Το Θρακικό πέλαγος σίγουρα δεν είναι το πρώτο μέρος που σκέφτεται κανείς όταν σχεδιάζει καλοκαιρινές διακοπές. Όμως τα παράλιά του έχουν κι αυτά τις δικές τους ομορφιές, που λόγω γεωγραφικής θέσης είναι πιο γνωστές σε όσους κατοικούν στη βόρεια Ελλάδα. Κι ανάμεσα στους πιο αγαπημένους προορισμούς των θερινών επισκεπτών της περιοχής ξεχωρίζει το Φανάρι.

24

Πρόκειται για παραθαλάσσιο χωριό της Ροδόπης, το οποίο κάθε καλοκαίρι έχει μεγάλη τουριστική κίνηση, χάρη στη φήμη μιας υπέροχης, αμμουδερής παραλίας με κρυστάλλινα νερά. Απέχει 32 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή (προσεγγίζετε οδικώς μέσα σε περίπου μισή ώρα) και 38 χιλιόμετρα από την Ξάνθη –από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση ανέρχεται στα 235 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ζουν εδώ 490 μόνιμοι κάτοικοι.

Το Φανάρι είναι αρχαίος τόπος, καθώς στην έκτασή του βρισκόταν κάποτε η Δικαία. Το σημερινό χωριό ιδρύθηκε ωστόσο κατά τη δεκαετία του 1920, μετά την προσάρτηση της δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, από πρόσφυγες που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Μέχρι τότε η έκταση αποτελούσε τμήμα μουσουλμανικού τσιφλικιού και ήταν γνωστή ως «Φενέρ», από τον φάρο που υπήρχε εκεί: είναι λόγω αυτού που επιλέχθηκε τελικά η ονομασία Φανάρι. Ο νέος οικισμός άνθισε ως γραφικό ψαροχώρι, ενώ κατά τη δεκαετία 1935-1945 έγινε και κέντρο εμπορικής δραστηριότητας, αναπτύσσοντας λιμάνι όπου φορτωνόταν ντόπιο σιτάρι και άλλα γεωργικά προϊόντα (διάσημα π.χ. καρπούζια), με προορισμό τον Πειραιά.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Χούντας, έγιναν και σχέδια για την κατασκευή αεροδρομίου έξω από το Φανάρι, τα οποία έμειναν στα χαρτιά, παρότι είχε ήδη δεσμευτεί ο κατάλληλος χώρος από τις τοπικές αρχές. Από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα το χωριό γνώρισε σημαντική τουριστική ανάπτυξη, χάρη στην οποία έγινε γνωστό και ως «διαμάντι του Θρακικού πελάγους».

Πού να μείνετε

Λόγω της σημαντικής του τουριστικής ανάπτυξης το Φανάρι προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής –και μάλιστα σε προσβάσιμες τιμές. Οι περισσότεροι επισκέπτες προσανατολίζονται βέβαια στην ενοικίαση διαμερισμάτων ή θερινών κατοικιών, ωστόσο το χωριό διαθέτει και κάποια ξενοδοχεία.

Ενδεικτικά, το «Hotel Fanari» βρίσκεται κοντά στην παραλία, προσφέροντας θέα και άνετα δωμάτια. Το «Hotel Alexandros» διαθέτει μεγάλα δωμάτια που βλέπουν προς τη γειτονική λιμνοθάλασσα, έχει όμως και αρκετή ησυχία, αποτελώντας καλή περίπτωση για οικογένειες. Η «Villa Theodora», από την άλλη, είναι ένα μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο του χωριού, σε βολική απόσταση από ό,τι κι αν χρειαστείτε.

Eπιλογές για καφέ και ποτό

Όπως και σε άλλα τουριστικά, παραθαλάσσια μέρη, πολλά μαγαζιά στο Φανάρι ξεκινούν να λειτουργούν ως καφέ με κάποιες επιλογές για φαγητό, γενόμενα μπαρ κατά τις βραδινές ώρες. Θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στο παραθαλάσσιο μέτωπο του χωριού, είτε προς τη διάσημη παραλία, είτε προς το λιμάνι, εκεί όπου ξετυλίγεται η δεύτερη και λιγότερο γνωστή παραλία του χωριού, η Ιουλία.

Δίπλα στον Μόλο, η «Ostria» είναι μια δημοφιλής επιλογή των ντόπιων για απογευματινό καφέ και βραδινή έξοδο. Προς τη διάσημη παραλία, πάλι, καλοκαιρινό στέκι είναι το beach bar «Tortuga», αλλά και το beach bar «Bridge», το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τον γειτονικό οικισμό Αρωγή. Πίσω προς το λιμάνι, πάλι, αξίζει να τσεκάρετε το καφέ-μπαρ «Ioulia», όπου πολλοί αρέσκονται να αράζουν τα απογεύματα, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα.

Πού θα φάτε

Το Φανάρι είναι διάσημο για τις ψαροταβέρνες του, κάτι βέβαια διόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει σημαντικό παρελθόν ως ψαροχώρι. Ακόμα και στις μέρες μας είναι τα ντόπια καΐκια που τροφοδοτούν τα καταστήματα εστίασης με ό,τι καλό αλιεύσουν στο Θρακικό πέλαγος. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε κι εσείς οι ίδιοι τις αγορές σας βλέποντάς τα να καταφτάνουν, αν επιθυμείτε να μαγειρέψετε φρέσκο ψάρι στο σπίτι.

Όσον αφορά το φαγητό έξω, ενδεικτικά και μόνο θα σταθούμε στο «Λιμάνι», με θέα στο λιμάνι και πιάτα σε προσιτές τιμές. Ο «Φλοίσβος» λειτουργεί βασικά ως καφέ-ουζερί, ωστόσο έχει αρκετά νόστιμα μεζεδάκια, καθώς και πίτσα, ενώ σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό ξανθιώτικο παγωτό το οποίο σερβίρει. Ο «Φάρος» είναι μία ακόμα δημοφιλής ψαροταβέρνα, με πολύ ωραία θέα στη θάλασσα. Καλό φαγητό θα βρείτε και στον «Κοσμά», στο «Τουριστικό Περίπτερο Φαναρίου», αλλά και στην ταβέρνα που λειτουργεί το ίδιο το «Hotel Fanari» στον χώρο του.

3 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε στο Φανάρι

Κύριος πόλος έλξης των επισκεπτών στο Φανάρι είναι βέβαια η πανέμορφη παραλία. Ευρισκόμενοι εκεί, ωστόσο, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα χωριό περιτριγυρισμένο από πράσινο, στο οποίο υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για ημερήσιες εξορμήσεις προς τον γραφικό γειτονικό οικισμό Αρωγή ή προς το θέρετρο του Πόρτο Λάγος, προς την πλευρά της Ξάνθης.

Κολυμπήστε στην Παραλία Φαναρίου

Μπορείτε φυσικά να βουτήξετε και στην προαναφερόμενη Ιουλία, προς τον Μόλο, εάν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία (έχετε απλά κατά νου ότι βαθαίνει απότομα). Σίγουρα πάντως αξίζει να έρθετε και στη διάσημη παραλία Φανάρι –μία από τις διασημότερες στη Θράκη– για την ψιλή άμμο με τη «χρυσαφένια» αίσθηση και τα ρηχά, καταγάλανα νερά.

Πρόκειται για μια τουριστικώς αναπτυγμένη παραλία, σταθερά βραβευμένη με γαλάζια σημαία, στην οποία προσφέρεται πληθώρα δραστηριοτήτων. Πέρα δηλαδή από κολύμβηση, εδώ θα μπορέσετε να κάνετε θαλάσσιο σκι ή wind surfing, καθώς και καταδύσεις. Κατά μήκος της ακτής, επίσης, απλώνεται μια περιοχή ιδανική για πεζοπορίες, τρέξιμο ή ποδηλατάδες.

Δείτε τη λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνη

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπίου στο Φανάρι είναι η ύπαρξη της λιμνοθάλασσας Ξηρολίμνη ακριβώς απέναντι από τη διάσημη παραλία: η λωρίδα που τη χωρίζει από το Θρακικό πέλαγος έχει μόλις 100 μέτρα πλάτος. Το μέγεθος της φτάνει τα 1.900 στρέμματα, ωστόσο είναι αβαθής: το μέγιστο βάθος μόλις και αγγίζει το 1 μέτρο.

Σε πρώτη, βιαστική όψη ίσως η Ξηρολίμνη να σας φανεί φτωχή ως υδροβιότοπος. Πρόκειται όμως για παραπλανητική εντύπωση, καθώς εδώ ευδοκιμούν κάμποσα ενδιαφέροντα φυτά (λ.χ. ο κρίνος της θάλασσας Pancratium maritimum), αλλά και μια αρκετά πλούσια πανίδα. Ίσως όχι τόσο πλούσια όσο στις υπόλοιπες λιμνοθάλασσες της Ροδόπης, πάντως θα δείτε αετογερακίνες, ποταμογλάρονα, θαλασσοσφυριχτές και λασποσκαλίδρες, καθώς και σπάνιους κεχρίτες, λαγούς και πετροκούναβα. Στα νερά, τέλος, ζουν κέφαλοι, αλλά και λαβράκια, χέλια, ενίοτε μέχρι και γλώσσες.

Τον χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο εδώ μεγάλα κοπάδια από ροζ φοινικόπτερα, προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα σε όσους τα χαζεύουν διασχίζοντας την επαρχιακή οδό Ιμέρου-Φαναρίου.

Επισκεφθείτε την αρχαία Δικαία

Τα ερείπιά της βρίσκονται μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από το σημερινό χωριό και έχουν ταυτιστεί επιτυχώς χάρη στην εύρεση διαφόρων νομισμάτων. Πρόκειται για μια πόλη-κράτος που φαίνεται να αναδύεται κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., ίσως ως αποικία των Σαμίων σε μια περιοχή που παρουσίαζε ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον κατά την αρχαιότητα.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία της Δικαίας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι επέζησε της ρωμαϊκής κατάκτησης, μένοντας όρθια μέχρι τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια, όταν ήταν πια γνωστή ως Δικαιόπολη. Μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. δείχνει να εγκαταλείπεται.

Διαβάστε ακόμα:

Θράκη: Υγροβιότοποι, αρχαίες πόλεις και μνημειώδη ταφικά μνημεία

To παράδειγμα της Κομοτηνής: Πώς μια πόλη 51.000 κατοίκων έγινε η πιο προσβάσιμη της Ελλάδας

Παρανέστι: Το καταπράσινο χωριό της Δράμας δίπλα στις όχθες του Νέστου -Ράφτινγκ, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία