Στην κεντρική Ιταλία, στις όχθες του ποταμού Tρόντο, μία σχετικά μικρή πόλη 47.982 κατοίκων εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με ένα ξεχωριστό, σπάνιο, αρχιτεκτονικό φαινόμενο.

25

Περπατώντας στους γραφικούς δρόμους και τα μικρά στενά του Ascoli Piceno, της επαρχίας Μάρκε, θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε οποιαδήποτε άλλη ιταλική πόλη: χαριτωμένα, παλιά καφέ με τραπεζάκια στις πλατείες, τρατορίες με καρό τραπεζομάντηλα, μεσαιωνικές εκκλησίες, αναγενησιακά αρχοντικά, βέσπες αραγμένες δίπλα στα πεζοδρόμια και καταπράσινες, ολάνθιστες πεδιάδες.

Έτσι και στο όμορφο Ascoli Piceno. Δύο μεγάλες πλατείες στις οποίες οι ντόπιοι αράζουν, κοιτώντας τις μέρες να περνούν ήσυχα και νωχελικά. Καφετέριες με τουρίστες, ένας πεζόδρομος που λειτουργεί σαν «περατζάδα», με εστιατόρια, μικρά μπαρ και καταστήματα. Και όπως στις περισσότερες πόλεις της Ιταλίας το ιστορικό κέντρο του Ascoli Piceno κατασκευάστηκε κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, παραμένοντας εξαιρετικά διατηρημένο και φροντισμένο.

Παρόλα αυτά, όταν πέφτει η νύχτα κάτι αλλάζει. Ένα παράξενο «φαινόμενο» κάνει αισθητή την παρουσία του στα κτήρια και τα δρομάκια της πόλης. Ολόκληρο το Ascoli αρχίζει να λαμπυρίζει κάτω από το φως του φεγγαριού.