεν θα λειτουργεί ο χώρος κάμπινγκ και το αναψυκτήριο (Κρηνίδες, Τηλ: 2510 518088, 2510 516162).

Αν θέλετε να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο ηλιοβασίλεμα θα πάτε στα βραχάκια της Παναγίας, στον Προμαχώνα του Κάστρου, εκεί όπου βρίσκεται ο φάρος. Αν θέλετε κοντινές βουτιές θα πάτε στην αμμουδερή παραλία της Ραψάνης από όπου μπορείτε να κάνετε και μια επίσκεψη στο «Ναυτικό Μουσείο» ή στην Καλαμίτσα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν και τις βουτιές από τα βράχια της Παναγίας, κάτω από τον φάρο. Λίγο έξω από την πόλη θα βουτήξετε στον Μπάτη στα δυτικά της Καβάλας ή στο Περιγιάλι στα ανατολικά.

Διαμονή

Imaret Hotel: από τα πιο ατμοσφαιρικά και εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης (Θεόδωρου Πουλίδου 30-32, Τηλ: 2510620151).

Τhe Anthemion House: ένα υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασικό του 1927 με μίνιμαλ chic αισθητική (Κολοκοτρώνη 7, Τηλ: 2510211711).

Urban Bay: μοντέρνα αισθητική και πολύ κοντά στο γραφικό λιμανάκι των σφαγείων (Τήνου 1, Τηλ: 2510211114).

Egnatia Hotel & Spa: στην είσοδο της πόλης, είναι από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης με καλές παροχές (7ης Μεραρχίας 139, Τηλ: 2510600250).

Φαγητό

Atopo bistronomy: με θέα τις καμάρες και σε έναν προσεγμένο χώρο σερβίρει καλοδουλεμένα πιάτα βασισμένα σε εποχικά υλικά (Λάμπρου Κατσώνη 1, Τηλ: 2510620280).

Το Ναυπηγείον: κλασικό ταβερνάκι με καλούς ψαρομεζέδες στο καρνάγιο
(Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού 12, Τηλ: 2510227994).

Ουζερί Κροκόδειλος: old style ουζερί για φρέσκους ψαρομεζέδες (Αμερικανικού Ερυθρού Σταύρου 2, Τηλ: 2510232488).

Παραλιακόν: παραλιακό μαγαζί στο λιμάνι που σερβίρει ελληνικά πιάτα, με έμφαση στα κρεατικά (Ερυθρού Σταυρού 6, Τηλ: 2510211005).

Διαβάστε ακόμα:

Απόδραση στην Καβάλα, μεταξύ παρελθόντος και παρόντος

Εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην Καβάλα

Οι πολιτιστικές επιλογές στην Καβάλα