Θέλοντας να ενισχύσει τη φήμη της ως παγκόσμιος καταδυτικός προορισμός, η Αλόννησος λανσάρει την καμπάνια «I Love You Deeply», προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία σε όσους επιθυμούν έναν γάμο έξω από τα συνηθισμένα: από φέτος το καλοκαίρι, θα μπορείτε να παντρεύεστε όχι απλά στα νερά της, μα και κάτω από αυτά.

13

Το νησί των Σποράδων –ήδη πόλος έλξης για όσους γνωρίζουν τις ομορφιές της βορειότερης πλευράς του Αιγαίου– έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος χάρη τόσο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο που ιδρύθηκε εκεί το 1992, όσο και στη διαμόρφωση του αρχαίου ναυαγίου της νησίδας Περιστέρα σε πρότυπο υποθαλάσσιο μουσείο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι γύρω από το τελευταίο υπήρξε ήδη μια κινητικότητα για τέλεση γάμων σε παραλίες ή πάνω σε ιδιωτικά γιότ, η δημοτική αρχή ξεκίνησε να σκέφτεται περαιτέρω μεθόδους τόνωσης του υποβρύχιου τουρισμού της περιοχής, καταλήγοντας στην απόφαση πίσω από την καμπάνια «I Love You Deeply».

Ο αγγλικός τίτλος, εντωμεταξύ, πέρα από το επιτυχημένο λογοπαίγνιο με το θέμα του βάθους, δείχνει και την εξωστρέφεια της όλης ενέργειας: δεν απευθύνεται μόνο στους Έλληνες πολίτες, μα και σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη από άλλα μέρη της υφηλίου, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Όπως δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, όλες οι απαραίτητες υποδομές για να τελεστούν υποβρύχιοι γάμοι στο νησί είναι έτοιμες, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία των αιτήσεων –η οποία είναι απλή, εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες.

Οι γάμοι θα είναι πολιτικοί, η διαδικασία θα προβλέπει και την παρουσία κάποιου αριθμού καλεσμένων (ως προς αυτό μένουν να διασαφηνιστούν οι ακριβείς λεπτομέρειες) και η τελετή θα λαμβάνει χώρα 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το ζευγάρι.

Ασφαλώς, εδώ ίσως σκεφτεί κανείς ότι δημιουργείται ένα παράπλευρο έξοδο, αφού ο γαμπρός και η νύφη θα πρέπει ενδεχομένως να κάνουν μαθήματα κατάδυσης, αν δεν έχουν σχετική εμπειρία. Ωστόσο ο Δήμος Αλοννήσου το έχει προβλέψει κι αυτό: για το 2022, τουλάχιστον, η διαδικασία θα είναι εντελώς δωρεάν, με τη μορφή χορηγίας από τα καταδυτικά κέντρα που λειτουργούν στο νησί.

Όπως είπε ο Πέτρος Βαφίνης στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο δήμος έχει ήδη δεχτεί την πρώτη αίτηση από ένα ζευγάρι από την Αθήνα, το οποίο έκλεισε ημερομηνία στα τέλη Αυγούστου για να παντρευτεί υποβρυχίως. Αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια για την τουριστική αξιοποίηση του βυθού της Αλοννήσου, αφού το ναυάγιο της Περιστέρας δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή. Υπάρχουν άλλα εφτά συνολικά, από τα οποία τα τέσσερα μπορούν να γίνουν άμεσα επισκέψιμα σύμφωνα με τα πορίσματα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου –ίσως δηλαδή και μέσα στο καλοκαίρι του 2022.

Εάν όντως καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, η Αλόννησος αναμένεται να μπει σε νέα τροχιά ως τουριστικός προορισμός διεθνούς ενδιαφέροντος: η δημιουργία ενός ολόκληρου υποθαλάσσιου πάρκου με επισκέψιμα ναυάγια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά. Και αναμένεται έτσι να συζητηθεί εκτενώς ανά την υφήλιο, εκτοξεύοντας τη φήμη τόσο του ίδιου του νησιού, όσο και γενικότερα των Σποράδων.

Διαβάστε ακόμα:

Έρως: Tο ακατοίκητο νησάκι της Ελλάδας όπου γίνονται μόνο γάμοι

Ο Παρθενώνας των Ναυαγίων είναι ανοιχτός στους δύτες αναψυχής

Η Αλόννησος στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους καλύτερους οικολογικούς προορισμούς παγκοσμίως