Η κοντινή της απόσταση προς την Πύλο και τη φημισμένη παραλία Βοϊδοκοιλιά, η στρατηγική της θέση στον κόλπο του Ναυαρίνου και η γειτνίασή της με τις εγκαταστάσεις του πεντάστερου resort «Costa Navarino», ανέδειξαν ιδιαίτερα τη Γιάλοβα κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Έστω κι αν απολάμβανε ήδη διασημότητας χάρη στις δικές της, πανέμορφες ακτές και στον σπάνιο υγρότοπο που συγκροτείται στην ομώνυμη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

21

Παρά την ανάπτυξη αυτή, ωστόσο, η Γιάλοβα παραμένει ένα σχετικά μικρό, παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνίας, με μόνιμο πληθυσμό 275 κατοίκων –σύμφωνα με την απογραφή του 2011– οι οποίοι ασχολούνται μεν ενεργά με τον τουρισμό κάθε θερινή σεζόν, μα διατηρούν παράλληλα τις αγροτικές και αλιευτικές τους εργασίες.

Άλλωστε θα διαπιστώσετε, ερχόμενοι εδώ, ότι το τοπίο δεν κυριαρχείται μόνο από τα νερά του Κόλπου του Ναυαρίνου, αλλά και από τους τυπικούς μεσσηνιακούς ελαιώνες, οι οποίοι πυκνώνουν όσο οδεύει κανείς προς τα εσωτερικά εδάφη του οικισμού. Προσεγγίζοντας, δηλαδή, θα αισθανθείτε τη Γιάλοβα λες και αναδύεται από το πράσινο, φυσικό περιβάλλον, στρεφόμενη όμως προς τη θάλασσα. Είναι δε τέτοια η γεωγραφική της θέση, ώστε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και ως βάση για ευρύτερες περιηγήσεις στην πλευρά της Μεσσηνίας που «βλέπει» προς το Ιόνιο Πέλαγος.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(229314)
      ["id"]=>
      int(229314)
      ["title"]=>
      string(11) "Gialova_01a"
      ["filename"]=>
      string(22) "Gialova_01a-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(920215)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/Gialova_01a-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/experiences/gialova-i-chrysi-akti-oi-elaiones-enas/attachment/gialova_01a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(110) "Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι μεσσηνιακοί ελαιώνες. Photo: Shutterstock"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "gialova_01a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(229247)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-05-15 12:15:41"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-05-15 12:16:38"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1696)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/Gialova_01a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/Gialova_01a-199x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(199)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/Gialova_01a-768x1159.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1159)
        ["large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/Gialova_01a-678x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(678)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/Gialova_01a-1018x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1018)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/Gialova_01a-1357x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1357)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Περιδιαβαίνοντας τη Γιάλοβα

Η Γιάλοβα είναι δημιούργημα των νεότερων χρόνων, λαμβάνοντας το κυρίαρχο όνομα της ευρύτερης περιοχής, που αποτελούταν από διάφορα τμήματα γης ανάμεσα σε έλη –σώζονται πάντως και ονομασίες όπως Νταλιάνη, Διβάρι ή Γιανούζαγα. Η λέξη Γιάλοβα, τώρα, κατ’ άλλους έχει αρχαίες ελληνικές ρίζες, καταγόμενη από τον «αιγιαλό», στον οποίον προστέθηκε η τουρκική κατάληξη «οβά» (ομαλός, πεδιάδα), κατ’ άλλους προέρχεται από τις σλαβικές γλώσσες, αφού jalova υπάρχει και στα σέρβικα, έχοντας τη σημασία της άγονης γης.

Ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, 2 χιλιόμετρα δυτικότερα του σύγχρονου χωριού, με το όνομα Ιχθυοτροφείον –στη θέση που σήμερα είναι γνωστή ως «Ντιβαρόσπιτα». Το πόσο κράτησε αυτή η μόνιμη εγκατάσταση κατοίκων δεν είναι βέβαιο, γιατί μια πηγή του 1853 περιγράφει τη Γιάλοβα ως «θέση αγροτική». Ως το 1907, πάντως, υπήρχε σίγουρα χωριό ονόματι Γιάλοβα, με 85 κατοίκους.

Τα καλοκαίρια, όλη η ζωή της Γιάλοβας μεταφέρεται στην παραλιακή οδό με τους χαρακτηριστικούς φοίνικες, που είναι βέβαια γεμάτη με μαγαζιά. Ωστόσο, αν περπατήσετε το χωριό κατευθυνόμενοι και πέραν της ακτής (προς το εσωτερικό), θα δείτε και κάποια πιο παραδοσιακά σπίτια πλάι-πλάι με τα σύγχρονα, όπως και ορισμένα παλιά, χαρακτηριστικά κτίρια. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζει το πρώην Δημοτικό Σχολείο, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1935, καθώς και ο ενοριακός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που χτίστηκε την ίδια χρονιά και υπέστη καταστροφές από αεροπορικό βομβαρδισμό το 1941, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν βγείτε λίγο έξω από τη Γιάλοβα κατευθυνόμενοι βορειανατολικά (προς το χωριό Ελαιόφυτο), θα φτάσετε στον λόφο της Σγράπας. Εκεί στέκεται η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (η οποία είναι γνωστή και ως Παναγία Σγράπας), ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο για την πλευρά αυτή της Μεσσηνίας.

Στις παραλίες και στην υπέροχη λιμνοθάλασσα

Παρά τα άνωθεν αξιοθέατα, πάντως, το κυρίως ενδιαφέρον των επισκεπτών τείνουν να το μονοπωλούν οι παραλίες της Γιάλοβας, καθώς και η ομώνυμη λιμνοθάλασσα. Η πρώτη παραλία που θα αντικρίσετε λέγεται απλά «παραλία της Γιάλοβας» και απλώνεται μπροστά ακριβώς από το χωριό. Πρόκειται για μια αμμουδιά έκτασης 1 χιλιομέτρου, η οποία παραμένει ανοργάνωτη, έχοντας κοντά της πλήθος από ταβέρνες και καφετέριες. Τα νερά της είναι ρηχά, οπότε είναι κατάλληλη και για οικογένειες που έρχονται εδώ με μικρά παιδιά, ενώ υπάρχουν και πεύκα, τα οποία προσφέρουν ίσκιο και δροσιά στους λουόμενους.

Πιο φημισμένη, ωστόσο, είναι η Χρυσή Ακτή ή Διβάρι (μπορεί να την ακούσετε και ως Ντιβάρι, αλλά και ως «Παραλία του Ναυαρίνου»), η οποία αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της παραλίας της Γιάλοβας προς την κατεύθυνση της λιμνοθάλασσας. Πρόκειται για μια θαυμαστή ακτή (περίπου) 4 χιλιομέτρων, η οποία διαθέτει οργανωμένα και ανοργάνωτα τμήματα και προσελκύει μπόλικη νεολαία. Εδώ, φυσικά, δεσπόζει η άμμος –η οποία προσφέρει και τη «χρυσή» εντύπωση που δημιουργεί το τοπίο– τα νερά είναι πεντακάθαρα, ενώ υπάρχει και δυνατότητα για wind surfing και jet skiing. Γενικώς η θάλασσα εδώ είναι ρηχή, αλλά στα πιο βαθιά της τμήματα υπάρχουν και ναυάγια πλοίων, τα οποία θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν τις καταδύσεις.

Με το όνομα Διβάρι, τώρα, ήταν παλιότερα γνωστή και η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Χρυσή Ακτή: η λέξη προέρχεται από το λατινικό vivarium (ιχθυοτροφείο ή ιχθυότοπος) και πρέπει να απηχεί την κυριαρχία των Βενετών στην Πελοπόννησο, όταν η περιοχή χρησιμοποιούταν για αλιευτικές δραστηριότητες ή ως αγκυροβόλιο εμπορικών πλοίων. Όπως κι αν την ονομάσετε, πάντως, πρόκειται για μια εκθαμβωτική υδάτινη έκταση 6 στρεμμάτων, η οποία έχει ενταχθεί και στο προστατευόμενο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, μαζί με την εφαπτόμενη σε αυτή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Τα νερά της λιμνοθάλασσας είναι υφάλμυρα και μάλλον ρηχά, αφού το βάθος τους δεν ξεπερνά, συνήθως, το ένα μέτρο. Το τοπίο ποικίλλει, καθώς βλέπει κανείς αμμοθίνες με αλμυρίκια, βράχια, αμμουδιές, καλαμιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις, που αρθρώνουν βιότοπους άκρως σημαντικούς για την άγρια ζωή, για την οποία η Γιάλοβα αποτελεί καταφύγιο. Μάλιστα, έχει ξεχωριστή σημασία για τα μεταναστευτικά πτηνά, καθώς εδώ κάνουν την πρώτη τους στάση στο ταξίδι από την Αφρική προς τη Βόρεια Ευρώπη. Φιλοξενούνται βέβαια και πάμπολλα ερπετά, αμφίβια και ψάρια, μεταξύ των οποίων και ο αφρικανικός χαμαιλέοντας: είδος που θεωρείται ότι ήρθε εδώ κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, μα πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Επιλογές για διαμονή, καφέ και φαγητό

Η Γιάλοβα είναι ένας πλήρως αναπτυγμένος προορισμός, από τον οποίον δεν θα σας λείψει τίποτα. Ως εκ τούτου, θα βρείτε πολλές, καλές επιλογές για διαμονή, κατάλληλες για κάθε επιθυμία και βαλάντιο. Οι περισσότερες από αυτές, βέβαια, αφορούν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή/και σπίτια, τα οποία διαχειρίζονται ιδιώτες ή οικογένειες και είναι διαθέσιμα σε πλατφόρμες τύπου Booking και Airbnb. Ωστόσο υπάρχουν και πιο οργανωμένες μονάδες, οι οποίες λειτουργούν ως ξενοδοχεία.

Τέτοιες περιπτώσεις, ενδεικτικά, είναι το 4 αστέρων «Zoe Seaside Resort» μπροστά στην παραλία της Γιάλοβας –με κήπο και πισίνα– το 3 αστέρων «Ημαθόεσσα», το οποίο αποτελείται από 4 ευρύχωρες και ανεξάρτητες κατοικίες με 24 πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα που «βλέπουν» σε εξωτερική πισίνα, καθώς και το «Thanos Village» στην πλαγιά ενός λόφου, με θαυμάσια θέα προς τις παραλίες.

Οι καλές επιλογές για καφέ και φαγητό είναι πραγματικά δεκάδες, αντανακλώντας κι αυτές την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Γιάλοβα στους εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες της. Ασφαλώς, όπως και σε άλλα παράκτια μέρη της χώρας μας, οι ιδιότητες της καφετέριας-μπαρ και του εστιατορίου τείνουν να μην ξεχωρίζουν, ενώ ορισμένα μαγαζιά λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή σεζόν.

Σε μια καθαρά ενδεικτική διαλογή, λοιπόν, για καλό καφέ, θέα και προσεγμένα σνακ θα αναζητήσετε το «Ionis», το οποίο λειτουργεί και τον χειμώνα, χάρη στον ωραίο του εσωτερικό χώρο. Δημοφιλές για καφέ και κοκτέιλ είναι όμως και το «Sugar», ενώ παραθαλασσίως θα συναντήσετε και το παρεΐστικο μεζεδοπωλείο-καφενείο «Ακτή», στέκι για καφέ, νόστιμα μεζεδάκια και κρύα μπύρα. Καθαρά για φαγητό, τώρα, θα προσανατολιστείτε προς το εστιατόριο «Anama», το οποίο βρίσκεται στον πεζόδρομο της Γιάλοβας, ανοίγει τα απογεύματα (για δείπνο) και προσφέρει φροντισμένη κουζίνα, με ποιοτικές πρώτες ύλες. Εναλλακτικά, το «Gialova Grill House» απευθύνεται σε όσους αγαπούν το σουβλάκι και τα ψητά κρεατικά, το «La Cucina Italiana» θεωρείται το καλύτερο ιταλικό της ευρύτερης περιοχής, ενώ στο «Kochili» θα πάτε για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Πώς θα έρθετε στη Γιάλοβα

Η Γιάλοβα απέχει μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την Πύλο, η οποία διακρίνεται και αν κοιτάξει κανείς από την προκυμαία του χωριού, προς τα ανατολικά. Γεωγραφικά βρίσκεται βόρεια αυτής και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, αφού η ανάπτυξη της περιοχής μετά την εγκατάσταση του resort «Costa Navarino» υπήρξε πολύ ευεργετική για το οδικό της δίκτυο.

Από τη Γιάλοβα μπορείτε να φτάσετε και στη φημισμένη παραλία Βοϊδοκοιλιά (αν και υπάρχει κι άλλος τρόπος, από το Πετροχώρι), η οποία, όπως είπαμε, εφάπτεται της λιμνοθάλασσας, εντασσόμενη κι αυτή στην περιοχή Natura 2000. Λίγο μετά το χωριό θα κάνετε αριστερά, προς τη Χρυσή Ακτή, θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο beach bar της και από εκεί και πέρα θα πρέπει να περπατήσετε.

Διαβάστε ακόμα:

Long weekend στην Πύλο

Long weekend στη Φοινικούντα -Ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Πελοποννήσου

Long weekend στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας – Ένας μίνι παράδεισος με θέα το Ιόνιο