«Την επόμενη Κυριακή το μεσημέρι, γύρω στις 12 και μισή / Ελάτε να μαζευτούμε στο πιο ψηλό σημείο της Αθήνας, στον Λυκαβηττό / Εμείς που φοβόμαστε ότι θα πεθάνουν οι γονείς μας», γράφει ο The Boy στο τραγούδι του «Το Ποτάμι της», από τη δισκογραφική δουλειά που πρόσφατα κυκλοφόρησε.

15

Άκουσα το κομμάτι δυο-τρεις φορές και, ύστερα, αναπόφευκτα άρχισα να σκέφτομαι την Αθήνα από ψηλά. Είναι μια άλλη πόλη, πιο έντιμη. Όλα βγάζουν περισσότερο νόημα από ψηλά. Οι πόνοι και τα τραύματά μας κάπως μικραίνουν, μαζί με τα σπίτια και με τους ανθρώπους. Δεν ήμουν ποτέ της θέας από ψηλά, της ταράτσας. Είμαι της αυλής, του πεζοδρομίου, του υπογείου, της λεωφόρου. Να κοιτώ κατάματα τα ματωμένα δόντια της πόλης, να βλέπω καθαρά τις ασχήμιες της και να την αγαπώ έτσι, παρά τα όσα και χάρη στα όσα. Όμως, είναι ωραίο πάντα για μένα να θέλει κανείς να μοιραστεί την αγάπη του για μια ωραία θέα μαζί μου. Να θέλει να με αγκαλιάσει ή να πιει ένα αναψυκτικό, μια μπίρα μαζί μου από ψηλά. Να ανάψουμε και κανένα τσιγάρο.

Την Αθήνα από ψηλά δεν τη βλέπεις, βεβαίως, μόνο από τον Λυκαβηττό. Ο λόφος του Στρέφη, στη Νεάπολη Εξαρχείων, είναι all time classic επίσης, ειδικά για τους κατοίκους του κέντρου. Υπάρχει υπαίθριο θέατρο, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά και μια γνωστή ταβέρνα, όπου λαμβάνουν χώρα εαρινές και θερινές τσιπουροκατανύξεις. Ένα γνωστό-άγνωστο σημείο στην Αθήνα βρίσκεται πάνω από την Κυψέλη (στο τέρμα Αμοργού και Ανάφης), και οι μύστες το αποκαλούν Αλεπότρυπα, αν και επισήμως λέγεται λόφος Ελικώνα.

Αν και διαθέτει μικρό υψόμετρο, 185 μέτρων, έχει ωραία αστική θέα και μαζεύει κόσμο που αθλείται και παίζει: δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και μια παιδική χαρά βρίσκονται εκεί. Την Πρωτομαγιά, οικογένειες νέων και παρέες στήνουν αυτοσχέδια πικνίκ και την Καθαρά Δευτέρα πετούν χαρταετό.

Η Αθήνα διαθέτει τρεις όμορφους, ιστορικής σημασίας λόφους που βρίσκονται δυτικά της Ακρόπολης: τον Φιλοπάππου, την Πνύκα και των Νυμφών. Είναι αρχαιολογικοί χώροι με αρχαία κατάλοιπα, αλλά είναι και μια μικρή γιορτή της φύσης πλάι στους μύθους και την ιστορία αυτής της πόλης, ό,τι πρέπει για έναν περίπατο που θα μας γεμίσει εικόνες και μυρωδιές.

Πάνω στον λόφο των Νυμφών βρίσκεται το κτήριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αρχαιότερο ίδρυμα ερευνών σε όλα τα Βαλκάνια. Διαθέτει πέντε ινστιτούτα ερευνών και αστρονομικούς σταθμούς, που επιχειρούν συνεχείς σεισμολογικές παρατηρήσεις. Όσο για τον λόφο Φιλοπάππου, ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Πικιώνης σχεδίασε και κατασκεύασε την υπαίθρια διαμόρφωσή του τη δεκαετία του ’50, με πλακόστρωτες διαδρομές και πέτρινα καθίσματα σε κατάλληλα σημεία με θέα προς τον ιερό βράχο. Κάτι λιγότερο διαδεδομένο για τον Φιλοπάππου είναι οι ενδιαφέρουσες αναρριχητικές διαδρομές στη νότια πλευρά του.

Και συνεχίζουμε! Ο λόφος του Αρδηττού βρίσκεται ανατολικά από τον Ιλισσό, πάνω από το Καλλιμάρμαρο, και προσφέρει θέα στο πλέον ιστορικό κομμάτι της πόλης. Ενδείκνυται για βόλτες και παραμένει ένα σχετικά καλά κρυμμένο μυστικό, ακόμα και για τους κατοίκους του κέντρου. Πεύκα, μεσογειακή χλωρίδα και «μυστικά» μονοπάτια τον καθιστούν ιδανική επιλογή για μια μίνι απόδραση εντός των τειχών, για έναν περίπατο μες στη φύση.

Ακριβώς απέναντι, ο λόφος Άγρας, με την πέτρινη αποβάθρα όπου σύμφωνα με κάποιες πηγές παρουσιαζόταν μια πλωτή άμαξα ή πλοίο συμβολικού χαρακτήρα, πιθανόν κατά την πομπή των Παναθηναίων, προσφέρει τη δική του ιστορική σημειολογία. Κατά την αρχαιότητα, στα Μεγάλα Παναθήναια, που διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια για τον εορτασμό των γενεθλίων της θεάς Αθηνάς, προσφερόταν ο χειροποίητος πέπλος, έργο υφάντρας και ζωγράφου, στο άγαλμά της στον Παρθενώνα.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης, ενδείκνυται απολύτως ο Υμηττός, που προσφέρει άφθονες διαδρομές πεζοπορίας και φανταστική θέα στην πόλη από πολλά σημεία αλλά και από ένα καλά κρυμμένο μυστικό: στις παρυφές του βουνού, ουσιαστικά εκεί όπου ξεκινά η Ηλιούπολη, κοντά στον Προφήτη Ηλία, υπάρχει ένα σημείο με απρόσκοπτη θέα στην Αθήνα. Το σημείο είναι γνωστό ως «Θέα». Ο λόφος του Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι, που βρίσκεται μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Λεωφόρου Αθηνών, διαθέτει στην έκτασή του των 55 στρεμμάτων πλούσια χλωρίδα, που αποτελείται κυρίως από πεύκα, βελανιδιές, κυπαρίσσια, ευκαλύπτους, πλατάνια, μυρτιές, συκιές, ιτιές, ελιές, χαρουπιές αλλά και φοίνικες. Από την κορυφή του, από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, θα απολαύσετε θέα ως τον Σαρωνικό.

Σαρωνικό -και μαζί Ακρόπολη, δύο σε ένα- μπορείτε να δείτε και από τα Τουρκοβούνια. Είναι ο ψηλότερος λόφος (ουσιαστικά, λοφοσειρά) εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και, φυσικά, πανοραμική θέα. Η Πεντέλη και η Πάρνηθα, τα ψηλότερα βουνά της Αττικής, προσφέρουν σίγουρα την καλύτερη θέα σε όλο το Λεκανοπέδιο. Με πόδια ή με αμάξι – αν ανεβείτε στις κορυφές τους, η ανταμοιβή θα είναι η κομμένη σας ανάσα. Θα αναφωνήσετε: «Μα τι ωραία πόλη, αλήθεια, η Αθήνα!». Έστω από ψηλά, μακριά από τη βαβούρα των δρόμων, την κίνηση, την ακαθαρσία, την πολυκοσμία και το πήξιμό της. Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη (και η Αθήνα) με ζωγραφιά. Στ’ αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα:

Η Αθήνα του Άγγελου Παπαδημητρίου

3 ανοιξιάτικα road trips από την Αθήνα, 3 playlists για τον δρόμο

Δημιουργώντας με τα χέρια: 5 workshops στην Αθήνα για να κάνετε detox από τον ψηφιακό κόσμο