Μοιάζει περίεργο, αλλά ακόμα κι αν βρεθείτε στην παραλία Δώματα στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, ενδέχεται να είστε ανάμεσα στους πολύ λίγους επισκέπτες. Παρά την αναμφισβήτητη ομορφιά της –για την οποία υπάρχει γενική ομοφωνία ανάμεσα σε όσους την έχουν δει από κοντά– παραμένει ένα μέρος που είναι λιγότερο ή περισσότερο απάτητο.

12

Φυσικά, υπάρχει λόγος γι’ αυτό, αφού τα Δώματα είναι φυσικώς απομονωμένα και δεν προσεγγίζονται εύκολα: για να φτάσεις εκεί πρέπει να είσαι και υποψιασμένος, μα και καλά προετοιμασμένος για μια μικρή περιπέτεια στα Σφακιά της Κρήτης, στο νότιο τμήμα της περιφερειακής ενότητας Χανίων (δείτε και τις αναλυτικότερες οδηγίες παρακάτω).

Τα Δώματα εντοπίζονται 58 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά, σε μια περιοχή που είναι γνωστή στους ντόπιους ως «Τσέσες». Κοντινότερο χωριό είναι η παραθαλάσσια Σούγια, 7 χιλιόμετρα ανατολικά. «Δώματα» στην κρητική ντοπιολαλιά λέγονται εντωμεταξύ οι στέγες. Η ιδιότυπη ονομασία οφείλεται στο ότι, λόγω της χρόνιας διάβρωσης από το νερό και τον αέρα, έχει σμιλευτεί ένα πολύ ξεχωριστό σκηνικό γύρω από την παραλία, με αναβαθμίδες εδάφους, χαράδρες και κάθετους βράχους από κροκαλοπαγή πετρώματα που έχουν σχηματοποιηθεί έτσι ώστε να φέρνουν κατά νου στέγες σπιτιών.

Πέρα από αυτό το σκηνικό, ερχόμενοι στα Δώματα θα δείτε μια καταπληκτική παραλία, με ψιλό βοτσαλάκι σε αποχρώσεις του γκρι και με υπέροχα νερά, σε διάφορες διαβαθμίσεις του μπλε και του γαλάζιου. Κι αν τύχει να τα βρείτε κάπως πιο θολά, μην ανησυχήσετε: το φαινόμενο, όταν συμβαίνει, οφείλεται στο ανακάτεμα με πηγές γλυκού ύδατος που τρέχουν υπογείως και υποθαλασσίως στην περιοχή. Επιπρόσθετα το τοπίο είναι γεμάτο με πεύκα, τα οποία προσφέρουν θαυμάσια φυσική σκιά, αλλά και δυνατότητες πρόχειρης κατασκήνωσης. Βρίσκονται βέβαια πάνω από την παραλία και όχι δίπλα της.

Ευρισκόμενοι στα Δώματα, επίσης, δεν θα αργήσετε να συνειδητοποιήσετε ότι οι παραλίες είναι στην ουσία δύο, χωρισμένες από μια συστάδα βράχων. Αυτή στα δυτικά τείνει να θεωρείται ως η βασική (είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη), μα αρκετοί επισκέπτες πιστεύουν ότι ομορφότερη είναι η μικρότερη, στα ανατολικά. Ωστόσο εκεί θα φτάσετε μόνο αν κολυμπήσετε λίγα μέτρα, καθώς δεν υπάρχει χερσαία πρόσβαση από τα προαναφερθέντα βράχια.

Πώς θα πάτε

Τα Δώματα προσεγγίζονται και από την ξηρά και από τη θάλασσα, αλλά ο σαφώς πιο απλός τρόπος είναι ο δεύτερος. Και πάλι, ωστόσο, απαιτείται να έχετε οργανωθεί και εφοδιαστεί καλά, καθώς θα πρέπει να πάρετε καραβάκι από τα Σφακιά για την Αγία Ρούμελη, όπου θα αναζητήσετε κάποιον τοπικό βαρκάρη που θα αναλάβει όχι μόνο να σας πάει στην παραλία, αλλά και να σας φέρει πίσω. Φυσικά, δεν θα χρειαστείτε τίποτα τέτοιο αν φτάσετε εδώ με δικό σας σκάφος.

Από την ξηρά τα Δώματα προσεγγίζονται με δύο τρόπους, αμφότεροι όμως απευθύνονται σε ανθρώπους με σημαντική εμπειρία στην πεζοπορία. Άλλωστε πέρα από το να πάτε, πρέπει να υπολογίσετε και τον γυρισμό. Εκτός κι αν σκοπεύετε να κατασκηνώσετε στην παραλία για το βράδυ, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα.

Ο ένας τρόπος απαιτεί να φτάσετε στην Αγία Ρούμελη –ή στο χωριό Σούγια, εναλλακτικά– και από εκεί να ακολουθήσετε το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Λάβετε όμως υπόψη ότι πρόκειται για μια κουραστική και ανά σημεία πολύ επικίνδυνη διαδρομή, αφού για αρκετή ώρα θα βρεθείτε να περπατάτε στο χείλος (κυριολεκτικά) του γκρεμού, σε υψόμετρο που μπορεί να αγγίξει και τα 700 μέτρα. Ο δεύτερος τρόπος είναι διασχίζοντας το Φαράγγι του Κλάδου, το οποίο καταλήγει στα Δώματα. Είναι όμως αρκετά δύσβατο και πρέπει να έχετε αυξημένη προσοχή ώστε να μη χαθείτε.

Διαβάστε ακόμα:

Ταίναρο: Τα ρωμαϊκά λουτρά, ο επιβλητικός φάρος και το πιο ενδιαφέρον μονοπάτι της μέσα Μάνης

Μονοπάτι Παλαιάς Καβάλας: Μια μικρή «ζούγκλα», με τον δικό της υπέροχο καταρράκτη

Καμάρια: Η πιο άγνωστη λίμνη της κεντρικής Ελλάδας