Δεν είναι ότι δεν θα συναντήσεις το όνομά της σε διάφορες λίστες με τα καλύτερα μέρη για μπάνιο στη Χίο: μπορεί να μην έχει τη φήμη π.χ. της Αγίας Φωτεινής, της Κώμης ή εκείνη που συνοδεύει τα Μαύρα Βόλια, όμως δεν είναι και άγνωστη παραλία. Παρ’ όλα αυτά, διατηρεί τον ήσυχο, πιο αποτραβηγμένο της χαρακτήρα, προσελκύοντας (κυρίως) ζευγάρια, φυσιολάτρες και όσους επιθυμούν να αποφύγουν τη συνήθη πολυκοσμία των καλοκαιρινών ημερών.

14

Ο λόγος για τα Δίδυμα, στο δυτικό κομμάτι της Χίου, τα οποία πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι φαίνονται σαν δύο σχεδόν ίδιες παραλίες, τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ακτή είναι μία και απλώς χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη.

Εάν δεν έχετε έρθει ξανά στη Χίο, εντωμεταξύ, ενδέχεται να μπερδέψετε τα Δίδυμα με τη Μέσα Διδύμα και την Έξω Διδύμα. Ο τονισμός, όμως, δεν είναι ίδιος, όπως δεν είναι ούτε το γένος. Κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού αυτά είναι δύο μικρά και μη παραθαλάσσια χωριά, χτισμένα στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού –δηλαδή στην άλλη πλευρά από εκεί όπου βρίσκει κανείς τα Δίδυμα.

Αμμουδιά, βότσαλα, γαλήνη και γαλαζοπράσινα νερά

Όπως είπαμε, τα Δίδυμα εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα της Χίου, προς το νότιο κομμάτι του και είναι ουσιαστικά μία παραλία, που όμως χωρίζεται στα δύο μέσω μιας βραχώδους πρόσχωσης. Σε παλαιότερα χρόνια, μάλιστα, η πρόσχωση αυτή συνεχιζόταν και μέσα στα νερά, δείχνοντας σαν μια μακριά «γλώσσα», φτιαγμένη από πετρώματα. Με τον καιρό, όμως, ένα μέρος της κοντά στην ακτή βυθίστηκε, με αποτέλεσμα αυτό που απέμεινε προς τα μέσα να αποτελέσει νησάκι. Στα ανοιχτά, επίσης, θα διακρίνετε τη βραχονησίδα Πελαγόνησο, όπου και μπορείτε να πλεύσετε, εάν διαθέτετε ταχύπλοο.

Το ένα κομμάτι των Διδύμων είναι αμμουδιά ανάκατη με ψιλό βότσαλο, ενώ στο άλλο θα δείτε ότι επικρατούν τα λευκά βότσαλα. Τα νερά λαμβάνουν τιρκουάζ χρωματισμούς –ορισμένοι θεωρούν, με μια δόση υπερβολής βέβαια, ότι αφήνουν μια «εξωτική» αίσθηση– και είναι διαυγή, καθαρά και αρκετά δροσερά, ενώ σε γενικές γραμμές αποφεύγουν και το πολύ κύμα: ο μικρός κόλπος όπου σχηματίζεται η παραλία μένει προστατευμένος από τους ισχυρούς ανέμους του βορείου Αιγαίου.

Το περιβάλλον τριγύρω της παραλίας δεν είναι ξερό, αλλά έχει αρκετό πράσινο. Κυρίως χαμηλή βλάστηση, βέβαια, μα και κάποια αλμυρίκια δίπλα ακριβώς στην άμμο της ακτής, τα οποία εξυπηρετούν αρκετούς επισκέπτες χάρη στον φυσικό τους ίσκιο, με δεδομένο το ανοργάνωτο της παραλίας.

Πώς θα έρθετε στα Δίδυμα

Τα Δίδυμα εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 31 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου (και πρωτεύουσα του νησιού), προς τα νοτιοδυτικά. Το κοντινότερο κατοικημένο σημείο είναι το μεσαιωνικό χωριό Μεστά, του οποίου το λιμάνι εξυπηρετεί και δρομολόγια προς (και από) τα γειτονικά Ψαρά.

Παίρνοντας λοιπόν τον δρόμο από το λιμάνι των Μεστών προς την Ελάτα, δεν θα αργήσετε να διακρίνετε τα Δίδυμα, σε απόσταση (περίπου) 6 χιλιομέτρων. Είναι άλλωστε πολύ κοντά στην κεντρική αρτηρία και φτάνεις εύκολα με αυτοκίνητο ή μηχανάκι –θα βρείτε μάλιστα και αρκετό χώρο για να παρκάρετε. Φυσικά, μπορείτε να προσεγγίσετε και μέσω θαλάσσης, αν διαθέτετε δικό σας σκάφος.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη, οπότε θα πρέπει να προνοήσετε να έρθετε εδώ εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα. Το τι θεωρεί κανείς απαραίτητο, βέβαια, είναι και δικό του θέμα.

Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να φέρετε ομπρέλα –εκτός αν σκοπεύετε να αναζητήσετε σκιά κάτω από τα αλμυρίκια της ακτής– άφθονο κρύο νερό και κάτι να φάτε, αφού δεν υπάρχει καν κάποια καντίνα (είναι άλλωστε και λόγος για τον οποίον τα Δίδυμα ελκύουν τους φυσιολάτρες). Τέλος, αν σας αρέσει να κολυμπάτε με γυαλιά θαλάσσης ή μάσκα, το βραχώδες κομμάτι στο μέσον της ακτής είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει.

Διαβάστε ακόμα:

Μαύρα Βόλια: Η περίφημη παραλία της Χίου με τα δροσερά νερά είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο

Βρουλίδια: Η παραλία της Χίου με τα λευκά βράχια που αντικρίζει το απέραντο γαλάζιο

Ένας φούρνος στη Βολισσό της Χίου που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος και το μάρκετινγκ