Ιούλιος. Μήνας καυτός, κατακαλόκαιρο· το θερμόμετρο μοιάζει να ανεβαίνει συνεχώς. Ζέστη που την ακούς, αδύνατον να μην συντονιστείς στην συχνότητα του θέρους, σε περιβάλει σαν κύμα υγρό, σχεδόν απτό. Όσο κι αν λατρεύουμε το καλοκαίρι, όσο κι αν το περιμένουμε με προσμονή τεράστια όλο το χειμώνα, όταν επιτέλους φτάνει, γυρεύουμε διαρκώς λύτρωση από το κάθετο λιοπύρι, αναζητούμε μέρη όπου το καλοκαίρι μπορεί να είναι στ’ αλήθεια απολαυστικό και όχι βάσανο.

12

Στην πανέμορφη Εύβοια των ατελείωτων εκπλήξεων, των απέραντων καταγάλανων ακτών και των καταπράσινων εκτάσεων – που δυστυχώς επλήγησαν τρομερά ένα χρόνο πριν – το φαράγγι των Στροπώνων στην καρδιά του νησιού προσφέρεται για αποδράσεις δροσιάς κι ανάσες φρέσκου οξυγόνου ακόμα και όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη. Ξεκινώντας από ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Διρφύων Ευβοίας και καταλήγοντας σε μία από τις πιο διάσημες και αγαπητές παραλίες του νησιού, τη Χιλιαδού, το φαράγγι είναι ιδανικό για μια αναζωογονητική καλοκαιρινή πεζοπορία.

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα της Στενής, χτισμένο ανάμεσα στη Δίρφη με την απότομη, κωνική της μορφή και το Ξεροβούνι, το γραφικό χωριό Στρόπωνες είναι πνιγμένο στο πράσινο.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, το χωριό πήρε το παράξενο όνομά του από την ίδια τη φύση του εδάφους της περιοχής που καθιστά το μέρος ιδανικό για να «τρυπώσει» και να κρυφτεί κανείς, ακριβώς όπως έκαναν και οι πρώτοι βοσκοί-κάτοικοι των Στροπώνων κατά την Τουρκοκρατία προκειμένου να γλυτώσουν από τις βαναυσότητες των Τούρκων.

Δύσβατη και σχεδόν απόκρυφη, η περιοχή καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, τις οποίες διατρέχουν ποτάμια και ρυάκια με γάργαρα νερά που φτάνουν μέχρι τις ανατολικές ακτές τις Εύβοιας κι έπειτα χύνονται στη θάλασσα. Μέσα σε αυτή την καταπράσινη όαση δροσιάς βρίσκονται αρκετά μονοπάτια τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως κατά την εποχή της ακμής των ορεινών κοινωνιών του νησιού με στόχο να ενώνουν χωριά κι ανθρώπους. Πανέμορφη, μα και εν πολλοίς άγνωστη, η πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Στρόπωνες, διασχίζει το ομώνυμο σκιερό φαράγγι και καταλήγει στην βοτσαλωτή Χιλιαδού προσφέρεται για να ζήσετε μια καλοκαιρινή περιπέτεια μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(108123)
      ["id"]=>
      int(108123)
      ["title"]=>
      string(45) "Stropones,At,Greece,Pathway,To,Hiliadou,Beach"
      ["filename"]=>
      string(21) "stropones3-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1518128)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/stropones3-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(130) "https://www.travel.gr/experiences/faraggi-stroponon-mia-monadiki-pezop/attachment/stropones-at-greece-pathway-to-hiliadou-beach-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "12"
      ["description"]=>
      string(19) "Photo: Shutterstock"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(47) "stropones-at-greece-pathway-to-hiliadou-beach-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(108096)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-07-06 13:15:06"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-07-06 13:15:36"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1926)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/stropones3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/stropones3-226x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(226)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/stropones3-768x1021.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1021)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/stropones3-770x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(770)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/stropones3-1155x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1155)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/stropones3-1540x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1540)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Η διαδρομή ξεκινά από την κεντρική πλατεία των Στροπώνων. Ένα πλακόστρωτο δρομάκι αριστερά της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας οδηγεί στις όχθες του ποταμού Στροπωνιάτη ή Διρφωσσού, όπως τον αποκαλούσαν στην αρχαιότητα, που σημαίνει «ποτάμι που πηγάζει από τη Δίρφη». Το μονοπάτι κινείται παράλληλα με την κοίτη του ποταμού. Κάτω από την πλούσια σκιά των φυλλωμένων πλατάνων και δίπλα στη δροσιά των κρυστάλλινων νερών του ποταμού, που σε κάποια σημεία σχηματίζουν μικρές βάθρες, η διαδρομή είναι άκρως αναζωογονητική κι ευχάριστη. Παρόλο που το μονοπάτι θεωρείται μικρής δυσκολίας και προτείνεται ακόμα και για αρχάριους, στη διάρκεια της διαδρομής θα χρειαστεί αρκετές φορές να διασχίσετε τον ποταμό από τη μία όχθη στην άλλη, αφού συχνά διακόπτεται από φυσικά εμπόδια. Το καλό είναι πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το ποτάμι έχει λιγότερο νερό και η ποταμοδιάσχιση καθίσταται άνετη και απόλυτα ασφαλής.

Η διαδρομή μπορεί να είναι χαμηλής δυσκολίας, αλλά ταυτόχρονα είναι και μεγάλης διάρκειας. Μετά από πεζοπορία περίπου 2,5 ωρών μέσα στο φαράγγι, αφήνουμε την κοίτη του ποταμού και το τοπίο αλλάζει. Από αυτό το σημείο και μετά η πεζοπορία συνεχίζεται σε αγροτικό δρόμο με φυσική σκιά από υπέροχες κερασιές, καρυδιές και πλατάνια. Μετά από πορεία τριών περίπου χιλιομέτρων το μονοπάτι καταλήγει στην ξακουστή παραλία της Χιλιαδούς.

Με συνολικό μήκος πάνω από 400 μέτρα, αυτή η πανέμορφη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά ήταν κάποτε ορμητήριο πειρατών. Μάλιστα, αρκετοί από τους ντόπιους ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοί τους. Το σίγουρο είναι ότι πήρε το όνομά της από το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγιάς της Χιλιαδούς που βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία. Το εκκλησάκι με τη σειρά του, σύμφωνα με μια εκδοχή, φαίνεται να πήρε το όνομα αυτό γιατί ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έχτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Σήμερα, προσελκύει πλήθος επισκεπτών και ιδιαίτερα ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και την ελεύθερη κατασκήνωση. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο, όμως πάντοτε υπάρχει χώρος για όσους προτιμούν απλά να βάλουν την ομπρέλα τους, να απλώσουν την πετσέτα τους και να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Σημαντικές πληροφορίες για την πεζοπορία:

  • Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 8,5 με 9 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε, μαζί με τις απαραίτητες στάσεις, γύρω στις 4 με 5 ώρες για να το διασχίσετε.
  • Εάν δεν είστε ντόπιος ή πολύ έμπειρος περιπατητής, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε μία από τις διάφορες ομάδες που οργανώνουν τέτοιες εκδρομές με πιστοποιημένους οδηγούς.
  • Για την πεζοπορία θα χρειαστεί να έχετε ένα βασικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια πεζοπορίας ή ποταμοδιάσχισης ή αθλητικά παπούτσια με καλή σόλα που δεν σας νοιάζει να βραχούν, μπατόν για να είναι το κάθε βήμα σας ασφαλές, σακίδιο πλάτης, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και άφθονο νερό (τουλάχιστον 1,5 – 2 λτρ./άτομο για την πεζοπορία/ποταμοδιάσχιση).

Διαβάστε ακόμα:

Κανάκια: Ένας γαλήνιος προορισμός στον Σαρωνικό με πευκοδάσος, γαλανά νερά και το παλάτι του Αίαντα

Διασχίζοντας τον Πάρνωνα: Απομακρυσμένα χωριά, ξεχωριστές παραλίες και εντυπωσιακά δάση

Ζαγοροχώρια: Προορισμός και για το καλοκαίρι, χάρη στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής